Published On: Fri, Apr 26th, 2019

Policija objasnila zašto su autobusi iz Srbije stajali na granici

IZ POLICIJSKE uprave vukovarsko-srijemske oglasili su se o gužvama na GP Bajakovo.

Srpski mediji su kasno sinoć pisali o velikim gužvama na tom GP-u pri ulazu u Srbiju.

Pisali su i kako je policija  zabranila putnicima da stoje pored autobusa i prijetila im kaznom od 5.000 kuna. Srpski mediji to su nazvali “iživljavanjem pred Uskrs”.

Sada se o svemu oglasila policija.

Policija: Vozači se nisu žalili na čekanje i proceduru

Iz policije su poručili kako je na granici bila gužva, posebno u večernjim i noćnim satima.

Kažu kako su zbog toga otvorili dodatne trake za autobuse te kako se granična kontrola obavljala na 6 kolničkih traka za autobuse.

Policija dodaje kako se vozači nisu žalili na proceduru i čekanje te kako su službenici kontrolirano puštali putnike iz autobusa da mogu otići u toalet, i istovremeno kontrolirali da se putnici iz autobusa ne kreću po graničnom prijelazu, prvenstveno zbog njihove sigurnosti, ali i ometanja prometa vozila i drugih putnika.

Zaključuju kako su iskoristili sve mogućnosti koje su imali na raspolaganju te kako su sve Uredbe ispoštovane.

“Navodi o diskriminaciji su neprihvatljivi i nerealni”

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti.

“Uvidom u elektronske evidencije utvrdili smo kako je promet tijekom cijeloga jučerašnjeg dana bio jakog intenziteta, osobito u večernjim i noćnim satima.

Zbog pojačanog priljeva autobusa, hrvatska granična policija otvorila je dodatne trake za autobuse te se granična kontrola obavljala na 6 kolničkih traka za autobuse. U vremenu od 19 do 7 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku 86 autobusa je prošlo graničnu kontrolu.

Niti jedan vozač nije se žalio na vrijeme čekanja ili proceduru, a policijski službenici su kontrolirano puštali putnike iz autobusa da mogu otići u toalet, i istovremeno kontrolirali da se putnici iz autobusa ne kreću po graničnom prijelazu, prvenstveno zbog njihove sigurnosti, ali i ometanja prometa vozila i drugih putnika”, poručuju.

Dodaju i kako su navodi o diskriminaciji neprihvatljivi i nerealni.

“Iz svega navedenog vidljivo je da su policijski službenici iskoristili sve organizacijske mogućnosti koje su im na raspolaganju po pitanju otvaranja dodatnih traka, a pritom poštivajući obavezu provedbe sustavnih provjera na vanjskoj granici sukladno Uredbi (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama svakog pojedinog putnika, bez iznimke.

Navodi pojedinaca o diskriminatornom postupanju hrvatske policije, odnosno namjernom produžavanju vremena za obavljanje granične kontrole prema bilo kojoj kategoriji putnika su neprihvatljivi i nerealni”, poručuju iz policije.