Published On: Uto, stu 10th, 2015

POMOĆ STRANCIMA Osnivaju vijeće za nove strane investitore i ruše prepreke


Za svoj rad članovi vijeća neće primati naknadu, stoji u odluci Vlade FBiH
U novom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izravnim stranim ulaganjima, koji je federalna Vlada uputila u parlamentarnu proceduru još u svibnju ove godine, previđeno je utemeljenje vijeća za strane investitore, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Zadatak tog vijeća, koje će imati 16 članova, je, prije svega, omogućavanje koordinacije na svim razinama vlasti u BiH, kao i koordiniran pristup radu s potencijalnim investitorima.
U cilju privlačenja stranih investicija i bržeg dolaska kapitala vijeće za strane investitore, čiji rad tek treba biti operativan, na terenu će se baviti analizom poslovnog okruženja za strane investicije te predlaganjem i poduzimanjem mjera i postupaka radi otklanjanja prisutnih ograničavajućih čimbenika za strane investitore.
Konzultacije s ulagačima
Vijeće će, također, na temelju svojih analiza inicirati izmjene zakona i drugih podzakonskih akata kojima se potiču i olakšavaju dolasci stranih investicija. Bavit će se razmjenom informacija i iniciranjem potpunije suradnje između institucija federalne, županijske i lokalne razine vlasti radi stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane investicije koji će stranim ulagačima investicijska ulaganja učiniti privlačnim i sigurnim. Bavit će se konzultacijama s domaćim i stranim ulagačima radi nalaženja rješenja za poticanje investicija, uspostavljanje suradnje svih razina vlasti i postojećih i potencijalnih stranih investitora radi prevladavanja mogućih poteškoća prilikom realizacije investicija, što bi služilo kao efektivan mehanizam servisiranja investitora i podrške pri investiranju. Članove vijeća za strane investitore imenuje Vlada Federacije BiH na prijedlog federalnih ministarstava, Gospodarske komore Federacije BiH i stranih investitora. “Članovi vijeća sastajat će se po potrebi, a najmanje jedanput svakih šest mjeseci kako bi koordinirali aktivnosti, adresirali i analizirali aktualna pitanja, te razmatrali ostala pitanja iz svoje nadležnosti.
Štetne posljedice
Tehničko-administrativne poslove za vijeće obavlja Federalno ministarstvo trgovine. Za svoj rad članovi vijeća neće primati naknadu, stoji u odluci federalne Vlade. Za donošenje ovog zakona postoji neodgodiva potreba imajući u vidu da se radi o reformskom zakonu koji sadrži rješenja koja će poboljšati poslovni ambijent za strana ulaganja u Federaciji BiH, a bez novih izravnih stranih ulaganja svakako mogu nastupiti štetne posljedice po ekonomski razvoj FBiH.
aPo novom nacionalnom tretmanu, strani ulagači imaju ista prava i obveze kao i oni u BiH. Strani ulagači imaju pravo, radi svojih ulaganja, na prostor BiH otvoriti račune kod bilo koje poslovne banke u domaćoj ili slobodno konvertibilnoj valuti. Mogu slobodno zapošljavati strane državljane iz inozemstva ako nije određeno drugačije zakonima u BiH o radu i useljavanju. Strani ulagači su zaštićeni od nacionalizacije, eksproprijacije, rekvizicije i mjera s jednakim učinkom; takve mjere mogu se poduzeti isključivo u javnom interesu, sukladno važećim zakonima i podzakonskim aktima, uz plaćanja primjerene naknade. Imaju ista vlasnička prava nad nekretninama kao bh. pravni subjekti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare