Published On: Pet, stu 19th, 2021

POGLED IZ NEMULTIETNIČKOG SARAJEVA: Kome i zašto smeta Šefik Džaferović u Vukovaru?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović jučer je otišao odati počast žrtvama Vukovara na 30. godišnjicu stradanja tog hrvatskog grada.

Džaferovićev potez, iako pozdravljen u Hrvatskoj???, jako je zasmetao nekim centrima moći u našoj zemlji.

Džaferovićeva svojevrsna i simbolična promjena paradigme i međunacionalnih odnosa u regiji, posebno onih posljednjih godina, očito je bila “prst u oko” nekim domaćim “opinion makerima” ili njihovim stranačkim šefovima kojima zatopljavanje odnosa između Bošnjaka i Hrvata nije poželjno, a izgleda ni prihvatljivo.

Velikom brzinom izrežiran je lažni kontekst da je Džaferovića u Vukovar “dovela” Plenkovićeva vlada, a Večernji list otišao je toliko daleko da je samo sat ili dva kasnije od kabineta premijera tražio očitovanje kako se to u vukovarskoj koloni sjećanja pojavio neko očito nepoželjan strukturama u Mostaru.

“Ni premijer ni bilo ko iz Vlade nije pozvao gospodina Džaferovića na 30. godišnjicu – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Svako je mogao doći u Vukovar i u Kolonu sjećanja te izraziti poštovanje žrtvama”, izjavio je Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH.

Foto: Dubravka Petrić/Pixell
Foto: Dubravka Petrić/Pixell

Uslijedila je serija tekstova i reakcija, a članu Predsjedjedništva BiH zamjera se izjava izrečena samo dan ranije u Jablanici, na obilježavanju godišnjice formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH, gdje je Džaferović izjavio da iza Armije nisu ostale masovne grobnice i logori.

Bez obzira na to šta mislili o toj izjavi, znajući da je nešto takvo izjavljivao i ranije, posve je jasno da ona nije uzrok napada na njegov odlazak u Vukovar. Glavni “problem” vjerovatno se krije u stvaranju drugačijeg narativa koji bi mogao da dovede do rješavanja problema koji nisu direktno povezani s dešavanjima iz devedesetih.

Osim medija i komentara po društvenim mrežama, oglasilo se i Hrvatsko udruženje logoraša u Bosni i Hercegovini, koje je ocijenilo licemjernim učestvovanje člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića u Koloni sjećanja, u Vukovaru.

“Džaferović je imao drskosti otići u Vukovar samo dan nakon što je negirao zločine bošnjačke Armije RBiH nad Hrvatima Bosne i Hercegovine. Kao članovi Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH najoštrije osuđujemo licemjernu i zlu izjavu prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića”, saopćeno je.

Odnosi između Bošnjaka i Hrvata posljednjih godina i mjeseci dosegli su najviše negativne nivoe u posljednja dva desetljeća, a pokušaji rješavanja Gordijevog čvora izmjena Izbornog zakona očito neke u ovoj zemlji čine nervoznim.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kiklop
Kiklop
8 dana prije

Njegov odlazak u Vukovar na poziv Plenkija je znak , da je Mesic odradio svoje, i da ne prima novac za lobiranje muslimana u Zagrebu djabe.To je isto poruka Hrvatima bih da je Zagreb digao ruke od njih.Vratiti HZHB i odjebati sve.Bolje grob nego rob.
Europa vraca Osmansko carstvo,samo kada vam dodju do Beca ne zovite u pomoc.
Pitam se da li je ikoga u Hr stid sto su ovo uradili…

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Odgovori   Kiklop
8 dana prije

Interesi dobrog dijela Hrvata iz BiH ne preklapaju se nužno s interesima RH. Interes RH je kao da im Srbija ne bude blizu Zagreba, a to što je unutar tog istoga Vukovara nikome ne smeta. A i kao da će imati više sreće s islamistima.

Neumska Džamija
Neumska Džamija
Odgovori   Hrvoje Vukcic
8 dana prije

Kad bi ljudi u Hrvatskoj znali šta su islamisti – drugu pjesmicu bi pjevali! Zato ih stalno treba podsjećati na islamski teroristički napad u Rijeci i učiti ih da im se to svakog trena može ponoviti – a onda ode i hrvatsku turizam (zbog kojeg je Hrvatska žrtvovala nas BiH Hrvate!) – ode im i turizam u mp3!!!!

Ganga🐉
Ganga🐉
8 dana prije

Đafa ,ako laže jarac ne laže rog..m.a R š gofnjaru islamski

Stipe
Stipe
8 dana prije

Nitko nije toliko blesav da ne vidi zbog kojih je razloga Džaferović baš sada došao u Vukovar. Muslimanima treba podrška Hrvata i Hrvatske u sprječavanju secesionističkih ciljeva koje provodi Dodik i RS. S tim ciljem je Džaferović došao u Vukovar. Čovjek očito misli da smo toliko blesavi pa da ćemo ponoviti greške iz prošlosti kada smo nekoliko puta pomogli muslimane. Pomogli sirotu na svoju sramotu.

Izmetbegović
Izmetbegović
8 dana prije

Stipe sve si rekao, svi sve kužimo.. Pojas Gaze se nazire za talibane..

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Izmetbegović
8 dana prije

Vi ste već kao manjina u svom pojasu Gaze.Toliko ste mocni da vas se može sve utrpat u par traktorski prikolica.Do godine jopeTa Željko Komsic🤣

Croatorum
Croatorum
8 dana prije

Konjušari i muđahedini silna empatija za hanđarovce i koljače

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Croatorum
8 dana prije

Reče neko kome je u krvi biti konjusar i koji je poznat po tome od davnina.Sad trenutno ste srpski konjusari poslije ko zna čiji će te biti ali tradicija će da se nastavi u to sam siguran.

vitina
vitina
8 dana prije

Bjelodano je da je ovaj igrokaz sa Džaferovićem dogovoren i isplaniran. Iako je Komšić trenutni predsjedatelj predsjedništva oni se dogovaraju da “dođe” Šefko, svjesni da bi dolazak Sejde izazvao puno veće nezadovoljstvo, ogorčenost i incident kojeg se ne bi nikako moglo izbjeći.

Zeleni ninja
Zeleni ninja
Odgovori   vitina
8 dana prije

Šta .. željko nije hrvat

Neumska Džamija
Neumska Džamija
Odgovori   Zeleni ninja
8 dana prije

jok, Željko je osu-ne-će-no gov-no

Neumska Džamija
Neumska Džamija
8 dana prije

Sarajevski islamisti čine sve da zavade Srbe i Hrvate jer jako dobro znaju da je srpskohrvatska sloga istovremeno i kraj njihovih mokrih snova o “Bosanskom hilafetu” . Zbog toga je sarajevski islamista otišao u Vukovar i gurnuo prst u oko Hrvatima a g-o-v-n-r-i-m-a kao Plenković, Milanović i Mesić treba … (dopuni sam!) …