Published On: Čet, srp 29th, 2021

Poskupjele automobilske gume u BiH

Poskupljenja guma za automobile koja su se u posljednjih nekoliko mjeseci dogodila u Europi, ali i širom svijeta, prema riječima uvoznika, prelila su se i na tržište Bosne i Hercegovine.

Uvoznici ističu da je došlo do blagog poskupljenja guma za automobile, a jedan od razloga je poskupljenje sirovina od kojih se prave, ali i da se još ništa ne zna hoće li u predstojećem periodu doći do drastičnijeg povećanja cijena.

Trendovi na svjetskom tržištu ukazuju na to da se sasvim sigurno mogu očekivati znatna povećanja cijena guma za automobile i komercijalna vozila, budući da je u posljednje vrijeme došlo do znatnih povećanja cijena u cijelom lancu proizvodnje i opskrbe.

Iz kompanije Total Trade iz Doboja, koja je jedan od najvećih uvoznika guma za Bosnu i Hercegovinu, istaknuli su za Nezavisne.com da je zbog poskupljenja skoro svih sirovina došlo i do poskupljenja guma na našem tržištu.

“U odnosu na prethodnu godinu gume su poskupjele od 10 do 15 posto, ali sve ovisi o proizvođačima. U nekoliko navrata od početka godine je bilo poskupljenja guma, ali to sve nije bilo znatno poskupljenje, ali kada se sve zbroji, to je 10-15 posto”, kazali su u kompaniji Total Trade.

Dodali su da je prosječna cijena kompleta guma oko 370 KM.

U autoshopu Maja iz Sarajeva naglasili su da je u prethodne dvije godine došlo do poskupljenja guma za automobile, ali da to nije drastično poskupljenje, nego samo nekoliko maraka.

“Sve ovisi i o proizvođaču guma. Gume su poskupjele vjerojatno zbog poskupljenja sirovina, ali i uvoza i slabijeg transporta zbog zatvaranja granica i pandemije. Ova i prethodna godina su bile i oskudne s gumama u odnosu na prethodni period, tako da je i to možda razlog poskupljenja. Cijene najjefetinijih kompleta guma su oko 250 KM, dok su najskuplje od 2.000 do 3.000 KM”, pojasnili su.

U kompaniji Energy iz Gradiške, koja se bavi prodajom guma, rekli su da je došlo do poskupljenja, ali ne velikog.

“Ne znamo hoće li u predstojećem periodu doći do drastičnijeg povećanja cijena guma, ali ove godine jest bilo poskupljenja, i to najviše zbog poskupljenja sirovina za pravljenje guma”, naveli su u ovoj kompaniji.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su za Nezavisne rekli da je u prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno novih pneumatskih guma za nešto više od 60 milijuna KM.

“U istom periodu prošle godine ukupno je uvezeno novih pneumatskih guma za oko 45 milijuna KM, dok je tijekom cijele 2020. godine uvezeno guma za oko 120 milijuna KM u Bosnu i Hercegovinu”, naveli su iz UIO.

Prema podacima UNO BiH, nove pneumatske gume se najčešće u Bosnu i Hercegovinu uvoze iz Kine, pa zatim slijede Poljska, Njemačka, Turska, Slovenija, Srbija i tako dalje.

“Tijekom ove godine iz Kine je uvezeno novih pneumatskih guma za skoro devet milijuna KM, Poljske i Njemačke za više od sedam milijuna KM, Turske oko pet milijuna KM, Slovenije skoro pet milijuna KM, a Srbije blizu četiri milijuna KM”, navodi se u podacima UNO.

Vozače su vijesti o povećanju cijena guma dodatno razočarale jer su već suočeni s povećanjem cijena goriva.

“Planiram kupiti zimske gume, nisam to uradio prošle godine, a ove stare su mi već istrošene. Svaki dan slušamo o nekim poskupljenjima, a ništa da pojeftini”, rekao je jedan vozač iz Banjaluke.

Svjetski mediji su još prije nekoliko mjeseci pisali da svijetu predstoji period u kojem će cijene automobilskih guma znatno porasti, kao posljedica smrtonosne bolesti koja napada zasade kaučuka, osnovne sirovine za proizvodnju auto-pneumatika.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x