Subota, 22 lipnja, 2024

VOLE LJUDI DRVODJELSTVO I SITNI REZ: Policija provjerila australijske vehabije kod Konjica

Must Read

KONJIC – Četiri osobe koje pripadaju selefijskom pokretu i koje su stigle iz Australije pojavile su se krajem travnja u konjičkom selu Seonica, a budući da su mještani bili uznemireni zbog njihovog dolaska i boravka u lokalnom mejtefu, o svemu je obaviještena i policija, doznaje Dnevni list od izvora bliskih federalnoj policiji.

U Seonicu koja se nalazi tridesetak kilometara jugozapadno od Konjica, na desnoj obali Jablaničkog jezera, zbog selefija iz Australije stigla je i policija koja ih je legitimirala i kod spomenutih pronašla australske putovnice.  Navedene osobe imale su dokumente sa sljedećim podacima: Ahmed Fetahović (1972.), Khaled Fatrouni (1980.), rođen u Australiji, Hassan Atik (1985.), rođen u Australiji, i Haris Malić (1992.), rođen u Zagrebu. Svi oni prijavljeni su i na jednoj sarajevskoj adresi.
Policiji su kazali kako putuju i propovijedaju vjeru te da nemaju nikakve veze s politikom. Izjavili su i kako tu planiraju ostati još jedan dan, a nakon toga ići u Mostar i Blagaj. Budući da su izazvali veliko negodovanje lokalnog stanovništva, ovo selo napustili su istog dana, ali su se ponovno vratili u večernjim satima te prenoćili u mejtefu.
Nakon toga su napustili Seonicu. Ove osobe u Seonici su boravile 24. i 25. travnja.

Veze s Australijom

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) uputila je 24. travnja svim policijskim institucijama u BiH informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH, a vezanom s uhićenja vehabija u Australiji.
U informaciji OSA-e navodi se da su od “partnerske službe dobili informaciju da zbog nedavnih uhićenja osoba podrijetlom iz BiH, koji su planirali izvođenje terorističkih napada u Australiji, iz osvete može doći do izvođenja terorističkih napada negdje na području BiH”. “S tim u vezi, molimo vas da podignete stupanj opreza u idućem razdoblju, a posebno kada su u pitanju međunarodna predstavništva, vjerski objekti, mjesta javnog okupljanja te vojni i policijski objekti”, pisalo je u informaciji.
U Melburneu je 18. travnja uhićeno pet mladića starih 18 i 19 godina pod sumnjom da su, po ugledu na ekstremističku “Islamsku državu”, planirali teroristički napad u Australiji.
Petorica osumnjičenih namjeravala su teroristički napad na policiju izvršiti 25. travnja, na dan obilježavanja Dana Anzak, Nacionalnog dana sjećanja na Australce poginule u Prvom svjetskom ratu. Među petoricom uhićenih bio je i osamnaestogodišnji Haris Čaušević, čiji je otac rodom iz Bužima, odakle je i Bilal Bosnić, kojem se sudi za vrbovanje mladića za odlazak u redove tzv. Islamske države.  Australski mediji uhićene tinejdžere povezuju i s radikalnim islamskim propovjednikom Harunom Mehičevićem, rodom iz Mostara, koji je u tom australskom gradu vodio Islamski centar Al-Furqan, u kojem je držao predavanja protiv australskih, “ćafirskih”, kršćanskih vrijednosti.

Teroristički napad

Tri dana nakon informacije OSA-e, 27. travnja pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić (24) je oko 19 sati naoružan upao u Policijsku postaju u Zvorniku i ubio policajca Dragana Đurića, a dvojicu policajaca ranio, dok je sam poginuo u razmjeni vatre. Za Ibrića je utvrđeno da je pripadao vehabijskom pokretu i da je išao na “molitve” u Cerski gdje se sumnja da je prošao obuku.
SIPA je nakon napada u Zvorniku uhitila Avdulaha Hasanovića (24) i Kasima Mehidića (40), a Tužiteljstvo ih izravno dovodi u vezu s napadom na Policijsku postaju u Zvorniku.
Tužiteljstvo ih sumnjiči da su isključivi krivci za kazneno djelo terorizma koje je počinio Ibrić jer su ga naveli i vrbovali radi destabiliziranja prilika u BiH.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije nekoliko dana izjavio je da obavještajne službe raspolažu informacijama da bi u BiH moglo doći do još jednog terorističkog napada, a nakon toga su sve policijske agencije podigle sigurnosne mjere na najvišu razinu.

Piše: I. Marić l Dnevni list

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -