Published On: Pon, svi 21st, 2012

PORTRET NOVOG PREDSJEDNIKA SRBIJE: Tko je Tomislav Nikolić?

Predsjednik vodeće srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i, za sada još uvijek neslužbeno, novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tu dužnost obnašat će u svom prvom mandatu koji, po zakonu, traje pet godina

Kako je navedeno u njegovoj biografiji objavljenoj na službenom portalu SNS-a, svoju političku karijeru započeo je u Narodnoj radikalnoj stranci gdje je brzo izabran za potpredsjednika. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mjesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. veljače 1991. godine, pod nazivom Srpska radikalna stranka (SRS).

Za predsjednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsjednika. Kasnije je tri puta biran za zamjenika predsjednika stranke, posljednji puta 8. 10. 2006. Podnio je ostavku 6. 9. 2008. na sve funkcije u SRS-u. Već u listopadu 2008. osnovao je SNS, na čijoj je Osnivačkoj skupštini 21. 10. 2008. godine izabran za predsjednika.

Kako se dodaje u njegovoj biografiji, od 1992. je zastupnik u Skupštini Srbije i jedini zastupnik koji je biran u svaki saziv od 1992., a zbog političkog djelovanja, 1995. osuđen je na dvomjesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu.

U martu 1998. godine izabran je za podpredsjednika tadašnje srbijanske vlade, a podneo je ostavku 14. 7. 1999. godine kada je u Skupštini Srbije prihvaćena odluka o dolasku stranih snaga na Kosovo, ali je tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović donio uredbu po kojoj svi članovi vlade ostaju na svojim funkcijama, pa je do 14. augusta 1999. godine bio potpredsjednik vlade.

Od kolovoza 1999. obnašao je dužnost podpredsjednika vlade tadašnje SR Jugoslavije dok je premijer bioMomir Bulatović. U svibnju 2007. godine izabran je za predsjednika srbijanskog parlamenta, ali je nakon pet dana smijenjen glasovima onih koji su ga izabrali.

Sudjelovao je na predsjedničkim izborima 2000. i osvojio treće mjesto iza Vojislava Koštunice iSlobodana Miloševića. Poslije toga je na predsjedničkim izborima 2004. i 2008. godine, oba puta u drugom krugu, izgubio od dosadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Nikolić je oženjen, ima dva sina i petero unučadi. Kako je navedeno u njegovoj biografiji, rođen je 1952. godine u Kragujevcu i po zvanju je ekonomist.

Tehničku školu, građevinski smjer, završio je u Kragujevcu, a diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Zaposlio se 1971. godine u građevinskom poduzeću  ”Žegrap” i radio u Majdanpeku, Priboju, Prijepolju, Trebinju, Beogradu i drugim mjestima, sve do 1978. godine, kada se vratio u Kragujevac u firmu ”22. decembar”, gdje je bio voditelj Odjela za investicije i održavanje. Bio je i tehnički direktor Komunalnog poduzeća u Kragujevcu.

(FENA/dg)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare