Nedjelja, 14 travnja, 2024

Popravka Statuta koji je nametnuo štetotičina Paddy Ashdown

Must Read

Međunarodna zajednica će naposljetku morati riješiti problem izmjene izbornih pravila i Statuta Grada Mostara, rekao je jučer za Oslobođenje Marinko Gilja, predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara, piše današnje Oslobođenje.

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, Gilja je kazao kako je odmah nakon formiranja stručne skupine, koju je činilo pet uglednih pravnika, a koja je trebala predložiti moguće načine provođenja odluke Ustavnoga suda BiH za Mostar, postalo jasno da neće biti rješenja.

– Odmah nakon što je formirana stručna skupina, postalo je jasno da je utjecaj stranaka na nju prevelik i da neće biti rješenja. Mislim da mijenjanje Statuta Mostara nije posao ovdašnjih političara. Riječ je o sudskoj odluci koja se jednostavno mora provesti. No, način njena provođenja moraju odrediti oni koji su i nametnuli ovakav manjkavi Statut, odnosno OHR, rekao je Gilja.

Zbog toga smatra kako međunarodna zajednica mora riješiti problem mostarskoga Statuta, jer ga je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown.

– Postojeći statut u potpunosti blokira razvoj grada. Mostar je jedini grad u BiH gdje Hrvati imaju većinu, a ne mogu je ostvariti. Ako su Hrvati iz Bugojna preselili u Mostar, mi se moramo zapitati što je s njihovim glasom? Mislim da će na kraju morati presuditi međunarodna zajednica, jer je očito da je za nas ovaj problem nerješiv, rekao je Gilja.

Na današnjoj, pak, sjednici neće biti razmatrana informacija o radu stručne skupine za izmjene gradskog Statuta. Predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić (SDA) je za Oslobođenje rekao kako će to biti učinjeno na prvoj sljedećoj sjednici.

– Službeno smo tek u petak predsjednicima klubova stranaka i naroda dostavili informaciju koju je sačinila stručna skupina za izmjene Statuta. Nakon ove sjednice koja se održava u utorak, odmah ćemo zakazati novu sjednicu na kojoj ćemo razmatrati ovu informaciju. Ne mogu, pak, kazati kakva će biti njena sudbina. Mislim da smo svi očekivali malo približavanje stavova članova radne grupe, rekao je Ćorić, te ustvrdio kako se izbori za mostarsko Gradsko vijeće zasigurno neće održati u listopadu.

Predsjednik Kluba Srba u Gradskom vijeću Neđo Prljeta (SDP), pak, kaže kako Statut jako malo znači za život Mostara.

– Mi smo imali ovakav statut na snazi i ranije, pa nije bilo problema. Tek u zadnju godinu mostarski Statut je postao žarište političke borbe. Na Mostaru i Srebrenici se smišljeno dižu političke tenzije. Problemi razvoja Mostara nisu vezani za Statut, nego za odgovornost zastupanja javnih interesa. Ne radi se sada ni zakonito ni stručno. Mi ćemo sada na Vijeću imati raspravu o regulacijskim planovima za naselja Centar 2 i Sjeverni Logor. U tim se naseljima sada gradi bespravno. Međutim, ti planovi će biti usvojeni tek na jesen, u paketu sa još 25 drugih detaljnih planova, kaže Prljeta.

U međuvremenu, kaže, u Mostaru vladaju urbani kaos i prazan budžet. Statutarna odredba o limitiranju broja vijećnika iz jednoga konstitutivnog naroda, koja je i dalje na snazi, mišljenja je Prljeta, jamči da nitko nikoga ne može preglasati.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

IZ HAAŠKE LADICE “NIJE SE DOGODILO” Ispovijest Srbina iz Srebrenice: Oštrio je nož i prijetio da će prvo klati djecu

Imao je samo devet godina kada su njegovu obiteljsku kuću napali srebrenički Muslimani. U brutalnom masakru vojnika Nasera Orića ubijeni...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -