KAD ETNIČKI ČISTI BH TELEKOM: Marketing po bošnjačkom ključu, posao SDA agenciji

Državna tvrtka  BH Telecom raspisala je javni poziv za usluge internetskog oglašavanja vrijedan 900.000 KM i za medijski prostor na televizijskim stanicama u vrijednosti od čak četiri milijuna maraka. Način na koji je raspisan tender za oglašavanje na internetu, jasno ukazuje da se iza javnog tendera krije plan vladajućih stranaka koje kontroliraju BH Telecom, SDA i SDP-a, da državnim novcem plate svoju predizbornu kampanju pred lokalne izbore! I dok se HT i MTel oglašavaju i na sarajevskim i tipično bošnjačkim portalima pokušavajući se probiti i na trište nad kojim monopol drži BH telekom, isti taj BH telekom, u čijoj upravi sjede ljudi kojima su puna usta priče o “građanskoj BIH u kojoj nacionalno nije bitno” napravili su čistu nacionalnu križaljku i etničko čišćenje nad marketinškim planom. Srpskih i hrvatskih portala naime u ovoj priči ili nema ili ih gotovo nema a pojašnjenje na koje se pozivaju su mjerenja agencije Valikon. Koju također nadziru Bošnjaci. Valikon je naime servis za velike marketinške igrače koji dostavlja statistiku o najposjećenijim portalima u državi iako sa većinom srpskih i hrvatskih portala u BIH uopće ne posjeduje nikakve podatke o mjerenju.

bh telecom_tender_listaIzvor: Dnevni avaz

Činjenica da je “BH Telecom” u tenderskoj dokumentaciji poimence nabrojao internet-portale koji dolaze u obzir ugrozila je, naime, fer natjecanje i primjenu zakonskih propisa, ali istovremeno osigurala strankama koje upravljaju ovom kompanijom prostor i naklonost tih medija. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je 30 portala i internet-stranica iz BiH na kojima se “BH Telecom” želi reklamirati, neovisno o ponudi ili cijeni.

Osnovna odredba Zakona o javnim nabavkama BiH kaže da su “ugovorni organi dužni osigurati da se poslovi dodjele ugovora o javnim nabavkama vrše na način da se osigura efikasnost, transparentnost, nepristrasnost, jednak odnos prema svim stranama te konkurencija u skladu sa Zakonom”.

Godišnji prihod

Sumnju na cijeli tender baca i odredba javnog poziva u kojoj je propisano da ukupan godišnji prihod potencijalnog dobavljača u 2009. i 2010. ne smije biti ispod 700.000 KM. No, pravo je pitanje zašto za dokaz o prihodima nije navedena i 2011. godina.

bh telecom zgrada
Prema saznanjima “Dnevnog avaza”, 2011. godina za “BH Telecom” u vezi s ovim javnim pozivom odjednom nije referentna zbog činjenice da je marketinška agencija “MITA Group”, s kojom ovaj telekom operater, ali i SDA, koja kontrolira tu firmu, sarađuju, prošle godine imala prihode manje od 700.000 KM!

Prema saznanjima “Dnevnog avaza”, 2011. godina za “BH Telecom” u vezi s ovim javnim pozivom odjednom nije referentna zbog činjenice da je marketinška agencija “MITA Group”, s kojom ovaj telekom operater, ali i SDA, koja kontrolira tu firmu, sarađuju, prošle godine imala prihode manje od 700.000 KM!

Podsjećamo da je “MITA Group” radila predizbornu kampanju za SDA na prošlim općim izborima, a sada radi i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, dok je neupitna kontrola ove stranke nad „BH Telecomom” i putem Izetbegovićevog zeta Jasminka Akšamije, koji je član Uprave i izvršni direktor Direkcije za investicije.

Istražno tijelo

Možda je i to jedan od razloga zbog kojih je glasovima poslanika SDP-a i SDA 11. aprila na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odbijena inicijativa da se formira istražno tijelo za provjeru poslovanja „BH Telecoma”, za koji postoje ozbiljne sumnje da nenamjenski troši novac i puni crne fondove stranaka na vlasti. Od portparola “BH Telecoma” Nađe Lutvikadić jučer nismo uspjeli dobiti pojašnjenje o svemu ovome jer nije odgovarala na naše pozive.

Sanader je zbog crnih fondova iza rešetaka

Ovaj slučaj, očito, unaprijed riješenog tendera javne kompanije neodoljivo podsjeća na slučajeve u susjednoj Hrvatskoj zbog kojih je bivši premijer Ivo Sanader završio iza rešetaka. Meta tamošnjih istražnih organa bile su upravo veze između vladajuće stranke HDZ, njenih crnih fondova i marketinških agencija.

Velika korupcijska afera u slučaju “Fimi medije” dobiva svoj epilog pred pravosuđem, a međunarodne i domaće agencije za borbu protiv korucije odavno su konstatirale da vladajuće stranke i u našoj zemlji imaju i koriste crne fondove, uglavnom za plaćanje izbornih kampanja.

more recommended stories