Politički marketing kroz popularizaciju iftara – Premijer Novalić i ministar Džindić iftarili u rudniku s rudarima – Republika

U jami Omazići koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima u četvrtak večer je upriličen iftar za rudare, a pridružio im se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, javio je Klix.ba.

“S obzirom da je mjesec ramazan iskoristili su priliku i zajedno sa više od 100 rudara iftarili 300 metara pod zemljom. Ovaj vid posjete rudarima na njihovim radilištima je znak podrške za nesebičan i požrtvovan rad ljudi koji svkodnevno održavaju stabilno funkcioniranje cijelog energetskog sustava Federacije BiH”, naveli su iz Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Iftaru su se pridružili i ministar gospodarstva Tuzlanske županije Edin Duraković, načelnik općine Banovići Bego Gutić te predstavnici uprave Rudnika mrkog uglja Banovići.

Metanska jama Omazići nalazi se na dubini od 300 metara, a u nju svakodnevno silaze banovićki rudari koji su raspoređeni u smjenama. Bez obzira na težinu posla koji obavljaju, određeni broj njih dosad je postio sve dane mjeseca ramazana, piše Klix.ba o ovom neobičnom događaju.

Čini se da su se odnosi na relaciji Vlada FBiH – rudari značajno popravila. Prisjetimo se prosvjeda rudara  u Sarajevu u studenom prošle godine kada su rudari prijetili obustavom proizvodnje i tražili veće plaće. Tada im se ministar Džindić obraćao okružen zaštitom specijalne policije.

(Iftar (arapski doslovno doručak) je večernji obrok tijekom islamskog mjeseca ramazana, odnosno objed koji se uzima u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije obavljanja večernje molitve akšam-namaza. Iftar je jedan od značajnijih karakteristika mjeseca ramazana i često se obavlja u sklopu zajednice, gdje se okuplja veći broj osoba kako bi zajedno okončali dan posta.)