Srijeda, 19 lipnja, 2024

Poljsku spasio od recesije, sada vodi EU i leti Ryanairom

Must Read

Rusija nije naš strateški partner, Rusija je strateški problem, kaže Tusk

Svoj prvi summit EU u ulozi predsjednika Europskog vijećaDonald Tusk odradio je s lakoćom, završio ga dan prije nego što se planiralo i, dok su gotovo svi premijeri i predsjednici odletjeli natrag u svoje domovine državnim zrakoplovima, on se ukrcao na redovnu liniju niskobudžetne zrakoplovne kompanije Ryanair. Ugurao se na sjedala koja jedva da imaju dovoljno prostora za noge i odletio u svoju Poljsku, zemlju koju je kao premijer učinio jedinom članicom EU koja je izbjegla recesiju.

Pripada narodu KašubaU Ryanairu ga je fotografirao suputnik, koji je to objavio na Facebooku, odakle je fotovijest preuzeo poljski tabloid Fakt. Donald Tusk, 57-godišnjak dječačkog osmijeha, zvijezda je Poljske, a od 1. prosinca i europske politike.

Tusk je postao predsjednik Europskog vijeća, što je dužnost na kojoj predsjeda summitima lidera 28 država EU, nakon što je proveo gotovo sedam godina na mjestu premijera Poljske, koja je u tom razdoblju zabilježila kumulativni rast BDP-a od 20 posto. Poljska je pod njegovim vodstvom postala ne samo velika nova članica EU nego uspješna i utjecajna članica Unije. Poljsko mišljenje sluša se i kad je riječ o poticanju gospodarskog rasta, i kad je riječ o “britanskom problemu”, i kad je riječ o krizi u Ukrajini… Tusk je u krugu onih europskih lidera koji žele da EU razvije čvrst stav prema Rusiji. – Rusija nije naš strateški partner. Rusija je strateški problem – govori Tusk i najavljuje da će tražiti da EU razvije “adekvatnu, dugoročnu strategiju prema Rusiji”. S novom dužnošću u Bruxellesu na putu je da postane kraljem Europe, kako ga neki već neformalno i u polušali tituliraju po istom principu po kojem njemačku kancelarku Angelu Merkel opisuju kao kraljicu Europe. A “kralja i kraljicu” zapravo povezuje ista djedovina.

– Merkeličin djed bio je Danzinger. Bio je gradski senator u Danzigu u vrijeme kad je i moj djed ovdje živio – otkrio je Tusk u nedavnom intervjuu za Financial Times, vođenom u Gdanjsku, sjevernom poljskom gradu nekad poznatijem pod njemačkim nazivom Danzig.

Tusk je Poljak, ali zapravo su on i njegovi preci Kašubi, pripadnici manjinskog zapadnoslavenskog naroda koji imaju specifičnu kulturu i jezik.

U mladosti huligan

U povijesti Poljske Tusk ostaje zapisan i kao rekorder po trajanju mandata. Bio je premijer šest godina, devet mjeseci i 23 dana u zemlji u kojoj su premijeri nakon pada komunizma prosječno imali mandate po 13 mjeseci. U povijesti EU Tusk je već upisan kao prvi šef Vijeća ili Komisije koji dolazi iz jedne istočnoeuropske, bivše komunističke države. U hrvatsko-europskoj povijesti upamćen je kao čovjek koji je u Zagreb donio pristupni ugovor Hrvatske s EU.

– Sjajna osoba. Apsolutno predan poslu. I među onim premijerima europskih država koji su vjerovali da Hrvatska može 2011. završiti pristupne pregovore. Vjerovao je i dao svoj doprinos tome – kaže bivša premijerka Jadranka Kosor koja doživljava Tuska i kao prijatelja. Tusk je demokršćanin, u ekonomskom pogledu liberal, ali otkriva da je u mladosti bio huligan, radikal i buntovnik. – Bolje biti radikal u mladosti i konzervativac kad ostariš nego obrnuto. Sačuvaj nas Bože starih, radikalnih političara – rekao je u jednom intervjuu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ESKLUZIVNO: Pao je povijesni dogovor hrvatskih navijačkih skupina u Berlinu. Večeras bi trebalo više nego gorjeti…

O detaljima nećemo. No Boysi, Torcida, Armada, Ultrasi , sinoć kasno, sporazumili su se o povratku na repku. Više nećemo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -