Published On: Sat, Dec 21st, 2013

Policija branila kip cara Dušana u Skoplju

Policija je u petak postavila kordon na ulazu u skopsku Staru čaršiju da bi spriječila nekoliko desetaka prosvjednika, uglavnom mladih Albanaca sa zastavama iu tradicionalnim kapama, da se probiju do nedavno podignute brončane statue 200 metara dalje.

Demonstranti su pola sata pokušavali probiti kordon, nakratko se sukobivši s policijom. Ubrzo poslije toga su se razišli.

Do sada nije poznato tko je organizirao prosvjed.

Od početka mjeseca policija je pojačala svoje prisustvo u tom kraju zato što je kip već bio teško oštećen izazvavši međunacionalne tenzije.

Grupa Albanaca je prije dva tjedna, u prisustvu visokih funkcionera manjinskog vladajućeg partnera Demokratske unije za integraciju (DUI), tijekom noći pokušala oštetiti kip srednjovjekovnog cara.
Tsar.


Oni tvrde da je kip, nedavno podignut na novom “Mostu civilizacija” uz tridesetak drugih kipova istaknutih ličnosti iz raznih epoha i različitog nacionalnog podrijetla, uvredljiv za Albance i stoga protuzakonit.

DUI se oko ovog pitanja sukobio s koalicijskim partnerom, konzervativnom VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog. Većinska vladajuća partija nazvala je napad “činom vandalizma”.

Kip je otkriven u sklopu Vladinog projekta obnove glavnog “Skoplje 2014”.

Međutim, Albanci, koji čine jednu četvrtinu ukupnog stanovništva Makedonije, ne gledaju sa simpatijama na ličnosti iz srpske povijesti koje smatraju simbolom tiranije.