Published On: Sri, stu 24th, 2021

Pojavio se čovječuljak bez mozga koji nas obaviještava o “državnom prazniku”

Na web stranici Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike se pojavio čovječuljak bez mozga koji nas obavještava o „državnom prazniku“. Vjerojatno nisu mogli natjerati nikoga s mozgom, s cijelom glavom, navodi se u priopćenju HKZ Troplet. U priopćenju dalje stoji:

-U više navrata smo pisali i dokumentirali, zadnji put prije nekoliko dana (Otvoreno pismo – POZIV NA POŠTIVANJE USTAVA I ZAKONA), da su po Ustavu Bosne i Hercegovine (Anex 4 Daytonskog mirovnog sporazuma) na prostoru BiH na snazi najmanje tri zakona koja reguliraju pitanje praznika i o kršenju Ustava i zakona od strane federalnog ministra rada i socijalne politike. Dakle, u skladu s Ustavom, na snazi je i zakon HR HB, i zakon RBiH, i zakon RS. Ni jedan nema prednost nad drugim i svaki vrijedi na teritoriju na kojem je vrijedio u trenutku stupanja na snagu Daytonskog ustava. Slično, u Federaciji BiH, u skladu s Ustavom BiH i Ustavom FBiH na snazi su najmanje dva zakona koji reguliraju tu oblast.

Prva i najvažnija uloga sva tri stupa vlasti, zakonodavne, sudbene i izvršne, je poštivati ustav i zakone te postupati po njima dok su isti na snazi. Ustav i zakoni se moraju poštivati i provoditi ma kakvi bili i ma koliko se sviđali ili ne sviđali dužnosnicima u vlasti, ali i običnim građanima. Isto tako, najvažnija uloga ministra je provoditi zakone iz svoga resora. Svaki ministar je dužan ne samo izvršavati zakone (izvršna vlast!) nego i spriječiti svako kršenje Ustava i zakona.

To je normalno i uobičajeno u svim državama, ali ne i u Apsurdistanu koji se zove Bosna i Hercegovina. Ovdje federalni ministar rada i socijalne politike sebi uzima za pravo postupati protivno Ustavu i provoditi samo one zakone koji mu se sviđaju.

A kada govorimo o ovoj materiji, očito je da mu se sviđa samo zakon RBiH te postupa po njemu, iako zakon HR HB vrijedi u istoj mjeri kao i zakon RBiH, samo na drugom prostoru, a ministar je dužan provoditi sve zakone koji su na snazi. Da apsurd bude veći, federalni ministar proglašava „državni praznik“! Zar državni praznici nisu u nadležnosti državne razine?!?

I što posebno čudi, na očito protuustavno postupanje nitko ne reagira. Izgleda da je kršenje Ustava postalo normalno i prihvatljivo u Apsurdistanu

Ne reagira ni jedna institucija. U normalnoj zemlji bi se očekivalo da premijer, šef izvršne vlasti, p(r)ozove ministra koji krši Ustav i zakon i upita ga što radi. Ne oglašava se ni Ustavni sud FBiH niti Ustavni sud BiH, ni Parlament FBiH niti Predsjednik FBiH, ni Parlamentarna skupština BiH niti Predsjedništvo BiH!?! Nitko! A svima su puna usta pravne države.

Ne reagira niti najveći autoritet po pitanju Ustava BiH, a to je Visoki predstavnik. Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, između ostaloga, definira mandat Visokog predstavnika te je on „vrhovni autoritet na terenu glede tumačenja ovog Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja.“ a time i Daytonskog ustava. Dakle, mandat Visokog predstavnika nije ni pljačkati banku (Hercegovačku), niti kršiti temeljna ljudska prava (pravo na rad), nego tumačiti Ustav BiH i upozoravati na kršenje istog. Ali ni Visoki predstavnik ne upozorava na očito kršenje Ustava.

Na kraju krajeva, nije najvažnije slavi li se ovo ili se praznuje ono. Najvažnije bi moralo biti poštivanje važećeg ustava i zakona. Nitko, baš nitko nema pravo kršiti ustav i zakon a posebno ne oni kojima je dužnost izvršavati ga i štititi, ministri i svi drugi dužnosnici u vlasti. Stoga je prestrašno što svi znaju za očigledno kršenje Ustava i nitko ne reagira.

I što je čudno, ne reagiraju niti hrvatski politički predstavnici. A oni bi morali biti prvi koji zahtijevaju striktno pridržavanje Ustava i svih zakona, ne samo ovoga. To bi trebali zahtijevati kroz javno djelovanje a još više kroz parlamente i sve druge institucije, upozoravati na kršenje Ustava i tražiti poštivanje zakona, pitati objašnjenje od ministra, podnositi ustavne tužbe…. Striktno pridržavanje zakona je najvažniji atribut pravne države i jedina zaštita za slabije i malobrojnije. Sve drugo vodi u anarhiju, nametanje jednostranih rješenja i obespravljivanje te strahovladu brojnijeg i moćnijeg. Ovo je jedan od jasnih primjera kako se kroz kršenje ustava nameću jednostrana rješenje i zatire ravnopravnost cijelog jednog naroda.

Svi oni kojima je stalo do opstanka, razvitka i napretka Bosne i Hercegovine, od domaćih dužnosnika do predstavnika međunarodne zajednice, bi morali reagirati i sprječavati samovoljno ponašanje dužnosnika i kršenje Ustava te zahtijevati striktnu provedbu važećih zakona”./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Sunce im Tropletaško 🙁 , da li su ikada čuli za “laconica brevitas” 🙁 ? Osim toga, Bošnje i tako ne čitaju tekstove duže od 3 rečenice 🙁 ….

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Ih?
Dajem glavu da pročitaju samo naslov.

Slovkaju, ali pročitaju.

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
8 mjeseci prije

Eto vi citate. Do prije 100 g. Bili ste kmetovi zeljni hljeba a sad intelektualci?!