Published On: Čet, kol 31st, 2017

USVOJENI AMANDMANI ZASTUPNICE ZOVKO: Pretpristupni fondovi EU najbolja brana utjecaju trećih zemalja na Zapadni Balkan

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko u sklopu mišljenja AFET-a za Opći proračun Europske unije za financijsku godinu 2018., javlja Hrvatski Medijski Servis.

Zastupnica Zovko je u svojim amandmanima u kontekstu globalne strategije Europske unije (EUGS) naglasila važnost bolje koordinacije instrumenata za financiranje radi ostvarivanja najvećeg mogućeg učinka financijskih instrumenata u državama u razvoju te državama kandidatkinjama za članstvo u EU.

Također, Zovko je u svojim amandmanima pozvala na aktivniji i usredotočeniji angažman Europske unije na Zapadnom Balkanu te naglasila važnost potpore u okviru Instrumenta za pretpristupnupomoć (IPA) u provedbi ključnih institucionalnih i gospodarskih reformi u državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo.

„Gubitak financijske potpore u provedbi reformi te perspektive za članstvo u EU u državama zapadnog Balkana otvara mogućnost utjecaja trećih zemalja na države zapadnog Balkana, što bi u konačnici dovelo u pitanje stabilnost i sigurnost cijele regije,“ zaključila je Zovko./HMS/