Published On: Pet, ožu. 17th, 2017

Postavljen kamen temeljac za most u Svilaju

U Svilaju je danas upriličena ceremonija simboličnog postavljanja kamena temeljca za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi. S ceremonije je poručeno kako će izgradnja ovog infrastrukturnog projekta u narednom razdoblju predstavljati žilu kucavicu Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako je gradnja ovog mosta izuzetno važna, kako za Hrvatsku, tako i za BiH koja ulaže velike napore da se pridruži Europskoj uniji (EU), a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako ovo definitivno neće biti posljednji projekat dviju zemalja.

Načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković kazao je kako mu je drago što će konačno početi gradnja mosta na rijeci Savi, prenosi Klix.ba

“Ovo će biti važno za Hrvatsku i BiH, a posebno za razvoj gospodarstva u Svilaju. Moramo se držati zajedno kako bismo izgradili ovaj most, granični prijelaz i autocestu koja dolazi uz to te tako postati žila kucavica BiH”, kazao je Ivanković.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn kojeg je u dvodnevnoj posjeti BiH ugostio Zvizdić kazao je: “Kao što je već istaknuto, most će povezivati Hrvatsku i BiH i to upravo simbolizira vezu između dviju zemalja. Želimo ubrzati proces učlanjivanja BiH u EU, a kako bi se to ostvarilo treba ulagati u infrastrukturu i otvarati nova radna mjesta. Ovo nije jednosmjerni put, već most koji povezuje dvije zemlje, odnosno regije koji će poboljšati vezu između njih. Uvjeren sam da je ovo jedna od najboljih investicija u ovom dijelu Europe”.

Ceremoniji simboličnog polaganja kamena temeljca prisustvovao je i ministar prometa Hrvatske Oleg Butković koji je kazao da su interesi Hrvatske da se povezuje s BiH.

“Svi znamo kako je koridor 5C jedan od najvažnijih u ovom dijelu Europe te da je isto tako današnji dan izuzetno važan i za Hrvatsku jer će se ona nastaviti gospodarski razvijati”, poručio je Butković.

Na kraju je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko još jednom pozvao povjerenika Hahna da pomogne da se gradnja ovoga mosta privede kraju.

“Danas smo ovdje drugi put na simboličnom postavljanju kamena temeljca. Želimo iskoristiti priliku i pozvati povjerenika Hahna da nam pomogne u gradnji izuzetno dva važna mosta – u Gradiški u i Svilaju. Nadam se da će u narednom razdoblju biti ostvareni i drugi veliki projekti i nadam se da ćemo dobro surađivati i u narednom razdoblju”, kazao je Jusko.

Podsjećamo kako je kamen temeljac, čime je ozvaničen početak radova na ovom mostu, prvi put postavljen u rujnu prošle godine.

Most kod Svilaja dužine 640 metara i širine 29 metara, s tri predviđene trake za svaki smjer, veliki je infrastrukturni projekat na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save. Ukupna vrijednost projekta je 22.308.000 eura, a predviđeni rok izgradnje je dvije godine.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer