Published On: Pet, stu 19th, 2021

Ljubić pisao EU i SAD-u: Ako se politike unitarizma i separatizma ne zaustave slijedi radikalizacija stanja

BiH, kao duboko podijeljeno postkonfliktno društvo i višenacionalna država, može biti stabilna, funkcionalna i prosperitetna država samo kao konsocijacijska demokracija, utemeljena na ravnopravnom suodlučivanju njezinih triju naroda o zajedničkim državnim te na autonomnom odlučivanju o vlastitim nacionalnim interesima, piše Večernji.

Kao prvi korak u tom smjeru nužno je usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koje će omogućiti jednako pravo svakom od triju konstitutivnih naroda da izabere svoje legitimne političke predstavnike u institucije koje su Ustavom BiH predviđene za takvu vrstu zastupanja te istodobno omogućiti svim građanima kandidirati se na sve dužnosti neovisno o njihovoj osobnoj nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj društvenoj (ne)pripadnosti – naveo je Ljubić u pismu.

Sadržaj toga otvorenoga pisma upućenog državnom tajniku SAD-a Antonyju Blinkenu, posebnom izaslaniku za zapadni Balkan Gabrielu Escobaru te za izbornu reformu Matthewu Palmeru, potpredsjedniku Europske komisije Josepu Borrellu, kao i direktorici za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelini Eichhorst, izaslaniku EU-a u BiH Johannu Sattleru, američkom veleposlaniku Ericu Gordonu Nelsonu, visokom predstavniku Christianu Schmidtu i nizu drugih dužnosnika.

Ljubić se složio s konstatacijom kako je u BiH na djelu najteža kriza od Daytona, no istodobno je za takvo što optužio secesionističke politike, koje posljednjih mjeseci najavljuju odvajanje od državnih institucija, te unitarističke “probosanske” koje upućuju prijetnje oružjem i ratom te ustrajno pokušavaju zatrti Hrvate, a zatim i Srbe.

Ljubić posebno ističe kako se narušavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je osigurao ravnotežu između manje brojnih Hrvata i Bošnjaka, te uzurpiranjem mjesta hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH (slučaj “Željko Komšić”) i dva puta izvršne vlasti u FBiH pojačalo zahtjeve srpske strane.

– Svako narušavanje “ravnoteže institucionalne i političke moći” između konstitutivnih naroda uspostavljene DMS-om vodi BiH u sve dublje podjele i veću nestabilnost – upozorava on.

Ako se takve suprotstavljene politike unitarizma i separatizma ne zaustave, po Ljubiću, slijedi radikalizacija stanja.

ZAVNOBiH i Dayton

– Ako se ne pronađe “srednje rješenje”, međusobno sukobljavanje unitarističkih i separatističkih narativa i politika moglo bi dovesti do “ciprizacije”, a u izrazito nepovoljnim geopolitičkim okolnostima i do “sirizacije” BiH – dodao je.

Objasnio je da jedino hrvatska politika zagovara upravo srednji put “za jedini mogući model opstojnosti i cjelovitosti BiH”.

Podsjetio je kako je upravo na zasjedanju ZAVNOBiH-a istaknuto da je BiH zemlja triju naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba te građana, a što je potvrđeno u Daytonu.

– Usudim se izreći mišljenje kako bi za BiH, kao i njezina tri konstitutivna naroda te sve građane bilo bolje da je temeljno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH – načelo konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba dosljedno provedeno i operacionalizirano kroz tri entiteta za tri konstitutivna naroda – naveo je.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH naveo je kako bi mir i opstojnost BiH bili ugroženi poništavanjem ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Dnevnik.ba

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
10 dana prije

Ludilo tek predstoji

Fiko
Fiko
Odgovori   Ganga🐉
10 dana prije

U ZAGREBU SU OSVANULI GRAFITI MRZNJE PREMA SRBIMA.

KAO 1941. U DOBA NDH.

NA REDU SU RASNI ZAKONI.

slim jim
slim jim
Odgovori   Fiko
9 dana prije

Zato u gradovima sa bošnjačkom većinom nisu. Bilo smo gospoda na balkanu za vas i ostali. I za lijeve i desne

Croatorum
Croatorum
10 dana prije

Samo miran razlaz no može i nemiran razlaz mi smo spremni!

većina
većina
Odgovori   Croatorum
10 dana prije

pa kreni polahko,znas pravac,znas gdje ti je granica s maticom….

Neumska Džamija
Neumska Džamija
Odgovori   većina
9 dana prije

molićete vi muslići siguran koridor do Turske, samo polahko 😉 !

većina
većina
Odgovori   Neumska Džamija
9 dana prije

hahahahahhahahahahahha

slim jim
slim jim
Odgovori   Croatorum
9 dana prije

Hajr

Stipe
Stipe
10 dana prije

Kakvi crni Bošnjaci za vrijeme ZAVNOBiH-a? Tada su bili muslimani. Bošnjaci su izmišljeni tek 93. godine.

slim jim
slim jim
Odgovori   Stipe
9 dana prije

Hoću da vjerujem da većina hrvata nisu hajvani poput tebe

slim jim
slim jim
9 dana prije

Ma ja ba . Udovoljite ‘aa de zeu tu je spas

Anonimac
Anonimac
9 dana prije

Ljubić je jedina osoba, jedini Hrvat, sposoban da napiše jedno onakvo razumno, obrazloženo i jasno pismo i uputi ga na prave adrese.
Generalno nije očekivati da će se pomaknuti gore radi tog pisma, ali ako povjerujemo još kako će se dogoditi razotkrivanje onih koji godinama podrivaju BiH, konstitutivnost naroda, onih koji nameću drugom narodu člana Predsjedništva i šalje ljude sa lažnim političkim i vjersko-nacionalnim odrednicama da popunjavaju hrvatski klub u domovima naroda.

Svaka čast gospodine Ljubiću.

Last edited 9 dana prije by Anonimac
Neumska Džamija
Neumska Džamija
Odgovori   Anonimac
9 dana prije

o-su-ne-će-ni dječače, vidim da Vam se ovaj naš ljigavac u zadnje vrijeme veoma sviđa

Neumska Džamija
Neumska Džamija
9 dana prije

Koja kretenska izjava: “Ako se politike unitarizma i separatizma ne zaustave slijedi radikalizacija stanja“.
Povraća mi se od ovih ljigavih hrvatskih mudrosera 🙁 , povraća 🙁 . Stanje u BiH je radikalizirano do jaja već 25 godina a hrvatski mudroseri trebaju prestati trpati u isti koš islamistički hegemonizam o opravdane separatističke težnje BiH nemuslimana!!! Bojim se da sa ovakvim bezmudim i ljigavim političarima nigdje nećemo stići ali – na hajr – što bi rekli učeniji ljudi u mom selu 🙁 …