Published On: Čet, srp 29th, 2021

U FBiH potpuno cijepljeno samo sedam posto stanovništva

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH konstatirao da je do sada u Federaciji cijepljeno prvom dozom 12 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

– Potpuno je cijepljeno sedam posto stanovništva. Tijekom kolovoza očekuje se značajniji ulazak novih cjepiva. Govorimo o 1,8 milijuna doza – istakao je Musa.

Kaže da se od sredine lipnja nalazimo u niskoj razini prijenosa korona virusa što govori da je cijelo vrijeme incidenca na sedmodnevnom nivou iznosila ispod deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Sa 26. srpnjem nalazimo se na nivou niskog prijenosa infekcijom unutar zajednice s tim da u proteklom tjednu bilježimo 30 posto novih slučajeva. To govori o potrebi za intenzivnim monitoringom i potrebi za ubrzanjem procesa imunizacije u trenutku kada su cjepiva dostupna- rekao je Musa, prenosi Fena.

Naveo je da je u Federaciji detektiran delta soj za koji je karakteristična veća zaraznost, te je naglašena važnost na dosljednom pridržavanju preventivnih mjera i ubrzanju procesa imunizacije.

Dom naroda Parlamenta Federacije primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji pri čemu je rečeno da je u cilju zaštite stanovništva od COVID-19 i sprječavanja dalje transmisije ove zarazne bolesti Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva usvojio je prijedloge naredbi i preporuka u cilju zaštite stanovništva.

Tako se naređuje da nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, počnu s cijepljenjem uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Nakon cijepljenja ovih prioritetnih grupa i osoba uposlenih u javnim službama zavodi za javno zdravstvo županija dužna su početi pozivanje i ostalog stanovništva na cijepljenje, a prema raspoloživim količinama cjepiva protiv COVID-19.

Nadležna tijela vlasti u županijama, kao i zdravstvene ustanove u županijama, dužna su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u tjednu na mjestu provedbe cijepljenja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare