Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Potvrđena optužnica protiv bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH zbog ubojstva ratnih zarobljenika

Must Read
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja sedmoricu nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je ranije priopćeno da je optužnica podignuta protiv nekadašnjih pripadnika 511. brdske brigade Armije BiH Senada Bužimkića zvanog Grga, Rizaha Fajića zvanog Faja, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića zvani Pače, Irfe Velagića zvanog Mekenzi i Suada Nesimovića, piše BIRN BiH.

Ubili ratne zarobljenike

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe od polovine svibnja do polovine srpnja 1995. zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske RS (VRS).

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu početkom srpnja 1995. je ubijeno šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u predjelu Ćojluka zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je osiguravala Vojna policija 511. brigade.

– U ljeto 1995. pripadnici voda vojne policije u skupinama su izvodili zarobljene pripadnike VRS-a i iste lišili života na tri lokacije na području Bosanske Krupe, i to na lokacijama Perna – Padež i Perna – Vojna ekonomija upotrebom vatrenog oružja, dok su ih ispred vojnog zatvora lišili života tukući ih drvenim kolčevima do smrti – navodi se u potvrđenoj optužnici.

Pozivanje svjedoka

Tijela ubijenih, kako stoji u optužnici, razmijenjena su početkom prosinca 1995. u mjestu Koprivna, u općini Sanski Most.

Iz Tužiteljstva su najavili da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 118 svjedoka, od čega šest svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala./HMS/

- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Izmetbegović
Izmetbegović
1 year ago

po.turi.ce nikad,ništa nisu zauzeli,samo su bili jaki sa zarobljenima,djecom,ženama..

Anonimac
Anonimac
Reply to  Izmetbegović
1 year ago

Jesu, kako nisu, zauzeli su za pet godina rata jedan metar kvadratni.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Anonimac
1 year ago

Ne samo to, zauzeli su i zemlju u Potocarima.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Izmetbegović
1 year ago

Ovi zarobljeni vojnici su dokaz da je neka teritorija zauzeta.Žene I djeca se ne spominju.

Anonimac
Anonimac
1 year ago

Dobro, a ko su bili zapovjednici?

Soko zove Orla
Soko zove Orla
1 year ago

A i ove guzije će via turkie ka njihov vodja Mahmuljanin za kog se najiskrenije nadam da se nalazi na sigurnom, 60metara u rupi sa srušenim soliterom na gloovi

Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -