Published On: Čet, kol 31st, 2017

POLEMIKA O HOS-U Tuđman je bio protiv crnokošuljaša: Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na kukastom križu

Kako je HOS-ova ploča u Jasenovcu ponovno glavna politička tema u Hrvatskoj, podsjetit ćemo što je to Franjo Tuđman rekao o postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku pod nazivom Hrvatske oružane snage. Svoje stajalište javno je iznio u predsjedničkoj kampanji 1992. gostujući u emisiji Romana Bolkovića “2u9”. Odgovarajući na pitanje gledatelja “zašto zanemaruje borce HOS-a i njihov doprinos u ovom ratu”, Tuđman je rekao:

“Ne zanemarujem. Ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i hakenkrojcovskim oznakama (kukasti križ, nap.a.). To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima antifašističke koalicije.”

Zanimljivo je, piše Večernji list, da se i tada, prije 25 godina, u Hrvatskoj također govorilo o jačanju ekstremne desnice i fašizaciji društva, no Tuđman takvim pojavama nije pridavao preveliku važnost. “Kad bi to preuzelo maha”, rekao je, “to bi bilo pogubno, ali ja vjerujem u zrelost hrvatskog naroda i da će to ostati periferno. Svijet će se uvjeriti da je demokracija u Hrvatskoj, zahvaljujući prije svega programu i snazi HDZ-a, jamstvo za stabilnost i Hrvatske i mira u ovom dijelu Europe.” Govoreći pak o tome zašto se još kao mladić opredijelio za partizanski, komunistički pokret, istaknuo je kako je to učinio zato što je taj pokret propovijedao pravo hrvatskoga naroda na stvaranje svoje države čak i revolucionarnim putem, što mu je bilo privlačno jer njegov otac, kao radićevac, nije to uspio ostvariti mirnim putem. “A s druge strane”, istaknuo je, “u toj ideji bilo je nečega što je plijenilo ne samo ljude kod nas nego i u cijelom svijetu, a to je da se pomoću te doktrine može stvoriti raj na zemlji, da se mogu riješiti i sva nacionalna i sva socijalna pitanja. To je bio razlog zašto sam jedno vrijeme bio pod utjecajem te komunističke doktrine, ali već nakon nekoliko mjeseci boravka u partizanskom pokretu, zaključio sam da se nalazim među svijetom koji mi je prilično stran.”

No prosudio je kako za hrvatski narod nema drugog nego biti s partizanskim pokretom jer je smatrao da će on pobijediti i da NDH mora doživjeti sudbinu Hitlera i Mussolinija.