Published On: Sun, Jun 9th, 2013

POTICAJI: Nema Lijana, pa može…

Zbog načina raspodjele na razini Federacije BiH, od dolaska Jerka Ivankovića Lijanovića na čelo ovog resora, riječ poticaj u poljoprivredi u javnosti uglavnom izaziva negativne konotacije jer poticaji su se u FBiH dijelili uglavnom po stranačkoj pripadnosti, odnosno poticali su birače da izađu na izbore i glasuju za Lijanovićevu NS „Radom za boljitak“.

Iako se o zlouparabama poticaja za poljoprivredu ove vrste iz Proračuna SBŽ ne može govoriti, prilikom raspodjele uočeni su brojni propusti, tehničke ali suštinske naravi, istaknuo je Senad Selimović (SDP), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi SBŽ obrazlažući potrebu donošenja Zakona o novčanim poticajima u poljoprivredi na području SBŽ.

„Nama je potrebno kvalitetno rješenje za plasman državnog novca, rješenje kojim ćemo i sve dosadašnje propuste u raspodjeli otkloniti. Ovo je prvi put da zakonom pokušavamo urediti oblast dodjele poticaja u poljoprivredi“, ističe Selimović.

Najčešće primjede koje se na način raspodjele poljoprivrednih poticaja iz Proračuna SBŽ mogu čuti u posljednje vrijeme tiču se neravnomjerne nacionalne i teritorijalne raspodjele. Više od 90 posto dobitnika poticaja su Bošnjaci, a nesrazmjer se osjeti i prilikom raspodjele po općinama.

„To je krivnja isključivo općinskih službi za poljoprivredu, a ne resornog Ministarstva“, odgovor je ministra Selimovića na prozivke o neravnomjernoj raspodjeli poticaja.

Zakonom o novčanim poticajima, Ministarstvo je odlučilo općine potaknuti da se aktivno uključe u njegovu provedbu. Nacrtom zakona predloženo je da općinske službe za poljoprivredu u idućih godinu dana obave sve potrebne pripreme, uključujući i kadrovsku popunjenost, kako bi mogle preuzeti većinu poslova oko prikupljanja potrebne dokumentacije za dodjelu poticaja. Hoće li općine to i preuzeti, vidjet će se u iduća tri mjeseca kada će biti obavljena javna rasprava o Nacrtu zakona o novčanim poticajima u poljoprivredi prije njegova vraćanja u saborsku proceduru i konačnog usvajanja.

U diskusiji vođenoj u Saboru SBŽ prilikom donošenja Nacrta, a u kojoj je sudjelovala polovica zastupnika koji su bili na sjednici, čulo se kako poljoprivredna proizvodnja u SBŽ nikad nije bila u težem položaju. Poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, a položaj poljoprivredne proizvodnje daleko je gori u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj, čulo se tijekom rasprave. Ispostavilo se i da se najmanje trećina zastupnika u Saboru od njih 30, bavi nekim vidom poljoprivredne proizvodnje.

Prema Nacrtu zakona koji bi uredio oblast poticaja u poljoprivredi, predviđeno je da se iz Proračuna SBŽ izdvaja najmanje jedan posto prihoda za poljoprivredu. To bi na razini ovogodišnjeg Proračuna bilo blizu milijun maraka. Ove godine međutim poljoprivrednici u SBŽ dobit će tek 300-njak tisuća maraka. Većina zastupnika želi veći postotak izdvajanja za poljoprivredu jer sadašnja razina poticaja u SBŽ, u odnosu na zemlje okruženja, više je nego simbolična.

(artinfo.ba/ap)