Policija potvrdila: Naprava je bila lažna; netko sije strah po Mostaru

Srećko Bošnjak, glasnogovornik Uprave policije, potvrdio je za Dnevni list da su fragmenti ostataka naprave izuzeti s mjesta događaja u Ulici Husnije Repca, ispred ugostiteljskog objekta ‘Boncampo’, nakon izvršenih preliminarnih vještačenja pokazali kako nije riječ o eksplozivnoj napravi.
“Na svu sreću, nije bilo riječi ni o kakvoj eksplozivnoj napravi, već o lažnoj“, rekao je Bošnjak.
Prema informacijama koje smo dobili na mjestu događaja, radilo se o nepoznatoj napravi koja se sastojala od četiri štapina koji su bili žicama spojeni na mobilni telefon. Pripadnici protudiverzijske zaštite osigurali su mjesto događaja i izvršili deaktivaciju uporabom tzv. vodenog topa oko 11 sati.
Komesar policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Amir Begić rekao je za Dnevni list da je policija ozbiljno shvatila dojavu, kao i svaku do sada.
Ozbiljno se pristupilo rješavanju nastale panične situacije. Na terenu je bio veliki broj policajaca, istražitelja i naši pripadnici protudiverzijske zaštite. Ljudi su bili spremni i to su i učinili, da izlože svoje živote opasnosti i uz pomoć vodenog topa deaktiviraju napravu. Preliminarnim vještačenjima utvrđeno je da je riječ o lažnoj bombi. Nije bilo nikakvog eksploziva“, rekao je komesar Begić.
Draženko Miletić, načelnik Policijske uprave Mostar, rekao je za Dnevni list da netko sije strah po Mostaru.
Kada smo stigli na mjesto događaja, optički vidljiva, četiri štapina, žice i mobitel bili su spojeni u jedno. Obavijestili smo Tužiteljstvo pristupili rješavanju, odnosno deaktivaciji naprave. Izvršili smo evakuaciju građana i maksimalno se žrtvovali da nešto ne pođe pozlu. Na svu sreću, naknadno smo utvrdili da nije riječ ni o kakvom eksplozivu“, rekao je Miletić.
Dodao je da su u paket bile upakirane vodovodne cijevi, žice i stari mobitel, ali je na početku sve izgledalo kao da je u pitanju paklena naprava.
Međutim, za građane su to bili sati pakla s obzirom da su cijelo vrijeme kružile informacije da nije riječ ni o kakvoj šali i da je situacija krajnje ozbiljna.
Jusuf Jusa Dizdarević, vlasnik konobe, kaže da se vraćao iz nabave namirnica i bio je krenuo otvoriti objekt.
Kada sam došao ispred vrata objekta, vidio sam nekakav paket i približio sam se da vidim o čemu se radi. Spustio sam namirnice na stol i približio se malo da bolje pogledam. Zamalo da to nisam uzeo u ruku, kad vidim kao oni štapini, nekakve žice i mobitel“, kaže Dizdarević.
Dodaje da je odmah nazvao policiju.
Ja sam, prije svega, čovjek i ugostitelj. Zaista nisam imao nikakvih problema s ljudima i ne znam što je to ostavljeno ispred moga objekta“, zaključio je Dizdarević.
Dizdarevićeva konoba se nalazi u sklopu stambene zgrade, a u neposrednoj blizini mjesta gdje se nalazila naprava nalaze se i prostori Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, dječji vrtić, te županijski odbor SDA Mostar.
Bljesak.info