Published On: Čet, stu 29th, 2012

Porodiljni će trajati 14 mjeseci, prvih 6 mjeseci 100% plaće

Otac će pravo na korištenje polovice svog roditeljskog dopusta (odnosno dva mjeseca) moći prebaciti na majku

ZAGREB – Dopust nakon rođenja djeteta ubuduće će trajati 14 mjeseci: šest mjeseci će trajati rodiljni dopust, a roditeljski dopust će se sa sadašnjih šest povećati na osam mjeseci.

Sukladno europskoj regulativi, četiri mjeseca roditeljskog dopusta moći će koristiti majka, a četiri otac.

Međutim, otac će pravo na korištenje polovice svog roditeljskog dopusta (odnosno dva mjeseca) moći prebaciti na majku, tako da će majka i dalje moći biti kod kuće s djetetom do njegove prve godine, koristeći šest mjeseci rodiljnog dopusta, četiri mjeseca svog i dva mjeseca očeva roditeljskog dopusta.

Naknade kao i dosad

Ostatak očeva dopusta od dva mjeseca otac će moći iskoristiti u bilo kojem trenutku do djetetove 8. godine.

Naknade će ostati iste kao do sada: za prvih šest mjeseci dopusta naknada će iznositi 100 posto plaće, za drugih šest mjeseci najviše 2660 kuna, a za posljednja dva mjeseca roditeljskog dopusta 1663 kune.

Prijedlog je to izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je Ministarstvo socijalne politike i mladih uputilo u javnu raspravu, a planirano je da na snagu stupi sa 1. srpnjem sljedeće godine, odnosno s ulaskom Hrvatske u EU.

– Mi smo ovakvim prijedlogom iznimno zadovoljne jer smo uspjeli zakonodavstvo uskladiti s europskom regulativom, zadržati postojeću razinu prava i poboljšati mogućnosti očeva – kaže Renata Jelušić iz Udruge Roda.

Naime, 2010. godine donesena je nova direktiva EU koja se odnosi na rodiljne i roditeljske dopuste, a koja propisuje da roditeljski dopust mora trajati najmanje četiri mjeseca, da ga oba roditelja koriste u istom obujmu te da se minimalno jedan od ta četiri mjeseca ne može prenositi na drugog roditelja.

Dopust posvojitelja

U Hrvatskoj sada roditeljski dopust traje šest mjeseci (od 6. do 12. mjeseca djetetova života), propisano je da bi tri mjeseca na roditeljskom dopustu trebala biti majka, a tri otac, ali je također zakonski omogućeno da otac svoja tri mjeseca u potpunosti prenese na majku. Očevi su to činili u više od 95 posto slučajeva.

Druga važna novost u izmjenama Zakona je izjednačavanje dopusta posvojitelja i bioloških roditelja.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare