Published On: Sub, pro 27th, 2014

Tko je Fadil Novalić, najvjerojatniji kandidat SDA za premijera F BiH?

Vrh SDA konačno je prekinuo nagađanja oko imena novog mandatara Vlade Federacije BiH.

Prema informacijama Slobodne Bosne, za koje list navodi da su pouzdane, vrh SDA definitivno je razriješio dvojbu oko izbora kandidata za mandatara federalne Vlade. Sve do prije nekoliko dana u opticaju su bila dva imena s gotovo izjednačenom podrškom stranačkog vrha: Erdal Trhulj, aktualni ministar industrije, energije i rudarstva, i Fadil Novalić, ugledni gospodarstvenik iz Gradačca. U neizvjesnom finišu utrke, pobijedio je Fadil Novalić, s tim da će SDA ponuditi Trhulju ostanak na čelu resora koji je, prema općoj ocjeni, s velikim uspjehom vodio tijekom protekle četiri godine.

Vrh SDA mjesecima je bio na slatkim mukama, budući da i Novalić i Trhulj uživaju zavidnu reputaciju u političkim i poslovnim krugovima. Trhulj, kao građevinski, a Novalić, kao strojarski inžinjer, izgradili su zavidnu profesionalnu karijeru, s respektabilnim međunarodnim iskustvom – Trhulj kao uposlenik Hidrogradnje na brojnim tržištima afričkih i azijskih država, a Novalić kao menadžer CIMOS-a na tržištima zapadne Europe, poglavito Austrije i Njemačke, navodi list.

Pa ipak, dva su ključna argumenta prevagnula u korist Fadila Novalića. Prvi je, kako saznaje Slobodna Bosna, taj što dolazi iz tzv. realnog sektora, što je praktično sve vrijeme, od završetka studija 1982. godine do danas, radio u gospodarstvu, najprije kao pogonski inžinjer u Famosovoj tvornici u Gradačcu, a zatim kao menadžer nekoliko uspješnih domaćih i inozemnih kompanija, uglavnom specijaliziranih za proizvodnju autodijelova.

Pod njegovim vodstvom formiran je respektabilan klaster autoindustrije, koji u ovom trenutku broji desetak tvornica s oko 1.300 zaposlenih radnika. Neke od tih tvornica iz sastava TMD Grup (TDM Mibo, TMD Hanibal, Subfina itd.) Novalić je „podigao s ledine“, druge su nastale privatizacijom državnih kompanija, no sve su danas vrlo uspješne i sve su izvozno orijentirane, sa zbirnim plasmanom na inozemna tržišta od preko 100 milijuna KM godišnje. Zahvaljujući ovom klasteru, Gradačac trenutno spada u red najrazvijenijih općina u BiH i uvjerljivo je na prvom mjestu općina po visini izvoza – mjereno po glavi stanovnika!

Svi poslijeratni federalni premijeri, od Edhema Bičakčića, preko Alije Behmena, Nedžada Brankovića, Mustafe Mujezinovića, Ahmeta Hadžipašića, do Nermina Nikšića, uglavnom su regrutirani iz stranačkih struktura, i dolazili su sa solidnim političkim, ali krajnje oskudnim iskustvom u gospodarstvu. Novalić će biti prvi federalni premijer s obrnutim karakteristkama: njegov najveći problem na mjestu federalnog premijera bit će upravo manjak političkog iskustva, dok će njegova ključna prednost biti respektabilno iskustvo u gospodarstvu.

Drugi argument koji je pretegao u korist Novalića jeste činjenica da dolazi s područja Tuzlanskog kantona, dakle kantona koji je po broju stanovnika najveći, a po koncentraciji industrijskih kapaciteta najznačajniji u Federacije BiH, a iz kojeg je od rata do danas izabran samo jedan federalni premijer – Izudin Kapetanović – s kratkim mandatom od samo 10 mjeseci pred prve parlamentarne izbore nakon rata. Ova pozicija uglavnom je bila rezervirana za kadrove iz Sarajeva (Bičakčić, Behmen, Branković, Mujezinović) s izuzetkom pokojnog premijera Ahmeta Hadžipašića iz Zenice i aktualnog premijera Nermina Nikšića iz Konjica.

Izbor novog federalnog premijera karakterističan je još po nečemu. Novalić će, kako piše Slobodna Bopsna, biti prvi poslijeratni federalni premijer koji će preuzeti mandat na temlju jasno definiranog i verificiranog programa. Riječ je dokumentu pod nazivom „Koncept ekonomskog razvoja 2014.-2018. godine“, koji je već usvojen na najvišim organima SDA i bit će ponuđen koalicijskim partnerima – DF-u i HDZ-u kao zajednička platforma nove vlasti.