Published On: Ned, svi 19th, 2013

Poslanici neće Budimiru u pritvor

SARAJEVO – Članovi Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH neće ići u Mostar kako bi u pritvoru saslušali Živka Budimira, predsjednika FBiH, uhićenog zbog zlouporabe položaja i primanja mita, poručio je danas Mirnes Alagić, predsjedavajući Komisije.
Zastupnički dom formirao je 8. maja svoju komisiju kako bi utvrdila da li je Budimir, nakon što je uhićen 26. travnja i nakon što mu je određen jednomjesečni pritvor, dostojan da obavlja funkciju predsjednika FBiH. Ukoliko Istražna komisija utvrdi da je on nedostojan ove funkcije, Zastupnički dom bi Ustavnom sudu FBiH mogao podnijeti zahtjev za smjenu Budimira.
“Komisija, odnosno njezini članovi neće ići izvan Parlamenta FBiH jer za to nismo ni nadležni. Moji smo saslušali potpredsjednike FBiH i ministra pravde, a radi dobivanja kompletnije informacije za Zastupnički dom, odlučili smo da saslušamo i Budimira ili njegovog pravnog zastupnika”, rekao je Alagić.
Istaknuo je da su u četvrtak, 16. svibnja, kada su saslušali Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića, potpredsjednike FBiH, i Zorana Mikulića, ministra pravde, Sudu BiH uputili dopis kojim su zatražili dozvolu da se pred Istražnom komisijom u srijedu, 22. maja, pojavi ili Budimir ili njegov zastupnik.
Izjašnjenje Suda BiH do jučer nisu bili dobili ni Alagić ni Ragib Hadžić, Budimirov odvjetnik.
“U slučaju da Sud BiH i odobri da Budimir iz pritvora u Mostaru dođe u Sarajevo radi saslušanja pred parlamentarnom komisijom, nama to ne odgovara. Zato je Budimir, koji je spreman pred poslanicima govori o svemu što mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret, poručio da članovi Povjerenstva dođu u Mostar da ga saslušaju “, kazao je Hadžić, naglasivši da je od Budimira dobio punomoć da ga zastupa pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma FBiH ukoliko njezini članovi ne budu htjeli doći u Mostar.
On je potvrdio i da je Budimir, odgovarajući na zahtjev Doma naroda Parlamenta FBiH, poručio da neće podnijeti ostavku na funkciju predsjednika FBiH jer još protiv njega nije podnesena ni optužnica niti pravomoćna osuđujuća sudska presuda.