Published On: Uto, ožu 21st, 2023

Potpirivač sveslavenskog rata upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.

“Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu”, rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

“Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping počeli su u utorak razgovore u Kremlju, na samitu posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve. U ponedjeljak već su imali “neformalni” sastanak koji je trajao više od četiri sata.

Stoltenberg je na press konferenciji rekao i da je sedam od 30 zemalja NATO-a ispunilo prošle godine cilj izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a, pozivajući saveznike da brže ojačaju ulaganja u obranu.

Nije spominjao o kojim se zemljama radi, ali je uputio novinare na NATO-vo godišnje izvješće koje će biti objavljeno kasnije u utorak.

“Nema sumnje da moramo učiniti više i to moramo učiniti brže. Tempo koji imamo kada je riječ o povećanju izdvajanja za obranu nije dovoljno visok”, rekao je Stoltenberg. “U opasnijem svijetu moramo više ulagati u obranu.”

Na summitu u Walesu 2014., čelnici NATO-a složili su se da će u roku od deset godina potrošiti najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu.

Ta je odluka tada bila reakcija na ono što se smatralo ozbiljno pogoršanom sigurnosnom situacijom u Europi, nekoliko mjeseci nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Gotovo deset godina nakon obećanja u Walesu i godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, NATO saveznici su prije nekoliko tjedana pokrenuli rasprave o tome kako prilagoditi cilj izdvajanja.

Odluka se očekuje na summitu NATO-a u Litvi u srpnju, a Stoltenberg je rekao da vidi cilj od 2 posto kao donju, a ne gornju granicu u budućnosti./HMS/

guest
nije obvezno
11 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tabula

Kinezima se tresu gaće. Stoltenberg: “Tempo koji imamo kada je riječ o povećanju izdvajanja za OBRANU nije dovoljno visok”. O kojoj to obrani priča ovaj bilmez? Od koga se to NATO brani? Kako ja znam, NATO samo mapada i uz Amere, kao američki servis, bombama širi ” demokraciju” po svijetu.

ČETNIK ŠUMA

NAJBOLJE SE PROTIV NATO-A BORITI KAO MI SRBI. JESU NAM JEBALI MATER TOMAHAWKAMA, AL ZATO MI NJIMA OBIJAMO STANOVE PO FRANKFURTU, AMSTERDAMU, KOPENHAGENU, PA ČAK I U DEN HAGU…

2 months ago zadnji put uredio ČETNIK ŠUMA
bih laden

…A tebi karaju hanumu.

AbnorMal

Samo NATO vodi “legalne” ratove. Svi drugi ratovi su nelegalni i niko drugi ih ne smije voditi. Kina ne smije isporučivati “smrtonosno” oružje. Pošto je natovsko oružje nesmrtonosno, samo oni ga smiju slati.
Kina je “najozbiljnije” uzela k znanju ova upozorenja.

2 months ago zadnji put uredio AbnorMal
Hvo..zauvjek.

Haaaaaaaaàaaaaaaaaaaaaaaaa,dobraaa kritikaaaaa..

HR🇭🇷HBojovnik

kad vam Kinezi ruknu ima da vas pojedu za doručak

bih laden

Britanci šalju ukrima municiju sa osiromašenim uranijem. Igranka tek počinje. Za Evropu-do zadnjeg ukrainca. A za poslje će se vidjeti…

2 months ago zadnji put uredio bih laden
Anonimac

Moraju! Grlić-Radman reko
da svi u EU moraju poslati municiju Ukraini. Britima ostala samo još ova-sve su dali. A moraju.

Dostan

U Kini svima pune gaće od straha 😛

drZlikovac

Spržit Moskvu!

Anonimac

Sanjajmo, sanjajmo…the american dream.

2 months ago zadnji put uredio Anonimac