Published On: Uto, pro 17th, 2019

Potvrđena je prva optužnica protiv Ivice Todorića

Potvrđena je prva optužnica protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića za izvlačenje novca iz tog koncerna, odlučilo je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

“Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu. U ovom predmetu slijedit će rasprava pred raspravnim vijećem”, rekla je upravo novinarima Karolina Dragičević, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Odvjetnici okrivljenih zamjerili su optužnom vijeću što je potvrdilo optužnicu za koju tvrde da je neutemeljena. Postoji doduše sumnja u malverzacije, no smatraju da se to nije automatizmom trebalo uputiti u glavnu sudsku raspravu.

Anto Nobilo, koji zastupa Pirušku Canjugu, još je dodao kako državno odvjetništvo ima dvostruke kriterije kad optužuje bivšu upravu Agrokora za angažman konzultanata u vrijeme kada je koncern bio puno manje financijski izložen nego sada kada također plaća brojne savjetnike čiji rad je potpuno beskoristan.

Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković očekuje da bi ovaj sudski proces mogao započeti u veljači.

LAŽNE SAVJETODAVNE USLUGE ŠVICARSKE TVRTKE

Prema optužnici, Todorić je uz pomoć svog tadašnjeg financijskog direktora Ante Huljeva te članice uprave Piruške Canjuge tijekom 2013. izvlačio novac koji je završio na računu švicarske firme Siggman Invest AG.

U tome im je, vjeruje tužiteljstvo, pomogla konzultantica Nicole De Rossi koja je u ime švicarske tvrtke Agrokoru ispostavila fakturu u iznosu od 1,25 milijuna eura. Radilo se o računu za savjetodavne usluge koje, kako sumnja tužiteljstvo, nikada nisu obavljene.

Sumnja se da je Todorić, kako bi to prikrio, naložio Huljevu da sklopi ugovor između Agrokora i tvrtke WPC Agro 5 d.o.o. o kupnji poslovnih udjela tvrtke S Immorent Eta. Dio kupoprodajne cijene WPC Agro 5 morao je uplatiti umjesto Agrokora na račun Siggman Investa AG. U pitanju je bio upravo iznos od 1,25 milijuna eura odnosno 9,5 milijuna kuna. Za taj isti iznos, zaključuje se u optužnici, oštećen je Agrokor, dok je švicarska firma, čiji su stvarni vlasnici, kako stoji u optužnici bili Huljev i Piruška Canjuga, nezakonito zaradila.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare