Published On: Uto, ožu 21st, 2023

Šolaja za ‘Kompas’: Koliko su ozbiljne najave o odcjepljenu RS i kome su upućene prijetnje ratom?

Kome su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Bakir Izetbegović uputili najnovije prijetnje ratom? Na što je mislio Milorad Dodik kada je rekao da se u Bosni i Hercegovini sprema oružana pobuna? Zašto je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko najavio da je BiH sljedeća žrtva agresije ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju?

Kakve su bošnjačke, srpske i hrvatske pozicije u novonastalim međunarodnim okolnostima invazije na Ukrajinu? Koliko su ozbiljne najave o odcjepljenju Republike Srpske? Je li vrijeme za reformu javnog RTV sustava? Te kada će se prestati za zacrnjivanjem izravnih televizijskih prijenosa sportskih natjecanja?

O tim i drugim aktualnim temama za Kompas RTV-a Herceg-Bosne govori profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci dr. sc. Miloš Šolaja, koji je i član Vijeća regulatorne agencije za komunikacije, stručnjak za međunarodne odnose, euroatlantske integracije, sigurnost i medije.

Urednik i voditelj Kompasa je Miroslav Vasilj.

Emisija se emitira u utorak u 20 sati i 5 minuta u programu Televizije Herceg-Bosne, a u srijedu u 16 sati i 5 minuta u programu Radija Herceg-Bosne.

/HMS/

guest
nije obvezno
34 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boske

Ima svoje mišljenje o svemu mada nikad čuli za druga Šolaju.

Bošnje banda terorista

PA ne možeš ti na vijestima umeta i djuma namazu ni ćuti za njega.

Neumska džamija bez torpeda

Sve dok prestižni bošnjački islamistički heftičnjak Saff.ba ne javi – to se nije ni desilo!!!

Nego, efendija Kahvaz je jedini efendija koji tekbira i prijeti iz američkog šuupčića 🙁 – njegove kolege iz Irana, Turske, Pakistana i Afganistana ipak imaju malo više samoštovanja 🙁 …

2 months ago zadnji put uredio Neumska džamija bez torpeda
Bošnje banda terorista

JEdva čekam da se zapuca,ja i moji momci znamo kako ćemo imamo dovoljno i imamo volju.BiH će biti jedna velika grobnica.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
De makar javi se

Haj haj.. još malo se isprdi na internetu. Onda se vrati u realan svijet i pogledaj se u ogledalo malo kukavico bijedna ☪️☪️☪️

Bošnje banda terorista

Pa ja sam vas tamanio i u prošlom ratu,ako Bog da da završim posao u ovom ratu.Neće biti Karadžića da me zaustavi u pola posla i Mladića da vas pušta autobusima a vi se poslije hvalite kako ste mu pobjegli a on vas htio pobiti.4 godine smo ratovali a nemamo žrtava ni upola kao Ukraine za godinu dana.Kakav je to rat bio sjeme ti se zatrlo.kmmeeeeee stanite ćetnici imaju avione,kmeeee stanite ćetnici tuku haubicama,kmeeeee ne može tako ćetnici tuku tenkovima Eno u magacinu ostalo 10 Luna neispaljenih,poserem ti se na tvog Kardžića Sarajliju kojega si onako lijepo optužio i osudio a on ti je spašavo život.JA bi te staro u zemlju.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Bošnje banda terorista

Debilistanci srednjobosanski palite golfove vrijeme vam je za put preko albanije.Dok vam je još slobodan put.Poslije nama kmećanja.Jeboli vam i Karadja i mladići mamaru u prkno.Što vas je ostavio u životu.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
drZlikovac

Vi Serbi nećete dati mira dok vas god ne ostane troje u BiH..

HR🇭🇷HBojovnik

uvijek ista priča, zavadi pa vladaj..e moj narode

2 months ago zadnji put uredio HR🇭🇷HBojovnik
Brčak

KO SU BOSANSKI “SRBI” I BOSANSKI “HRVATI”
Sve do kraja 19-tog stoljeća Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv.”Hrvatima” nit tzv.”Srbima”,nego Bošnjacima,a tzv.”srpsko-hrvatski” politički faktor nije imao nikakvog značajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji.
Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam među Bošnjacima bogumilske vjere,ali ne i tzv.”hrvatstvo”,dok “pravoslavaca” praktično nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije.
Međutim,krajem 19-tog stoljeća to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noći postaju tzv. “Hrvati” i tzv. “Srbi”.Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada počinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije događalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu,a ne protiv nje.
O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere,govori,1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin,govoreci o “potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena”.
Osvrnimo se,dakle, na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima – bez obzira na vjersku pripadnost – i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: …K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate…” Nadalje, predlaže da se: “nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi…obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli.”

Brčak

Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci,koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:
Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
“Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”
Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi “Pjesma Bošnjaku” koju je objavio list “BOŠNJAK” u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg’ mi sv’jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire.
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

tabula

Sve se javljaju neki jaki povjesničari, koji svoj “patriotizam” izjavljuju na prilično kontradiktoran način. Ubiste se pričom o ljubavi prema Bosni, a Turska vam je majka. Floskule koje prosipaš su upravo ta kontradikcija. Stanovnike te stare Bosne su zvali Bošnjanima, a ne Bošnjacima. Dolaskom Turaka, Turci koriste naziv Bošnjaci. Normalno, za tebe povijest Bosne počinje brutalnom okupacijom i ti te okupatore slaviš, a lupetaš o patriotizmu. Nije li to, ne baš malo, kontradiktorno? Da ne duljim, sve što se dešava i vrti oko naziva Bošnjak, počinje od turskog vakta na ovim prostorima i potvrđuje se 1993 kada ste i oficijelno prihvatili taj naziv (turcizam) za SVOJ narod.

Bošnje banda terorista

Ko je zvao Bošnjanima stanovnike bosne,ili bošnjacima niko sem par pisaca koji su pod uticajem ili turskih vlasti ili austrougarskih izmišljali toplu vodu.Ni jedan ni drugi termin nije zaživio.Ovo o čemu ova debiletina piše nema veze sa vezom,ne može se izbrisati jedan indetitet naroda tek tako i pretvoriti ih u srbe ili Hrvate.Osim toga vezati vjeru i naciju je pogrešno kad su postojali Srbi i hrvati nije postojalo ni bogumila niti katolika niti pravoslavnih.Bogumili su bili malobrojni i po cijeloj su europi po njemu bogumili iz frabcuske su bošnjaci isto.Tako da ste obadvojca šamarate gluposti jedan sa vjesti umete drugi ko zna iz čega.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Bošnje banda terorista

Čajničko jevanjdjelje i mnoge druge pisanije vas malo jebu u vašim nadriteorijama.Možeš ti cvrkutati te djamijske djuma namazanije djaba ti prića historija stoji čvrsto a to da sta vi tunjani i da vas je muhamed filipović napravio 1992 u holideinu hahahahahah

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Anonimac

Recimo da je tako a nije hrvati i srbi ne žele biti Bošnjaci zašto muslimani sebe čitavo to vrijeme nisu nazivali bošnjacima. I kako može 50 muslimana u hotelu američkog imena u ime svi muslimana nazvat muslimane bošnjacima.Za to je potreban referendum nežele svi bit bošnjaci.Kusturica,Forto,Miletič,Čudič,Abdič, itd

Anonimac

De ti pitaj babu jesu li tvoji bili srbi ili hrvati bolje pitaj dedu.Govorili ti išta imena bosansko humski kraljeva i banova to su bili katolici .Srbi su došli kao izbjeglice pred turcima vi ste prešli na islam radi povlastica ne radi kulture i to je jedina istina i nemože bit drugačije .

Šišmiš

Haj ti meni reci šta su muslimani u BiH.Bošnjaci garant nisu . Sa li ja ću ti reći vi ste Turski ISPRDAK

Sluganija

Sustina Srba je u njihovom imenu,koje izvorno znaci Sluge,o cemu polovinom X stoljeca govori Konstantin Porfirogenet,a i u svim historijskim izvorima na latinskom rijec “Srbi” se redovno prevodila kao “Sluge”,a Srbija kao “Sluganija”(Servia),ili “zemlja Sluga”LOOOOOL…Kao Sluge su dovedeni na Balkan (od strane rimskog cara Heraklija),kao Sluge su se oformili kao narod i to bezobzirno plagirajuci koga su stigli.Ako se objektivno sagleda njihov razvoj kao naroda vidi se i vise nego jasno,da osim spektakularnog imena “Sluge” nicega originalnog kao narod nemaju.Strani uticaji i uticaji nesrpskog,pardon,nesluganskog starosjedilackog stanovnistva na etnogenezu Sluga su jedino sto imaju,i opet tvrde da je sve pod nebeskom kapom njihovo,slugansko. Pa,dokle,ljudi moji?! Cak i danasnje sluge,koje su do juce bili Bosnjaci,Hrvati,Crnogorci…niposto ne zele da se toga sjecaju,jer tako su i nastali kao narod,kao konglomerat razlicitih naroda i nista vise.Tome je nedvojben dokaz cinjenica da u citavoj historiji nisu bili u stanju producirati bilo sta originalno,pa cak ni svoje ime,jer ime “Sluge” je univerzalno i koristi ga svaki narod na svijetu da bi definirao one koje su potcinjeni nekome..Kada se usporede sa npr. Bosnjacima,koji su jedini narod u Evropi sa originalnim kulturnim spomenicima (steccima),kako je lijepo vec odavno zapazio M. Krleza, hvata ih neizljeciva zavist i na sve nacine pokusavaju pokrasti i prisvojiti ono sto nikada nije bilo njihovo,jer to je nacin na koji Sluge mogu jedino opstati,kradjom tudjeg,prijevarama i zlocinom.
Kada bi nekome od danasnjih Sluga dali zadatak da napise knjigu pod naslovom “Moj pradeda nije bio Srbin”,pokusali bi na sve moguce nacine da “dokazu” da to nije istina,da su pecinski ljudi redom bili Srbi (istom revnoscu kojom “dokazuju” to isto za Bosnjake,Hrvate,Crnogorce itd…),jer kako ce biti da Srbi nisu nastali od Srba,nemoguce. I to je upravo tacka iz koje potice njihovo cjelokupno ludilo.Kada jednoga dana shvate da sami Srbi nisu nastali od Srba,uvidjet ce konacno koliko su smijesni,pateticni i nadasve glupi.
Nesrpski (ilirski) naziv “njihove” drzave “Raska”,nesrpska (avarska) titula vladara “zupan”,nesrpska vjera krscanstvo (pokrsteni od strane Nesrbina,vidi pod “Heraklije”</spancomment image ,malo poslije toga nesrpska (bizantijska) vjera pravoslavlje,nesrpska (bugarska) ekavica,nesrpsko (bugarsko) pismo cirilica,,nesrpski (slavenski) jezik. Sve sto prakticno imaju originalno kao cinilac u procesu njihovog nastanka jeste njihovo ime “Sluge”,a znamo svi koliko je to originalno !
Citava historija Sluga govori samo o njihovim gospodarima,prvo je to bio Rim,potom Bizantija,pa Bosna,pa Turska,Pa Njemacka… U zadnjih stotinjak godina Sluge su ostavljene bez gospodara,i kao takvi zapali su u masovnu psihozu,samobmanivanje i zlocin.Koliko su samo ogrezli u samoobmanivanju,pokazuju brojne cinjenice navedene ovdje.Npr.Sluge bezocno lazu sami sebe dan i noc da su jedini branili “krscansku Evropu” od Turaka,ali nikada ih necete cuti da govore o bici na Nikopolju gdje je na jednoj strani bila vojska “krscanske Evrope”najjaca do tada ikad skupljena,a sa druge Turci i Srbi (Sluge) i tako Turci i Srbi (Sluge) na celu sa Stefanom Lazarevicem poklase na Nikopolju najjacu vojsku “krscanske Evrope” i to tako zestoko da se u narednih 300 godina nije oporavila.Ili,kada se lazu da je Marko Kraljevic bio “najveci borac protiv Turaka”,a kraljevic Marko u stvari bio turski vezir…
Ili,najnoviji i najgnusniji primjer njihovog samoobmanivanja jeste cinjenica da su zvanicno,u parlamentu,proglasili chetnike “antifasistima”,a chetnici tokom cijelog rata revnosno saradjivali sa Nijemcima,nekoliko primjera: chetnicki vojvoda Pavle Djurisic je krajem 1944 godine odlikovan direktno od strane Adolfa Hitlera “zeljeznim krstom” za uspjesnu vojnu saradnju sa Nijemcima

Anonimac

Volim istoriju samo zato što, za razliku od drugih nauka, svaka budala može da se bavi njome. I da ubjedi sebe da je pametan.

2 months ago zadnji put uredio Anonimac
Ramo Potoćarlija

Sve ok, ali kako objašnjavaš da Tu rci koji su osvajali Bosnu nigdje ne spominju bošnjake kao narod? Spominju Hrvate, spominju i Serve, ali bošnjake nigdje i nikad nisu spomenuli,iako su njihovi putopisci zabilježili dosta toga.

Bošnje banda terorista

Nisu oni bošnjaci oni su tunjani napravio ih Muhamed Filipović Tunjo.U holideinu 1992

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Ramo Potoćarlija

Reci nam, ko je pisao glasovito pismo H i t l e r u, u kojem je tvrdio da ste vi tobože Goti.

AbnorMal

Muslimani su zakasnili da postanu narod, a preuranili da budu nacija.
(Esad Ćimić)

2 months ago zadnji put uredio AbnorMal
Bošnje banda terorista

To je toliko postalo bezobrazno o kreiranju istorije da ignorišu i čajničko jevandjelje iz 15 stoljeća.Skoro je išlo u srbiju na restauraciju,ovi debilistanci tvrdili da je ukradeno i kako je to bosanska istorija.Pa jeste srpska istorija u bosni koja dkazuje sve suprotno od onoga što ove protuve debilistanske tvrde.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Bošnje banda terorista

A šta kaže porfirogenet o bošnjacima,ništa jer niste nikad ni postojali.Pametnom dosta majmunčino jedna lopovska.Pričaj te pričice po djamijama.Al djaba vam je samo možete sanjati da ste stari narod nastali ste 1992 i tunjo(Muhamed Filipović) vas je sve napravio.Znači zvaćemo vas tunjani.hahahahaa i ovo bi bilo naj ispravniji naziv za vas obrezane majmunčine.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Bošnje banda terorista

Da si malo čitao porfirogeneta vidio bi da taj naziv servi kako ti kazeš sluge nije nastao od toga sto su srbi bili sluge nego sto su nosili lošu obuću ovbuću za sluge pa su ih tako zvali samo što ti čitaš kako tebi paše i misliš da si pametan a drugi su eto glupi.srbi su naj veći narod bili u vrijeme rima.I BiH je njihova postojbina kao i srbija i hrvatska panonija.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista
Bošnje banda terorista

Čajničko jevanjdjelje iz 15 stoljeća ti je dovoljan dokaz da si naj običnija budaletina koja ne zna ništa.

Basinac

Latini……servus=rob
Germani………sklawe=rob

Gdje smo sad ?

Veliko slavenskog more od Soluna do Petrovgrada,od Elbe do Urala,razbijeno je Mađarskom i Rumunjskom.

Ramo Potoćarlija

Sellamim sve Neopredjeljene, nekad bogumile, pripadnike vjere najsličnije islamu.

Anonimac

Evo, čitav istočni dio RS-a oko Banja Luke će se pripojiti Hrvatskoj. Dakle, nije realistično.

HR🇭🇷HBojovnik

haj, podignuta moja desna ruka ✋️🙋 na vidiku stoji Banjaluka.

Brčak

Idemo,U.Z.Pstaše i Genocidaši sjedaj te da ponovimo gradivo.

Sustina Srba je u njihovom imenu,koje izvorno znaci Sluge,o cemu polovinom X stoljeca govori Konstantin Porfirogenet,a i u svim historijskim izvorima na latinskom rijec “Srbi” se redovno prevodila kao “Sluge”,a Srbija kao “Sluganija”(Servia),ili “zemlja Sluga”LOOOOOL…Kao Sluge su dovedeni na Balkan (od strane rimskog cara Heraklija),kao Sluge su se oformili kao narod i to bezobzirno plagirajuci koga su stigli.Ako se objektivno sagleda njihov razvoj kao naroda vidi se i vise nego jasno,da osim spektakularnog imena “Sluge” nicega originalnog kao narod nemaju.Strani uticaji i uticaji nesrpskog,pardon,nesluganskog starosjedilackog stanovnistva na etnogenezu Sluga su jedino sto imaju,i opet tvrde da je sve pod nebeskom kapom njihovo,slugansko. Pa,dokle,ljudi moji?! Cak i danasnje sluge,koje su do juce bili Bosnjaci,Hrvati,Crnogorci…niposto ne zele da se toga sjecaju,jer tako su i nastali kao narod,kao konglomerat razlicitih naroda i nista vise.Tome je nedvojben dokaz cinjenica da u citavoj historiji nisu bili u stanju producirati bilo sta originalno,pa cak ni svoje ime,jer ime “Sluge” je univerzalno i koristi ga svaki narod na svijetu da bi definirao one koje su potcinjeni nekome..Kada se usporede sa npr. Bosnjacima,koji su jedini narod u Evropi sa originalnim kulturnim spomenicima (steccima),kako je lijepo vec odavno zapazio M. Krleza, hvata ih neizljeciva zavist i na sve nacine pokusavaju pokrasti i prisvojiti ono sto nikada nije bilo njihovo,jer to je nacin na koji Sluge mogu jedino opstati,kradjom tudjeg,prijevarama i zlocinom.
Kada bi nekome od danasnjih Sluga dali zadatak da napise knjigu pod naslovom “Moj pradeda nije bio Srbin”,pokusali bi na sve moguce nacine da “dokazu” da to nije istina,da su pecinski ljudi redom bili Srbi (istom revnoscu kojom “dokazuju” to isto za Bosnjake,Hrvate,Crnogorce itd…),jer kako ce biti da Srbi nisu nastali od Srba,nemoguce. I to je upravo tacka iz koje potice njihovo cjelokupno ludilo.Kada jednoga dana shvate da sami Srbi nisu nastali od Srba,uvidjet ce konacno koliko su smijesni,pateticni i nadasve glupi.
Nesrpski (ilirski) naziv “njihove” drzave “Raska”,nesrpska (avarska) titula vladara “zupan”,nesrpska vjera krscanstvo (pokrsteni od strane Nesrbina,vidi pod “Heraklije”</span<a href=&quotcomment image" target="_blank" rel="noopener nofollow ugc" ,malo poslije toga nesrpska (bizantijska) vjera pravoslavlje,nesrpska (bugarska) ekavica,nesrpsko (bugarsko) pismo cirilica,,nesrpski (slavenski) jezik. Sve sto prakticno imaju originalno kao cinilac u procesu njihovog nastanka jeste njihovo ime “Sluge”,a znamo svi koliko je to originalno !
Citava historija Sluga govori samo o njihovim gospodarima,prvo je to bio Rim,potom Bizantija,pa Bosna,pa Turska,Pa Njemacka… U zadnjih stotinjak godina Sluge su ostavljene bez gospodara,i kao takvi zapali su u masovnu psihozu,samobmanivanje i zlocin.Koliko su samo ogrezli u samoobmanivanju,pokazuju brojne cinjenice navedene ovdje.Npr.Sluge bezocno lazu sami sebe dan i noc da su jedini branili “krscansku Evropu” od Turaka,ali nikada ih necete cuti da govore o bici na Nikopolju gdje je na jednoj strani bila vojska “krscanske Evrope”najjaca do tada ikad skupljena,a sa druge Turci i Srbi (Sluge) i tako Turci i Srbi (Sluge) na celu sa Stefanom Lazarevicem poklase na Nikopolju najjacu vojsku “krscanske Evrope” i to tako zestoko da se u narednih 300 godina nije oporavila.Ili,kada se lazu da je Marko Kraljevic bio “najveci borac protiv Turaka”,a kraljevic Marko u stvari bio turski vezir…
Ili,najnoviji i najgnusniji primjer njihovog samoobmanivanja jeste cinjenica da su zvanicno,u parlamentu,proglasili chetnike “antifasistima”,a chetnici tokom cijelog rata revnosno saradjivali sa Nijemcima,nekoliko primjera: chetnicki vojvoda Pavle Djurisic je krajem 1944 godine odlikovan direktno od strane Adolfa Hitlera “zeljeznim krstom” za uspjesnu vojnu saradnju sa Nijemcima

Brčak

Čitava naša malograđanska historija o idealističkoj konstanti jednog te istog hrvatstva, kao o vrhunaravnoj pojavi, jeste krivotvorina” (Miroslav Krleža)

Loš đak

Svi smo mi ovdje došljaci.Pogledajte samo imena rijeka,planina,naselja, koja nisu slavenskog porijekla.