Published On: Sub, kol 13th, 2022

Potpora Izraela hrvatskom prijedlogu je principjelna i dobro argumentirana

Veleposlanstvo Izraela za BiH je prije nekoliko dana objavilo izjavu u kojoj su „spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama Izbornog zakona“ ocijenjeni kao „dobrodošli“. To je u bošnjačkim političkim krugovima odjeknulo kao grom iz vedra neba i dovelo do opće mobilizacije svih „probošnjačkih patriotskih snaga“.

Piše: Sanja Vaisavljević, Hrvatski Medijski Servis

Već smo u javnosti imali prigodu čuti da su i od nekih stranih dužnosnika prijedlozi hrvatskih sudionika u dugim i mučnim neumskim pregovorima ocijenjeni kao „konstruktivni“ i da je i Venecijanska komisija neka konkretna rješenja smatrala prihvatljivim i sukladnim s pravnim standardima EU. Međutim, iz nekih izjava bošnjačkih sudionika u neumskim pregovorima se moglo zaključiti da nikakvi, ma kako bili konstruktivni ili kompromisni, prijedlozi „hrvatske strane“ nisu bili prihvatljivi. Njihova načelna neprihvatljivost je upravo ono što treba osvijetliti.

Je li Izraelsko veleposlanstvo obrazložilo zašto su „prijedlozi hrvatske strane“ načelno prihvatljivi? Ili su, pak, samo izrazili neku svoju (zavjereničku) „sklonost“ hrvatskim pregovaračima? Možda su tek neprincipijelno zauzeli jednu stranu u „etničkom konfliktu“? Možda ih je „slatkorječivost“ hrvatskih pregovarača obmanula? No, pročita li se izjava, vidjet će se da se u njoj upravo radilo o principima i da je javno iskazana potpora obrazložena pozivanjem na principe. Prije nego što će se uopće spomenuti jedna strana, nekoliko rečenica u izjavi izraelskog veleposlanstva će samo i isključivo govoriti o principima, tako da će „dobrodošlica“ biti logičan ishod principijelnog rezoniranja, zapravo deduktivnog zaključka. Osvrnimo se najprije na prva dva pasusa izjave: „Država Izrael podržava Ustav BiH, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u BiH i njegovim Aneksom IV – Ustavom BiH uspostavljen održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.”

S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se ”taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za Izborni zakon BiH koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.”

U prvoj rečenici potpora Ustavu naše zemlje je iskazana u istom dahu kao i potpora „punoj ravnopravnosti svih njenih građana“ i to na temelju uvjerenja da ovaj ustav načelno može osigurati takvu ravnopravnost. Odmah je rečeno i zašto: zato što je „Ustavom BiH uspostavljen održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika“. Princip jednakopravnosti svih građana ove zemlje ima konkretan sadržaj koji odgovara državnoj zajednici tri naroda: a to je sustav podjele vlasti (tzv. shared rule).

Ako je to princip na kojemu se gradi jednakopravnost (u jednoj „složenoj državi“), onda je jasno da „se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za Izborni zakon BiH“. No, taj princip sam po sebi nije dovoljan, jer „Izborni zakon BiH istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju”. S jednakopravnošću konstitutivnih naroda treba osigurati i jednakost i nediskriminaciju svih građana BiH. Sada imamo ukupno tri principa koja se moraju poštivati. Kako bi se to trebalo učiniti, o tome govori treći pasus: „Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud BiH, a bez kojega sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda ‘Sejdić-Finci’, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.”

Princip jednakopravnosti tri naroda ima svoje konkretno ime i sadržaj, a to je „sistem konsocijacijske demokracije“, dok druga dva principa pripadaju djelokrugu individualnih i manjinskih ljudskih prava. Osiguranje potpune provedbe prvog principa je obrazloženo i zajamčeno presudom Ustavnog suda BiH, dok je provedba druga dva principa, koju tek treba realizirati, naložena presudama Europskog suda za ljudska prava.

Zašto su onda „spremnost i prijedlozi hrvatske strane“ u ovom priopćenju istaknuti i pohvaljeni? Iz ovako logički argumentiranog obrazloženja to je moglo biti učinjeno samo na temelju principijelne potpore Izraela, kako smo pročitali u prvoj rečenici: „svakoj inicijativi koja promovira punu ravnopravnost svih građana BiH“. Ako je to glavna pretpostavka, onda to znači da je ocijenjeno da su prijedlozi hrvatske strane uvažavali ne samo princip jednakopravnosti konstitutivnih naroda nego i princip jednakosti kao i princip nediskriminacije svih građana.

Ovdje o izjavama domaćih političara nije bilo riječi. Netko je s „izraelske strane“ pažljivo pročitao dokumente koji su bili na stolu neumskih pregovarača, netko u čiju se ekspertizu, bez sumnje, imalo povjerenja. Prema tome, na ovu se izjavu moglo odgovoriti samo na principijelan i argumentiran način. Nipošto ne povicima, hajkom i uvredljivim osudama. Ili zbijanjem redova u jedan nacionalistički tabor.
Prva pogreška bi bila gledati na ovu izjavu koju potpisuje veleposlanik Noah Gala Gendler kao na izjavu jednog diplomate koja se može pobijati oštrom diplomatskom notom u kojoj će se čitava suptilna argumentacija svesti na nedopustivu „podršku izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane zbog etničke ili vjerske pripadnosti“. Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković je tako brže-bolje uputila demarš Veleposlanstvu u Tirani i ”zatražila pojašnjenje svrhe Memoranduma objavljenog u bh. medijima”. Ako se ne vjeruje u tajne svrhe i međunarodne zavjere, „svrha Memoranduma“ je u svakoj njegovoj rečenici obrazložena.

Druga pogreška je bila pokrenuti „logorašku diplomaciju“ čija svrha je bila pokazati zašto je „načelno neprihvatljiv“ svaki prijedlog HDZ-a i Dragana Čovića. A neprihvatljiv je svaki zato što je to prijedlog HDZ-a i njegovog predsjednika – ma kakav da je! Predsjednik Udruženja logoraša Mostar, Emir Hajdarović još živi u zbilji rata i za njega su svi pregovori s prošlim i sadašnjim smrtnim neprijateljima izlišni. Njega bi bilo teško uvjeriti da su u pregovorima oko reforme Izbornog zakona najvažniji principi i argumentacija koja se odnosi na njihovo provođenje – ma tko da je iznosi! Pa bio to ”upravnik logora”, „ustaša“, UZP-ovac, „fašista“ itd.

Probosanski i „građanski“ kandidat za Predsjedništvo na budućim izborima, Denis Bećirović, pravi treću pogrešku, jer tvrdi da se veleposlanik „miješa u unutrašnje odnose“. Možda zato što zastupa principe jednakopravnosti naroda, jednakosti građana i princip njihove nediskriminacije (što bi bilo isto kao tvrditi da se međunarodno pravo miješa u unutarnje odnose pojedinih država) ili zato što nikakve principe Bećirović u Memorandumu nije ni primijetio? U svome priopćenju se Bećirović već ponaša kao predsjednik (dakako: jednonacionalne) države te traži od onih koji „obnašaju najviše državne funkcije“ da „pozovu ambasadora Izraela da dođe u Sarajevo i objasni stavove iz ‘saopćenja’“! Kao pravi isljednik on bi ovog stranog diplomatu priveo na saslušanje u svrhu ”utvrđivanja pune istine”!A u slučaju da ovaj Izraelac odbije doći, ovaj isljednik ima i alternativno rješenje: „neka daju instrukciju našem ambasadoru u Izraelu da utvrdi pravu istinu zašto je došlo do ovog tendencioznog saopćenja“. Kao i Turkovićka, Bećirović vjeruje da je tu neka skrivena i podmukla „svrha“ i da tek treba istjerati na vidjelo „pravu“ ili „punu“ istinu. Također ponavlja otrcanu mantru političkog Sarajeva o nekoj „dodatnoj diskriminaciji i segregaciji“.

Suvišno bi bilo trošiti riječi na druge pogreške i skandalozne izjave, jer je to u međuvremenu postao prilično zamašan dosje jedne diplomacije koja nas izlaže svjetskoj bruci./HMS/

guest
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Bacakajte se još malo po,tur,ice.. Ipak će sve biti kako mi krščani želimo😁

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Pa to je sve u pet deka. Ubice.

Anne Heche rvatica.. BIĆE KAKO KRŠ ĆANI OĆE
Anne Heche rvatica.. BIĆE KAKO KRŠ ĆANI OĆE
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Prema intervjuima koje je Heche davala tokom godina, njezin otac, Don Heche, ba.ptistički sv.ećenik i cr.kveni orguljaš koji je bio skriveni ho.moseksualac, si.lovao ju je i zl.ostavljao od vremena kad je prohodala do svoje 12. godine.

“Sil.ovao me, gurao mi je ku.ac u u sta, mazio me, stavio me na sve četiri i se.ksao se sa mnom”, rekla je Heche za ABC News 2001. godine.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Kakvi ste vi to krscani?
Prije ce biti pagani,bezboznici ili pak mnogobosci.
Ubojice i lopovi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ko o čemu ,ono k.u.r.v.a o poštenju ,pa tako i ti turčine.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Tako ga ucila mater i baba..i prababa..
Pricaj ti kopi》ljanu nas..o postenju..A caca ti je ko god nas je takario

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Hahahahaha je,bo te ped,ofil I kamiloje,bac muha, med.

NEMORE BIT NORMALAN KO DRELJI U KRVAVOG ČOJKA NA X
NEMORE BIT NORMALAN KO DRELJI U KRVAVOG ČOJKA NA X
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Prema intervjuima koje je Heche davala tokom godina, njezin otac, Don Heche, ba.ptistički sv.ećenik i cr.kveni orguljaš koji je bio skriveni ho.moseksualac, si.lovao ju je i zl.ostavljao od vremena kad je prohodala do svoje 12. godine.

“Sil.ovao me, gurao mi je ku.ac u u sta, mazio me, stavio me na sve četiri i se.ksao se sa mnom”, rekla je Heche za ABC News 2001. godine.

OD 300 UPOSLENIKA VATIKANA, 298 OPTUŽENO ZA PEDOF.
OD 300 UPOSLENIKA VATIKANA, 298 OPTUŽENO ZA PEDOF.
Šta ti kažeš na ovo?  NEMORE BIT NORMALAN KO DRELJI U KRVAVOG ČOJKA NA X
1 mjesec prije

Prema intervjuima koje je Heche davala tokom godina, njezin otac, Don Heche, ba.ptistički sv.ećenik i cr.kveni orguljaš koji je bio skriveni ho.moseksualac, si.lovao ju je i zl.ostavljao od vremena kad je prohodala do svoje 12. godine.

“Sil.ovao me, gurao mi je ku.ac u u sta, mazio me, stavio me na sve četiri i se.ksao se sa mnom”, rekla je Heche za ABC News 2001. godine..

Rvatstvo 4×4

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  NEMORE BIT NORMALAN KO DRELJI U KRVAVOG ČOJKA NA X
1 mjesec prije

Still su ti u stvari musli,mani sljedbenici posranika muha, meda.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova demantovalo da je zvanični stav te vlade potpora jednoj partiji unilateralno. Radilo se o izdvojenom stavu izraelske ambasade u Tirani koja je izvučena iz konteksta – navodi se u stavu.

Kattollibanska Herceg-potturrad se ponadala da su Jevreji zaboravili Holo kaust i hrvatsko istrijebljenje Jevreja na ovom prostoru kao sateliti Hitlera.

Sudija Jevrej C. Agius je osudio hrvatske čimpanze na doživotni zatvor u Hagu zbog U–Z–P-a i ratnih zločina. Hvala svim Jevrejima na neizostavnoj podršci BiH u njenoj borbi protiv tradicionalnih hrvatskih fašista i antisemita.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Kakve vam koristi ko je osudio ,kad se zna da su muslimani potplatili hag da donesu presudu u korist muslimana.
Bitno je danas što Izrael podržava hrvate u njihovoj borbi za ravnopravnost i što su uz hrvate .
Izrael je stao na pravednosti tj na stranu hrvata i veliko im hvala .
Tebi jedino preostaje da kmečiš i pišeš gluposti po portalima .Cijeli svijet vas je pročitao da izigravate žrtve

.
Još kad se donese presuda za .u.z.p tz armije BIH i mudžahedina na čelu sa mahmuljaninom ,e to će vam biti šlag na kraju.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Brate..pa vi svi skrenuste sa TABUTIJADE..pa eno sad ce druga u Prijedoru..
E sad kako ce Suljagic da ponovo taksira ćaću..u novim daskama..jer je on i tamo “poginuo” 2017-te..
Ajd nazad na N1 pokvariste im..TABUTIJADU..
He bo vas izborni…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Šta blejiš kad te nitko ne striže crni Danilo….

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Gdje se kiselis na ovoj vrucini?
A. Vucic – “necu na hrvatsko more”!
Jesu li prosli dani zalosti kada je protjerano 500.000 srpske nejaci sa srpskih ognjista prema srpskim izvorima?

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Prema intervjuima koje je Heche davala tokom godina, njezin otac, Don Heche, ba.ptistički sv.ećenik i cr.kveni orguljaš koji je bio skriveni ho.moseksualac, si.lovao ju je i zl.ostavljao od vremena kad je prohodala do svoje 12. godine.

“Sil.ovao me, gurao mi je ku.ac u u sta, mazio me, stavio me na sve četiri i se.ksao se sa mnom”, rekla je Heche za ABC News 2001. godine.

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
1 mjesec prije

danilo NAMASTI jOPET GU ZICU IDE NOVA VA VEKOVNA TURČIJADA…..

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
1 mjesec prije

Jesi se nasiso maminog dreka..kad si ispo u dihmmije (individualna mobillna septicka jama)
Tvorovi vam nisu ravni..ni primać

Musa kesedžija
Musa kesedžija
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Kako god,nećete dočekati nit građansku,nit islamsku.
Prošlo je vrijeme sadake,prevara i laži
Maske padaju

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Musa kesedžija
1 mjesec prije

Gah mad se zadoji KETMANOM..odma u dimijama ..kad ispanu…naloču se goh vana.?

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

… KROZ VLAINJSKE CRNE DIMIJE.
…. Danilo CRNI, KARA Danilo xaxaxaxaxaxaxa

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Odite malo na Haaretz i ostale izraelske portale pa cete vidjet kako vas gotive.
Na Haartezu velicaju Biseru Turkovic.

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Turković je dokaz da 🐷svinja ima u Teheranu

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
1 mjesec prije

Sanja se zalila kako nema svinjetine, eto ti nabaci multi-kultovima

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

PA NEĆE VALJDA VELIČATI FAŠ ISTE RVATE KOJI SU POBILI SVE JEVREJE….
ILI FAŠ ISTE SRBE KOJI SU POBILI SVEEEE JEVREJE…
… I TO PRIJE RVATA.
PAMTE JEVREJI SVOJE SRBE I RVATE….

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 mjesec prije

Hahahahaha gdje si to pročitao, jel na klix.ba ili u sl.bosni Hahahahaha osune, ćeno izdajničko pot, ure BEZ IMENA.

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

PORVAĆENI CINCARU KARAVLAŠKI….
….OGLEDAJ SE, SVE TI JE JASNO.
MALiGNO SI UVEZENO TELO ZA ZADOVOLJAVANJA TURSKIH SE XUALNIH APETITA.

Last edited 1 mjesec prije by UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
1 mjesec prije

Hahahahaha pot,ure jadno šug,avo OSUNE, ĆENO…HAHAHAHAHA

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Potpora Izraela

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

POTPORA IZRAELA HRVATIMA JE DOŠLA U PRAVO VRIJEME.

Muslimanima samo ostaje kmečanje njihove biserke turković .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Mnogo vam znaci ta potpora.
Sta vam je donijela,sta se desilo?
Je li treci napravljrn ili krivousti u fotelji?
Sve je isto samo njega nema😉

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Treći će biti uskoro ,a tz krivousti kako ga ti nazivaš za njega nas nije briga ,vodi ga kući vašem žutalju pjegavom.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Bježte eto unitarne…..hahahahaha pot,ure izdajničko BEZ IMENA I osune, ćeno…..

Đuro
Đuro
1 mjesec prije

Jadni su Hrvati ako ih zastupa ova prevrtljivica, koja ne zna što je, odnosno, ono je što se u datom trenutku traži. Rođena Hasanbegović, malo neobičnog imena za takvo prezime, udana za Jugoslava Vlaisavljevića.
Sve jasno

Bux
Bux
1 mjesec prije

Hrvate BiH je upropastio Zagreb koji nije stao iza njihovih prava i težnji ni 95e ni danas. Kao kad čovjek slijepo i odano vjeruje prevarantu, na kraju taj čovjek biva upropasten. Hrvatski potpisnici Daytona su obezvrijedili poginule pripadnike HVO-a.

Last edited 1 mjesec prije by Bux
Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Bux
1 mjesec prije

Naj jači komentar, i bolna istina !

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Bux
1 mjesec prije

Ali sta bi onda bilo sa RSK?

Bošnjak iz Zvornika
Bošnjak iz Zvornika
1 mjesec prije

Kršćane brisati iz ustava

Last edited 1 mjesec prije by Bošnjak iz Zvornika
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak iz Zvornika
1 mjesec prije

Natakario ti krscanin balinku.

Bošnjak iz Zvornika
Bošnjak iz Zvornika
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Kršćani van iz BiH

Last edited 1 mjesec prije by Bošnjak iz Zvornika
HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak iz Zvornika
1 mjesec prije

sotono odstupi od Kršćana

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
1 mjesec prije

NE MORE BITI NORMALAN KO DRELJI U KRVAVOG, IZMUČENOG ČOJKA ZAKUCANOG NA VRLJIKE…
sotona nema šta da radi sa kr šćanima kad su postali gori od njega proletog

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

JEL KO ŠTO SMO MI 500 GODINA TAKARILI TVOJE KEVE I BAKE…..

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak iz Zvornika
1 mjesec prije

obriši te žvalje

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak iz Zvornika
1 mjesec prije

Bošnjak iz Srpskog Zvornika.

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Trebalo bi da stoji u muzejima to PRASTARO KRAVLJE ZVONO, i to u posebnoj staklenoj vitrini, tako da bi kustosi muzeja pričali o ŽIVOPISNIM narodnim običajima SERVA, koji su pred spavanje svojim ŽENAMA oko vrata VEZIVALI kravlje ZVONO, a razlog je, kad bi se u toku noći začulo zvono, to je značilo da je STRANAC U SELO…BRE..
Zato postoji SRBSKA narodna ZAČKOLJICA ” ima SVEZANO ZVONO OKO VRATA”

NAJBOLJE JE SRBE OSLIKAO SRBIN Slobodan Selenić:
“…svaka kuća u kojoj su oni štala postaje – oni smrde na strv, oni lopatom zatuku svoje ostarele očeve, oni gu:zicu brišu prstom pa o zid, oni vatru potpaljuju Pesmom nad pesmama, oni štuju krave više nego žene, jer su jače i jeftinije se prehranjuju, oni pevaju kao što vuci zavijaju, oni ne čitaju, oni riču, vaške ne trebe, šugu ne leče, oni će za jednu šljivu ubiti, oni će bratu oko zbog marksizma iskopati, oni će ulice beogradske preorati da ih podsećaju na zavičaj, oni prde u cr:kvi, ishraknjuju se za trpezom, JBu ovce i krmače, bogorodici pi:cku na ikoni crtaju, zulumkafiri…”

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

PANIKA VELIKA U PO,TURI,ČKOM POJASU GAZE..!!! Počelo je natjecanje ko će bolje koga popljuvati i optužiti da nije “patrijot”. 😂😂😂. Kada kršćani završe s vama, svi ćete moći stati u svoju domovinu gdje ste nastali 93,u zapišani podrum Hollyday inn – a… 😆

Thomson
Thomson
1 mjesec prije

Pa i sve institucije BIHa koje su glasale su podržale prjedlog izbornog zakona koji je HDZe uputio u proceduru.Dali to zna Schmidt?
Ovo je čista blokada države od strane Bošnjačkih nacionslista

Danilo V
Danilo V
1 mjesec prije

Dokaz (po zna koji put) da su semiti i nazzisti ista gahmad..kad su u pitanju..Pravoslavni Sloveni..

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Trebalo bi da stoji u muzejima to PRASTARO KRAVLJE ZVONO, i to u posebnoj staklenoj vitrini, tako da bi kustosi muzeja pričali o ŽIVOPISNIM narodnim običajima SERVA, koji su pred spavanje svojim ŽENAMA oko vrata VEZIVALI kravlje ZVONO, a razlog je, kad bi se u toku noći začulo zvono, to je značilo da je STRANAC U SELO…BRE..
Zato postoji SRBSKA narodna ZAČKOLJICA ” ima SVEZANO ZVONO OKO VRATA”

NAJBOLJE JE SRBE OSLIKAO SRBIN Slobodan Selenić:
“…svaka kuća u kojoj su oni štala postaje – oni smrde na strv, oni lopatom zatuku svoje ostarele očeve, oni gu:zicu brišu prstom pa o zid, oni vatru potpaljuju Pesmom nad pesmama, oni štuju krave više nego žene, jer su jače i jeftinije se prehranjuju, oni pevaju kao što vuci zavijaju, oni ne čitaju, oni riču, vaške ne trebe, šugu ne leče, oni će za jednu šljivu ubiti, oni će bratu oko zbog marksizma iskopati, oni će ulice beogradske preorati da ih podsećaju na zavičaj, oni prde u cr:kvi, ishraknjuju se za trpezom, JBu ovce i krmače, bogorodici pi:cku na ikoni crtaju, zulumkafiri…”

UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
Šta ti kažeš na ovo?  UTERUJEM POVOLJNO TURSKU SNAGU VLAINJAMA U GUZICU
1 mjesec prije

Srbe treba SPOKOJNO BO:MBARDOVALI, – govorio je Džejmi Šej, portparol NATO-a.

“Treba bo;mbardovati Srbe” – rekao je Pa;pa Jovan Pavle Drugi Bilu Klintonu.
-” Srbi su narod bez zakona i bez vjere. To je narod razbojnika i te:rorista – bila je izjava Žaka Širaka..
” Molim se da se VATRA NEBESKA obruši na Srbe – rekao je otac Pjer, poznati francuski sv:eštenik i hum;anitarac..

Što se Srba tiče… To je danas jedan bolestan narod – general Žak Kot, bivši komandant UNPROFOR-a..

Srbi nisu naročito pametni… – kazao je Lorens Inglberger bivši državni sekretar SAD-a..

Trebalo bi da Srbiju osudimo na kar:antin, sve dok se virus koji ona nosi ne izbriše –
David Gompert, direktor za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednos AMERIČKE AD:MINISTRACIJE,

“Srbi su zl:očinački du:peglavci” – rekao je Ričard Holbruk.

Srbi su za nas uvek bili i ostali samo BANDA RAZBOJNIKA i UB:ICA – Johan Fric, direktor bečkog dnevnika Di Prese i direktor Međunarodnog Instituta za Štampu.

– “Srbi su dvodimenzionalan narod s težnjom ka pros:takluku… Životinje koriste svoje resurse znatno srećnije nego OVI NAOPAKI STVOROVI, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju – Ser Piter Justinov, glumac i ambasador UNESCO-a

-“Predlažem da se srpskoj djeci zabrani u školama učenje srpske nacionalne genocidne poezije – prof. dr Rolf-Diter Kluge, direktor slavističkog seminara Univerziteta Tibingen.

Neka se Srbi podave u sopstvenom sm:radu – izjava Helmuta Kola, nemačkog kanc:elara, početkom 1998.g.

– Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva – Toni Bler, britanski premijer ..

Srbi su ter:oristi koji siluju djecu – Bil Kli:nton, američki predsednik.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Šta veliš ono za potporu ?