Subota, 25 svibnja, 2024

PODJELA BIH: Srbija može u EU bez Kosova, a Republika Srpska ne može bez Federacije

Must Read

Europska unija isključivo prihvaća članstvo suverenih država, ponovio je u utorak Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na vašingtonskom Johns Hopkings univerzitetu.

Serwer je to ustvrdio kao odgovor svojim kolegama s društvene mreže Twitter na pitanja zašto Srbija može postati članica Europske unije bez Kosova, a Republika Srpska ne može bez Federacije.

“Srbija može postati članica bez Kosova jer je Srbija suverena država. Ne sumnjam da će mnoge od 28 članica EU-a (trenutnih 27 i Hrvatska, koja će ući naredne godine) inzistirati na tome da Srbija bude jasna u pogledu svojih suverenih granica. Čini se da Njemačka inzistira na tome prije nego što EU objavi službeni datum početka pregovora”, napisao je Serwer.

Za Kosovo kaže da “nijedan dio Kosova (čak ni sjeverni dio, koji je pod kontrolom Srbije) neće ući u Europsku uniju sa Srbijom”.

“Republika Srpska (RS) nije suverena, a neće ni biti. Ali time se postavlja i pitanje zašto RS ne može biti suverena država. Bolja formulacija tog pitanja bi bila: Govoreći o reintegraciji/nezavisnosti… zašto se Republika Srpska ne može odvojiti od Bosne i Hercegovine i postati samostalna – ili se pridružiti Srbiji? Mnogo puta sam davao odgovor na ovo pitanje na peacefare.netu, ali vjerujem da neće štetiti da ponovo odgovorim”, kazao je.

Istaknuo je da je njegov kolega u SAIS-u (School of Advanced International Studies) Michael Haltzel ponudio moralni argument: Republika Srpska, koja zauzima 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, proizvod je kampanje etničkog čišćenja provedene tijekom rata u Bosni (1992-1995). Manji broj nesrpskog stanovništva se uspio vratiti. Haltzel tvrdi da međunarodna zajednica neće i ne bi trebala priznati suverenitet političkog entiteta koji je nastao na ratnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava.

“Ovo nije ono što ja tvrdim, iako se slažem s Mikeom u osnovanosti ovog predmeta. Naposljetku, kosovski Albanci progonili su Srbe iz područja južno od rijeke Ibar i relativno mali broj njih se vratio. Ipak, Sjedinjene Države i oko 90 zemalja priznalo je suverenitet Kosova. Postoje mnoge razlike, kako po stupnju tako i po principima, između ova dva slučaja, ali ne očekujem da će ih moje kolege s Twittera cijeniti”, napisao je.

Serwer kaže da se priklanja argumentima realista.

“Nezavinost RS-a bi neizbježno dovela do podjele Bosne na tri dijela. Južni dijelovi kojima dominiraju Hrvati također bi se otcijepili od Bosne, što bi ostavilo ono što moje kolege iz State Departmenta nazivaju ‘neodrživim ostatkom islamske države koja bi postala podloga za iranski terorizam’. Smatramo da bi terorizam bio usmjeren prema Europi, a ne SAD-u, ali i to se želi izbjeći”, kaže profesor Serwer.

Dodaje da je to čak i manje privlačno danas nego što je bilo 1995. godine.

“Ustvari, takva budućnost je puno gora nego što je prethodno predstavljena. Iako neki zamišljaju da međuentitetska granica određena u Daytonu dijeli RS od bilo kakve buduće islamske države u središnjoj Bosni, ne postoji granica koja definira hrvatsku državu. Niti postoji bilo kakav razlog zašto bi Bošnjaci (nereligijski termin koji preferiraju mnogi bosanski muslimani) trebali prihvatiti međuentitetsku granicu koja definira granice njihove države, pogotovo jer je istočni dio RS-a prije 1990-ih bio većinski bošnjački, a ne srpski. Ukratko: nezavisnost RS-a ponovo bi potaknula bosanski rat, jer bi svaka etnička grupa prisvajala teritorij koji smatra svojim”, navodi Serwer.

U međuvremenu, kaže, nitko u međunarodnoj zajednici neće biti zainteresiran za priznavanje nezavisnosti RS-a. Čak bi se i Srbija suzdržala, ne samo zbog mogućnosti članstva u EU nego i zbog toga jer joj nije privlačna pomisao da ima neodrživi ostatak islamske države na svojoj granici.

“Hrvatski predsjednik Tuđman razumio je koliko je ova pomisao neprivlačna, zbog čega je podržao hrvatsko-bošnjačku federaciju. Slobodan Milošević ovo nije razumio, ali mnogi u Beogradu danas razumiju. Oni također razumiju da bi secesija RS-a uzrokovala nemire u Sandžaku i na Kosovu.

Ukratko, podjela Bosne bi uzrokovala mnogo veće probleme nego što bi Srbija, Hrvatska, EU, SAD i ostatak svijeta ikada htjeli izazvati. To je meni dovoljno dobar razlog da smatram kako bi trebala ostati jedinstvena država, ali u kojoj postoji jaka samouprava ne samo Republike Srpske nego i Federacije. Ali to je već druga tema”, zaključio je ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -