Published On: Pon, tra 4th, 2022

Posebne privilegije: S hrvatskom putovnicom još lakše do SAD-a. Bez vize

Hrvatska i SAD će u ponedjeljak potpisati ugovor o ulasku Hrvatske u Global Entry program, koji će nekim hrvatskim državljanima, uz još samo tri europske zemlje, omogućiti privilegiran ulazak u SAD, objavila je zamjenica američke ministrice trgovine Marisa Lago.
Već od listopada prošle godine hrvatski državljani mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana. Lago je na otvaranju Američko-hrvatskog foruma u Zagrebu najavila “još jedan korak u uklanjanju barijera” bilateralne trgovine dviju zemalja. Kasnije u ponedjeljak će dužnosnici dviju zemalja potpisati sporazum o ulasku Hrvatske u Global Entry program.

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje – Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom, stoji na stranicama američke vlade.

Lago je na forumu kazala kako dvije države desetljećima bilježe slične ekonomske-političke uspjehe u bilateralnim odnosima, navevši nedavni ulazak Hrvatske u bezvizni program te završetak pregovora o ugovoru o dvostrukom oporezivanju koji još čeka odobrenje dvaju parlamenata, javlja Hina.

Podtajnica američkog ministarstva trgovine osvrnula se na rat u Ukrajini, kazavši kako su tamošnje „grozne scene” podsjetnik na patnju koju je Hrvatska prolazila tijekom Domovinskog rata. SAD je u tim teškim trenucima bio uz Hrvatsku, rekla je Lago koja je u Zagreb stigla iz Dubrovnika gdje je bila na 26. obljetnici pada zrakoplova u kojem je poginuo američki ministar trgovine Ron Brown.

Lago i Escobar su se prije foruma u Banskim dvorima sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim su razgovarali o smanjenju energetske ovisnosti, poticanju investicija, daljnjem povećanju trgovinske razmjene te okončanju pregovora o sklapanju ugovora o dvostrukom oporezivanju između Hrvatske i SAD-a, priopćila je vlada.

Plenković je istaknuo da je u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu, kojom se ugrožava međunarodni mir i sigurnost, posebno važno jačati jedinstvo transatlantskih partnera, EU-a i SAD-a te nastaviti pomagati Ukrajini, koja je žrtva agresije.

S posebnim izaslanikom Escobarom premijer je razgovarao je o situaciji u BiH te važnosti što skorijeg postizanja dogovora političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu, stoji u priopćenju.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
"Sahih-News" by Haso
"Sahih-News" by Haso
1 mjesec prije

Raja, na nasjedajte 🙁 – zafalilo berača pamuka u Virdžiniji 🙁 – crnci više neće da beru 🙁 – pa se sad Ameri ljubazno smješkaju nama Hrvatima 🙁 !

"Sahih-News" by Haso
"Sahih-News" by Haso
Šta ti kažeš na ovo?  "Sahih-News" by Haso
1 mjesec prije

ps pljuc za Plenkovića 🙁 – on bi bio najsretniji da pola Hrvatske ode da bere pamuk u Virdžiniju 🙁 pa da svakog mjeseca stižu milijarde u Hrvatsku 🙁 … Opet pljuc…

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  "Sahih-News" by Haso
1 mjesec prije

Smeće nisi Hrvat , smrdiš !

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Mošnje mogu Bihać-Brčko-Foča bez problema. 😁

Cakarevi doci
Cakarevi doci
1 mjesec prije

Znaju to ovi sa prostora džihada bolje od vas iz zagreba koda su jednu putovnicu uzeli a na hrvacku drvo kamen shupci