Published On: Sun, Jun 9th, 2013

SDS traži hitnu sjednicu: Vrši se linč Aleksandre Pandurević

BANJA LUKA – Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje od predsjedavajućeg da zakaže hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH radi, kako navode u priopćenju, utvrđivanja odgovornosti nadležnih organa, institucija i dužnosnika na razini BiH “za držanje zaposlenih u institucijama i stranih diplomata u zgradi Parlamenta BiH kao talaca čime je nanesena šteta BiH, pa samim tim i RS”.

-Sjednica mora biti održana u uvjetima slobode odlučivanja i bez vanjskog pritiska, što je nemoguće osigurati u Sarajevu i teritoriji FBiH. Sigurnosne agencije iz FBiH su pokazale nezainteresiranost i nesposobnost da osiguraju uvjete za nesmetan rad izabranih predstavnika iz RS u organima BiH, stoji u priopćenju.

-Kao ni sigurnosne službe, tako ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije ništa poduzelo na zaštiti, pa čak ni da razgovara s više od 250 stranih diplomata i investitora koji su držani kao taoci u zgradi. Ponašanje ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije je jasnije ako se uzme u obzir činjenica da stranka čiji je on predsjednik poziva svoje ogranke na sudjelovanje u nasilnim demonstracijama. Umjesto ministra ili njegovog zamjenika, pregovore oko puštanja stranih talaca je vodio visoki predstavnik Valentin Inzko. Neshvatljiva je podrška pojedinih međunarodnih institucija i predstavnika držanju stranih talaca kao načinu pritiska na donošenje političkih odluka, navodi SDS u priopćenju.

Smatraju da je na “pojedinim sarajevskim medijima i društvenim mrežama pokrenuta prava haranga i poziv na linč zastupnice SDS u Zastupničkom domu Aleksandre Pandurević”.

– Tu harangu shvaćamo kao napad i na sve zastupnike iz RS u Parlamentu BiH i kao još jedan dokaz da boravak u Sarajevu nije siguran, a od nadležnih organa RS očekujemo zaštitu svih predstavnika RS u organima BiH, navodi se u priopćenju SDS-a.

U ovoj stranci kažu kako razumiju “nezadovoljstvo radom institucija na državnoj i entitetskim razinama i podržavaju pravo građana na mirne i organizirane prosvjede”.

– Međutim, posljednji događaji nisu bili mirne demonstracije, nego nasilno i protuzakonito držanje kao talaca preko tisuću ljudi i oduzimanje prava na slobodu kretanja. Ako je išta ostalo od pravne države, onda odgovorni za počinjena krivična djela moraju hitno biti procesuirani, navodi SDS u priopćenju.

FENA l dnevno.ba