“AH TI MRSKA MAJORIZACIJO” Konaković kaže kako nije fer da Bošnjaci biraju Hrvatima Komšića, ali je našao alibi zašto to rade

Konaković je rekao da Izborni zakon o kojem se razgovaralo u Neumu “drastično drukčiji” od prijedloga zakona kojeg su izaslanici HDZ BiH iz Doma naroda Parlamenta BiH uputio u parlamentarnu proceduru. Tvrdi da su svi odbili prijedlog s dvije liste, a da je tijekom pregovora na stolu uvijek bila samo jedna lista bez etničkog predznaka.

“Ja sam odabrao drugi, teži put – da kad je netko nešto u pravu, kao što je hrvatski narod u pravu kada govori o izboru člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i koji kaže da, iako pravno, legalno, legitimno to svakako jest Željko Komšić, ali u duhu Daytona, duhu svih procesa u povijesti BiH, mislim da nije fer da ljudima biramo hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je Konaković o pitanju izbora člana Predsjedništva BIH i izboru Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Konaković je pojasnio kako i Izetbegović, Radončić, Silajdžić i reis Kavazović kažu kako je on (Konaković) u pravu s ovakim stavom jer su, kako je rekao, “svi potvrdili isto”. Konaković je rekao kako razumije stav Nikšića i njegov stav i poglede na BiH iz građanske perspektive, dok on sam “traži mjeru između građanskog i etničkog”.

“Komšiću da postane član Predsjedništva najviše pomaže Dragan Čović. Dakle retorika koju koristi Dragan Čović, retorika koju koristi HDZ vrlo često zaista provocira u najmanju ruku bošnjački narod u BiH. Njegov odlazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske je fatalna pogreška, rečenice koje je on tamo rekao su fatalne pogreške i niz je takvih. Ono što radi Željana Zovko i što oni rade napadajući bošnjački narod, zapravo daje kredibilitet jednom patrioti, borcu Željku Komšiću kojeg bošnjački narod ovdje voli,” smatra Konaković o posljedicama politike Dragana Čovića.

Odbacio je navode o tome da se svjesno raspoređuju glasovi između Izetbegovića i Komšića.

“Dakle, Izetbegović, sumnjam da on može imati snagu rasporediti svoje glasove na sebe i Komšića. Drugo, Komšić je kredibilniji i bolji kandidat od Izetbegovića, bošnjački narod ga kao takvog bira”, smatra Konaković koji je pri tom iskritizirao i Dragana Čovića da “često prijeđe liniju između napada na političke predstavnike bošnjačkog naroda i napada na Bošnjake”.

more recommended stories