Published On: Čet, lis 1st, 2020

Pompeo sutra stiže u Dubrovnik: Očekuju se razgovori i o položaju Hrvata u BiH

Državni tajnik Mike Pompeo dolazi u petak u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD.

– Tema će sigurno biti i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosi u regiji. Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, bila je ključna za zaustavljanje rata na ovim prostorima, uskoro će se obilježiti 25. godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma, rekli su prilikom najave posjete diplomatski izvori za Jutarnji.

Hrvatska ulaže mnogo napora kako bi pokrenula konstruktivan dijalog između naroda u BiH, osobito Bošnjaka i Hrvata.

Bošnjačka strana se odupire takvim pokušajima i pokušava onemogućiti bilo kakve pokušaje trajnog rješenja gorućih problema u Bosni i Hercegovini, ali inzistiranje na tome će u budućnosti biti još jače.

Dolazak američkog državnog tajnika u Hrvatsku imati će veliki uticaj i na BiH jer je najavljeno kako će stanje u Bosni i Hercegovini biti jedna od glavnih tema razgovora američkih i hrvatskih predstavnika.

Na ovu temu za RTV Herceg Bosne govori hrvatskih ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Američki državni tajnik trebao bi se u petak u Dubrovniku sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. On je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima, prenosi Hina.

Mandat ove administracije je na isteku, a izbori na kojima će aktualni predsjednik tražiti ‘još četiri godine’ protiv bivšeg potpredsjednika Joa Bidena održat će se 3. studenoga.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.

“Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku”, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu na HRT-u.

Uz premijera Andreja Plenkovića, i Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić trebali bi se u Dubrovniku sastati s Pomepom.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je “vrlo optimističan”.

S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova, nakon što je prošle godine propala kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

“Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi”, rekao je hrvatski šef diplomacije, dodavši kako je “interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu”.

SAD je posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti nekoliko stotina milijuna dolara.

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme 5G mreže i LNG terminala.

Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Američku stranu brine širenje kineskog utjecaja pa u tom smislu i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu.

Tijekom posjeta Italiji u srijedu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja gospodarskog utjecaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.

Hrvatska je značajno povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+16, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

S druge strane, SAD radi na tome da se globalno smanji kineski utjecaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji.

“SAD je također pozvao talijansku vladu da pozorno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine”, rekao je Pompeo u Italiji, misleći prije svega na Huawei.

SAD pritišće europske zemlje da ne koriste Huaweijevu tehnologiju u izgradnji 5G mreže tvrdeći da će kineski telekomunikmacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu, što Kina uporno odbacuje.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman prije nekoliko dana nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se “razgovarati o tome”.

Na susretu u Dubrovniku s američkim šefom diplomacije hrvatski će politički vrh razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država, a hrvatska je vlada uoči dubrovačkog sastanka u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a  o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak..

“Donijet ćemo odluku na Vladi, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu. S njihove strane je isto potrebna evaluacija, a to će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva”, najavio je Grlić Radman.