Published On: Ned, svi 19th, 2013

Die Zeit: Hrvatska nije spremna za EU, primamo ih zbog grižnje savjesti

‘HRVATI NISU SPREMNI ZA EU I NITKO IH NE ŽELI, ALI IM EUROPA VRAĆA STARI DUG' Analiza njemačkog lista 'Die Zeit'Hrvatska nije spremna za Europsku Uniju – jasno, bez ako i ali, poručuje ozbiljan njemački list Die Zeitu tekstu naslovljenom “Neželjeni Europljani”.
Novinari Ulrich Ladurner (koji je posjetio Zagreb) i Justus von Daniels (koji je otišao u Vukovar) potom nabrajaju razloge zbog kojih Hrvatska u EU nije dobra ideja: dugovi, slabo gospodarstvo, mogućnost da 28. članica postane prva sljedeća zemlja slučaj.
Njemački novinari, s druge strane, pišu da već prva šetnja središtem Zagreba ne ostavlja sumnju da zemlja pripada srednjoeuropskom krugu, pišu kako je “grad obilježen habsburškom historijom”.
Kao najvažniji razlog zbog kojeg nas Europa neće odbiti navode – grižnju savjesti. Rezoniraju – dok se 90-ih regija raspadala u vrtlogu rata, Europa je gledala sa strane; postoji moralna obveza Europe da se oduži Hrvatskoj (što je, doduše, doslovan citat Dejana Jovića, savjetnika predsjednika Josipovića).
“Stvarnost samo potvrđuje loš ugled Hrvatske”, pišu Ladurner i von Daniels.
“Korupcija se uvukla u srce države”, pišu novinari Zeita, prepričavajući da je nekadašnji premijer Ivo Sanader osuđen na deset godina jer je “u njegove torbe ulazio novac koji je prije svega dolazio iz država članica EU”.
Pritom podsjećaju da je Sanaderu podršku davala čak i Angela Merkel te efektno poentiraju – niti je Hrvatska posebno bolesna, niti je Europa sasvim zdrava…