Published On: Uto, lis 13th, 2020

Pomoć za više od 3.600 obitelji širom BiH

Zahvaljujući fondu solidarnosti USAID je kroz mirovni projekat PRO-Budućnost obezbijedio pakete hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti 190.000 KM za 3680 obitelji širom BiH koje su najviše ugrožene pandemijom virusa Covid-19.

 

Paketi će biti podijeljeni u 72 lokalne zajednice u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) zajedno s partnerima.

 

Pomoć je namijenjena najugroženijim kategorijama društva – manjinama, starijim osobama, samohranim majkama, osobama s invaliditetom, te za 26 udruženja žrtava rata iz Sarajeva, Zavidovića, Doboja, Maglaja, Bratunca, Prijedora, Vareša, Dervente, Doboj Juga, Mostara, Tešnja, Trebinja, Višegrada, Travnika, Rogatice i Srebrenice.

 

Na zahtjev lokalnih zajednica i udruženja žrtava rata osigurano je i oko 100 paketa pelena za djecu i 260 paketa pelena za odrasle.

 

Od početka pandemije virusa Covid-19 kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost više od 2.000 obitelji širom BiH primilo je hranu i osnovne higijenske potrepštine, a brojna udruženja i ustanove dobile su nužna dezinfekcijska sredstva, šivaće mašine, materijale za maske i posteljinu za izolatorije.

 

 

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH.

 

Aktivnosti se provode u više od 70 lokalnih zajednica, a projekt u kontinuitetu radi sa mladima, udruženjima, vjerskim zajednicama i liderima, medijima, političkim liderima, te različitim nivoima institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana BiH.