Published On: Thu, Nov 6th, 2014

Podrška planu Velike Britanije i Njemačke za BiH

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju i daju podršku inicijativi o reformama u Bosni i Hercegovini koju su objavili ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke u Berlinu – priopćeno je iz State Departmenta jutros.

Kako je prenijela glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Jen Psaki, nakon izbora u BiH prošlog mjeseca stvorena je prilika da lideri države počnu provoditi reforme potrebne za izgradnju efikasnije, demokratske i prosperitetne države BiH.

– U narednim mjesecima mi ćemo tijesno surađivati s našim europskim partnerima kako bi smo podržali usvajanje i provođenje reformi i ubrzali napredak BiH prema europskim i euro-atlantskim integracijama – izjavila je Psaki.

Njemačko – britanski plan za BiH

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, ponudili su bh. političarima prijedloge koji bi, kako navode, trebali dovesti do bržeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Velika Britanija i Njemačka će tražiti od institucija EU da se presuda u slučaju Sejdić-Finci na neko vrijeme ostavi po strani i da se krene u socio-ekonomske reforme koje bi dovele do bržeg priključivanja BiH Europskoj uniji.

Naime, na šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Europe koja je danas održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany, Hammond i Steinmeir su uputili bh. političarima pismo da što prije formiraju vlade na svim nivoima kako bi naša zemlja mogla krenuti naprijed.

U prijedlogu, dva ministra od EU traže da se političari koje su građani izabrali na proteklim izborima obvežu pismenom izjavom da će provoditi institucionalne reforme na svim nivoima države koje su osmišljenje da je učine funkcionalnijom i omoguće joj efikasniji rad sa EU te da prihvate obvezu da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojih će BiH napredovati ka konačnom cilju, a to je pridruživanje.

“Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od prijeko potrebnih financijskih investicija”, navode ministri u svom prijedlogu.

Ukoliko bi se inicijalni plan reformi implementirali, Njemačka i Velika Britanija obećale su podršku u podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

“Nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u vašoj zemlji je zabrinjavajuća”, dodali su Hammond i Steinmeier.  U pismu bh. političarima i građanima navode da njihov prijedlog ne mijenja uvijete pristupanja BiH Europskoj uniji.

Upoznat i Kerry

Velikom susretu, koji je održan u veleposlanstvu Velike Britanije u Berlinu, u organizaciji Aspen instituta, prisustvovali su svi šefovi diplomacija država zapadnog Balkana, osim Slovenije, te zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hoyt Yee.
Plan Berlina i Londona, kako saznaje Dnevni avaz, detaljno je iskoordiniran s novom šeficom europske diplomacije (EEAS) Federicom Mogherini i komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju EU Johannesom Hahnom.
Steinmeier i Hammond o njemu su razgovarali s francuskim predsjednikom Francois Holandeom te državnim tajnikom SAD John Kerryijem. Berlin i London vrlo brzo će se susresti s predstavnicima službene  Varšave, koja uskoro preuzima predsjedavanje EU, te Francuske, gdje će se dodatno razgovarati o ovom planu.

Prvi ljudi diplomacija Berlina i Londona, također, svojim su kolegama u EU poslali zajedničko pismo u kojem su objasnili detalje svog plana za BiH i iznijeli plan aktivnosti, s datumima ispunjavanja potrebnih obaveza i nagrada koje će od EU uslijediti ako one budu ispunjene.

Očekuje se da će 12. prosinca šefovi diplomacija EU na sastanku Vijeća za vanjske odnose (FAC) EU raspravljati o prijedlogu Steinmeiera i Hammonda.

Berlin i London nadaju se da će FAC podržati njihove aktivnosti.

Dnevnik.ba