Srijeda, 24 travnja, 2024

POMRSIO RAČUNICU SDP-u: Čavara na udaru jer želi prekinuti plaćanje milijunskih zakupnina

Must Read


Nitko nikada nije otvorio pitanje vlasništva SDP-a nad cijelim nizom nekretnina u Sarajevu. Ako je nešto bilo u vlasništvu Komunističke partije BIH, a bijaše to doba društvenog vlasništa kako su te nekretnine mogle pripasti SDP-u? Je li ih SDP otkupio? Ili ih je tek tako privatizirao? Postoje pravila o privatizaciji društvenog vlasništva. Je li SDP ispoštovao ta pravila? Ako tvrdi da ima kao partija, pravo na primat kod nasljeđivanja imovine Komunističke parije, je li to znači da SDP nasljeđuje i obveze Komunističke partije BIH? U slučaju npr. kada bi neki građanin BIH dans na sudu dobio odštetu od Komunističke partije BIH, hoće li mu SDP isplatiti tu odštetu?  A nije da je mali broj građana BIH koji bi htjeli tužiti. Zbog kršenja ljudskih prava, zbog ubojstava, zbog oduzimanja imovine. Uglavnom ta i takva imovina, u čije je vlasništvo ušao Lagumdžijin klan, danas se renta državi. Dakle SDP renta državnu imovinu državnim institucijama tvrdeći da je njegova privatna i mašući papirima na koje su se upisali. Cijeli niz federalnih institucija tako bi trebao plaćati reket SDP-u jer stanuju u “njihovim” “kućicama”. Pa tako i Ured Predsjednika Vlade FBIH. Čavara je izložen konstantnim napadima SDP medija, otkada je shvatio da je rasipanje novca SDP-u davati milijun i pol u par godina. Od tada ga napdaju da je 300.000 KM veće od milijun i pol. Inzko se još nije uključio u kampanju. A čudi da ga SDP nije pozvao da proglasi kako je 300.000 veće od milijun i pol. Jadni Inzko bi i to proglasio koliko se boji sarajevske čaršije i koliko joj podilazi. A i  nije beg cicija. Dobro njima dobro njemu.
Projekt obnove, odnosno adaptacije dijela objekta Vila Braun u Sarajevu trebao bi početi uskoro, ali teško je očekivati da objekt do kraja godine može biti spreman kako bi u njega iz zgrade Predsjedništva BiH bio premješten Ured predsjednika Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Tada istječe rok koji je Predsjedništvo BiH dalo za iseljavanje Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH iz njihova objekta.
Suočena s brojnim otporima i opstrukcijama s raznih strana, Vlada Federacije je tek nedavno zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da pripremi projektnu dokumentaciju za preuređenje tog prostora, izabere izvođače radova i nabavi potrebnu opremu, Ministarstvo financija da iz tekuće pričuve izdvoji sredstva za adaptaciju i nabavu opreme (oko 105.000 KM za Ured predsjednika), a Federalno pravobraniteljstvo da riješi imovinskopravni status objekta, nad kojim pravo raspolaganja ima Općina Centar po odluci iz 1972. godine, a objekt i pripadajuće zemljište su od 1999. godine u posjedu Vlade FBiH.
Zaključeno je da se procedura za smještaj Ureda predsjednika Federacije nastavi, a da se usporedno, na osnovi zahtjeva dopredsjednika FBiH, radi. Poznato je, naime, da su dopredsjednici FBiH, a posebno Milan Dunović, bili protiv prelaska u Vilu Braun, ali su se u međuvremenu predomislili i sada traže da se i njihovim uredima osigura prostor u ovom objektu. S druge strane, predsjednik Marinko Čavara je odmah nakon preuzimanja dužnosti krenuo u rješavanje ovog pitanja, odlučno odbacivši planove bivše Vlade da šefa izvršne vlasti Federacije smjesti na jedan unajmljeni kat zgrade Privredne banke Sarajevo (PBS). Ovakav plan Čavara je s financijskog i sigurnosnog stajališta ocijenio neprihvatljivim te bio ustrajan u stavu da je Vila Braun najbolje moguće rješenje u ovom trenutku.
Zanimljivo je kako oni koji osporavaju planirano premještanje Ureda predsjednika FBiH u Vilu Braun brinu za nešto više od 100.000 maraka, koliko će koštati prilagodba tog prostora, a bili su spremni podržati zakup dijela objekta PBS-a koji bi Federaciju u razdoblju od 10 godina stajao čak 2,5 milijuna KM. Osim što je odbacivanjem ove odluke “platformaške” Vlade nekima pokvario financijske “aranžmane”, predsjednik FBiH je zahtjevom da Federacija za smještaj institucija koristi vlastite objekte, otvorio proces koji nikako ne odgovara SDP-u, pa ni DF-u, koji je sada s bivšim stranačkim kolegama opet u ljubavi.
Jasno je, naime, da će nakon rješavanja pitanja smještaja Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH na red doći i pitanje trajnog smještaja Vlade Federacije, koja već 21 godinu SDP-u BiH plaća zakupninu od 45.000 maraka mjesečno. Očito je kome najviše odgovara zadržavanje statusa quo. U pogledu građevinskih radova sve bi se moglo obaviti relativno brzo i za to je osigurano 60.000 maraka. Za preostalih 45.000 KM nabavila bi se neophodna oprema, odnosno namještaj. Ako bi se objekt prilagođavao i za smještaj ureda dvaju dopredsjednika, prema idejnom projektu, ukupni troškovi bi bili blizu 300.000 maraka. I to je zanemariv iznos u odnosu na troškove zakupa prostora koje plaćaju federalne institucije.
Vila Braun nalazi se na području sarajevske općine Centar. Prije rata je to bio rezidencijalni objekt, a u poslijeratnim godinama je u njemu bilo smješteno Veleposlanstvo SAD-a.
Zbog toga taj objekt i danas zadovoljava stroge sigurnosne standarde. Ima betonsku ogradu oko imanja visine od dva metra, čelične kapije, videonadzor, blindirane prozore, poseban sustav za prozračivanje i mnoge druge sigurnosne elemente. Prizemlje i dva kata ukupne su površine od 1220 četvornih metara, dok dvorište zauzima 7230 četvornih metara.
Ovaj objekt je od raskida ugovora s američkim Veleposlanstvom neiskorišten. Unatoč brojnim opstrukcijama, za očekivati je da u njega vrlo brzo useli Ured predsjednika Federacije, a potom, eventualno, i oba dopredsjednika kojima je Vila Braun iznenada postala “prihvatljivo” rješenje.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x