Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

POLITIČKI MRTVAC: Nikog nema Žifku na fildžana

Must Read

Iz ureda nezakonito izabranog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira prošlog je tjedna najavljeno kako će “predsjednik u ponedjeljak obaviti konsultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka” o novonastaloj političkoj situaciji u F BiH”.

Danas je već srijeda, a od konsultacija ništa. S Budimirom se, kako saznaje Dnevnik.ba nitko ni ne namjerava konsultirati, jer on ne predstavlja nikoga i nema nikavu  realnu političku moć, osim one koju mu daju nelogične ustavne odredbe prema kojima ga Parlament koji ga bira nadpolovičlnom većinom glasova ne može nadpolovičnom većinom glasova i smijeniti.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija još u petak je svojoj dojučerašnjoj marioneti Budimiru, kojeg je, državnim udarom, instalirao na čelo Federacije, preko medija poručio kako nakon formiranja nove parlamentarne većine “zna što mu je raditi, izuzev, ako nije bolestan”.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, također, nije želio razgovarati s Budimirom, koji mu je ponudio kako će imenovati novog premijera i ministre i smjeniti postojeće, onako kako to predlože lideri stranaka kojičine novu parlamentarnu većinu, samo da se njega ne dira. Čović je prošlog tjedna na press konferenciji izjavio kako Budimir “ako ima imalo morala treba podnijeti ostavku jer niti je zakonito izabran, niti ima legitimitet. Saznajemo, kako ni lider HDZ 1990. Božo Ljubić se ne namjerava konsultirati s Budimirom, a ni predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, dok lider SDA već traži novog saveznika u Stranci za BiH.

Budimiru bi na konsultacije mogao doći jedino predsjednik njegove stranke Zvonko Jurišić, koja ima dva zastupnika u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta i čija su dvojica ministara u tzv. Federalnoj vladi dala podršku timovima za reviziju branitelja, koje je Budimir raspustio. No,Budimiru, kojeg je i njegova stranka napustila, Prvaši sada iskazuju bezrezervnu podršku, svijesni kako  sada njihov ostanak u vasti sada ovisi o njegovom potpisu.

Najviše što Budimir može očekivati je da lideri nove parlamentarne većine Budimiru na konsultacije pošalju stranačkog kurira da mu prense zahtijev da podnese ostavku

Budimir koji niti je legalno izabran, niti ima legitimitet čak ni u u parlamentu, jer parlamentarna većina koja ga je izabrala, pučem, više ne postoji, sada poručuje kako će pridržavati Ustava i zakona i raditi u interesu građana i naroda, zaboravljajući kako ga ni građani ni narodi nisu ovlastili da štiti njihove interese.( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -