UKLIZAO SE I KARA(Č)MARKU: Svi su prolazni, samo je Njonjo vječan…

jandrokovic-josipovic-ide-na-ruku-sdp-u_5936_337

Tomislav Karamarko odlučio je Hrvatskoj vratiti novu nezavisnost. Politikom novog državništva. Tako je napisao na svom blogu. To je ok. Fali Pereciji hrvatstva. No malo je čudno, pogotovo ako mu glavni tajnik Milijan od Ljubuškog na tribinama po HercegBosni zaziva Treći, čistiti listom sve HDZ oponente a ostaviti Jandrokovića, najbeskičmenijeg političara kojeg je Hrvatska dala, i koji je svojedobno pohvaljen od Amera za što? Za gušenje hrvatskog pitanja u BIH. Je li to politika novog državništva? Je li Milijan Brkić hercegbosanski autogol?  Jebo ti nas.

 

Danas se sastao Središnji odbor HDZ-a, prvi put otkako je kormilo stranke u ponedjeljak u zoru preuzelo novo vodstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom. Sastanak najmnogoljudnijeg stranačkog tijela ujedno je bio i prilika da novi šef Tomislav Karamarko izvijesti o političkoj sudbini Jadranke Kosor.

Bivša šefica stranke više neće voditi ni saborski klub. HDZ je smijenio Jadranku Kosor s mjesta predsjednice kluba zastupnika stranke, a njezino mjesto preuzeo je Tomislav Karamarko. Uz bok će mu biti Gordan Jandroković i Ivan Šuker.

“Zadovoljan sam pozicijom potpredsjednika kluba zastupnika. Radi se o poziciji koja ne nosi bilo kakve privilegije nego se uglavnom mora više raditi nego do sada i ja ću sa svoje strane nastojati kvalitetno raditi taj posao”, rekao je Jandroković.

Kosor je novinarima otkrila da je sama dala ostavku na mjesto predsjednice kluba zastupnika. “Ja sam rekla da svakako mislim da je predsjednik kluba politička osoba i da to mjesto sada pripada Tomislavu Karamarku. Tu apsolutno nema dvojbe, a oko smjene dvojice od trojice potpredsjednika kluba zatražila sam da mi se razjasne kriteriji”, rekla je Kosor.

O potpredsjedničkim mjestima u Saboru još nije donesena odluka

Na pitanje hoće li bar ostati potpredsjednica Sabora, Jadranka Kosor je u prolazu poručila: “Pa to morate pitati one koji vode stranku. Požurite da vam ne pobjegnu”, rekla je Kosor.

No, jedno je sigurno, Kosor na to mjesto ne planira dati ostavku. “Mislim da dostojno i časno obavljam ovaj posao, a ako će stranka misliti da to nije tako i ako će misliti da ne trebam doprinositi svojim dosadašnjim znanjem i iskustvom, onda ćemo dakako o tome razgovarati”, naglasila je Kosor.

“O potpredsjedničkim mjestima u Saboru još nije donesena odluka”, rekao je predsjednik stranke Tomislav Karamarko. “Za sada o tome nismo ništa razgovarali i kao što sam rekao u startu, odlučivat će Predsjedništvo, sve odluke su na Predsjedništvu”, istaknuo je Karamarko.

No, ako HDZ i donese odluku o smjeni Kosor i Šeksa, onda će tu odluku morati potvrditi svi zastupnici. Točnije, Karamarko će morati dobiti potporu vladajućih.

Ne zna se hoće li se Karamarko sastati s premijerom Zoranom Milanovićem. Demantirao je nagađanja o tome kako mu je Milanović poslao poruku da je spreman na konsenzus oko pitanja od nacionalnog interesa. “Ne znam o kakvom konsenzusu je tu riječ. Dakle, moramo definirati pitanje konsenzusa i nisam dobio poruku nikakvim neformalnim kanalima jer mislim da nije neprimjereno da komuniciramo neformalnim kanalima. Ja sam spreman prihvatiti razgovor sa svakim, naravno i s čelnikom Vlade, kada je u pitanju korist naše države”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Mlakar o Karamarku: Na njegovoj sam strani nevezano uz svoju dužnost u stranci

Osim što Jadranka Kosor više nije predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a, s mjesta potpredsjednika smijenjeni su Frano Matušić i Josip Salapić. Nije smijenjen jedino Davorin Mlakar. Ne znaju se kriteriji po kojima su smjene napravljene. Mlakar kaže da se nada da je kriterij bila kvaliteta rada, ali da su i njegove kolege također kvalitetno obavljale posao.

Podsjetimo i Matušić i Salapić držali su stranu Jadranki Kosor pa je Mlakaru postavljeno pitanje, znači li da se on priklonio Karamarku. “Što to znači da sam se priklonio? Ja sam na njegovoj strani i na strani njegovog programa nevezano uz to kakvu ću dužnost obavljati u stranci”, rekao je Mlakar.

Iz stranke izbacili portrete i fotelju Jadranke Kosor

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva je odlučeno da će HDZ krenuti stvarati vladu u sjeni, dok je odluka o ostanku ili odlasku poraženih Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa iz fotelja potpredsjednika Sabora odgođena za neku od idućih sjednica.

Središnji odbor danas je potvrdio i novog glavnog stranačkog tajnika. “Ja predlažem glavnog tajnika Središnjem odboru, gospodina Milijana Brkića”, rekao je Karamarko. Novi glavni tajnik u ponedjeljak bi sa starim trebao i formalno obaviti primopredaju vlasti u središnjici stranke, koju više ne krase portreti Jadranke Kosor ni velika kožna fotelja iz koje je bivša šefica običavala voditi sjednice predsjedništva.

more recommended stories