Published On: Čet, stu 5th, 2015

POLA STOLJEĆA DISKA: Prva hrvatska diskoteka

POLA STOLJEĆA DISKA: A koja je prva hrvatska diskoteka?
Prve diskoteke u ovom dijelu Europe nastale su upravo u Hrvatskoj početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bila su to mjesta susreta, stvaranja novih ljubavi i zabave. No taj dio pop kulture prilično je neistražen, a upravo tim dijelom povijesti bavi se dokumentarni film Zvonimira Rumboldta “Pola stoljeća diska”.
“Sve je krenulo od jednog novinskog napisa o prvoj diskoteci u bivšoj državi”, kaže Rumboldt, koji je sa scenaristom i producentom Tonijem Faverom te snimateljem Tomislavom Krnićem na dokumentarcu nastalom u produkciji udruge “Kad – tad” radio više od godinu dana.
Ujedno je to i glavna dilema filma – koja je to prva diskoteka u Hrvatskoj. U isto vrijeme kada se na Zapadu otvaraju prve diskoteke, na jadranskoj obali cvjeta turizam, a s njim i novi oblici zabave.
Kako kaže spiker iz jednog arhivskog snimka upotrijebljenog u dokumentarcu – turistima se ne može ponuditi samo sunce i more, mora postojati i dodatni sadržaj. S otvaranjem diskoteka diljem obale, lokalni stanovnici hrle na nova žarišta zabave, a da su ta sjećanja još uvijek jaka, svjedoče brojni sugovornici dokumentarca.
Amfora Jelsa
Prva diskoteka otvorena je 1953. godine u Parizu, kada je zbog uštede, vlasnik odlučio bend zamijeniti gramofonskim pločama. To je uočio Pero Ivušić, popularno zvan Pero Francuz, koji nakon povratka iz Francuske 1964. godine otvara diskoteku “Amfora” u Jelsi, koja je tada zvana night clubom. No, prvi plesnjak koji je nosio ime diskoteka bio je opatijski “Klub ’57” (popularno zvan “Arkada”). Također, u utrku za prvu diskoteku na ovim prostorima je i klub “Husar”, otvoren 1957. godine u Rijeci, gdje su se također puštale ploče s gramofona, no to se također radilo zbog uštede, a ne zbog atrakcije.
Jedan od sugovornika, Đelo Hadžiselimović, diskoteke naziva “Facebookom” ondašnjeg vremena, čime je istaknuta glavna funkcija tih prostora, onda socijalna.
“Svi smo se tu poznavali”, kaže jedna od sugovornica.
Vrijedne arhivske snimke korištene u dokumentarcu ustupio je HRT, kao koproducent, a glazbu je odabrao Neno Belan. Film je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, a nakon jelšanske, splitske, riječke i zagrebačke premijere, “Pola stoljeća diska” od četvrtka će se prikazivati u zagrebačkom kinu “Grič”, dok su planirane i projekcije diljem Hrvatske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare