Published On: Sat, Dec 21st, 2013

Počinju provjere sumnjivih bogataša!

SARAJEVO – U Poreznoj upravi Federacije BiH kao iu mnogim drugim institucijama nisu zadovoljni sumom novca u federalnom budžetu za narednu godinu planiranom za njihov rad . Unatoč ” stegnutom remenu ” te nedovoljnom broju uposlenih , federalni poreznici planiraju u  2014. primijeniti nove , učinkovitije metode rada , kako bi se povećala financijska disciplina .

neugodne situacije

Iako je već u primjeni , u narednoj godini namjeravaju u potpunosti primijeniti softversku aplikaciju , program koji automatski ” upire ” na poreznog obveznika kod kojeg je potrebno izvršiti terensku kontrolu . Na temelju ove aplikacije kontrole bi trebale biti brže i učinkovitije .

Kako kaže Midhat Arifović , direktor Porezne uprave FBiH , cilj je smanjiti ” prazan hod ” , odnosno broj terenskih kontrola koje nemaju osnova , a usmjeriti ih tamo gdje je to zaista potrebno .

– Želimo izbjeći praksu da u tvrtki od dva zaposlena kontrola traje 15 dana ili , kakvih smo imali slučajeva , da kontrole u velikim tvrtkama kao što su banke i osiguravajuće kuće traju i tri mjeseca , a da se ne utvrde dodatne obveze . Također , svaka kontrola je jedan vid uznemiravanja , da ne kažem maltretiranja , jer nije ugodno kada inspektori borave u tvrtki tri mjeseca – kaže Arifović .

On najavljuje da će se inspektori moći više posvetiti onim obveznicima koji se svjesno bave prijevarama . Kako kaže Arifović , Porezna uprava u narednoj godini namjerava se više posvetiti i provjerama građana , a ne samo tvrtka .

Dilanje i korupcija

– Veliki je broj građana koji su porezni obveznici – estradni umjetnici , sportski radnici … Ima i građana koji imaju vrijednu imovinu , a nisu zaposleni , te u tim slučajevima trebaju biti primijenjene integrirane , povezane istrage . Naprimjer , tužiteljstvo nam vrlo često traži podatke za određene osobe koje se bave kriminalnim aktivnostima , pranjem novca , dilanjem narkotika , trgovinom ljudima , korupcijom . Naprimjer , neko od koruptivnog novca može kupiti kuću , vikendicu 0,10 poslovnih prostora , a mi nemamo mogućnost da vidimo porijeklo tog novca , da li je to kredit , da li je novac posuđen ili , pak , potječe od nezakonitih aktivnosti . Česti su i slučajevi gdje vlasnik ima službeno prikazan biznis s malim prometom , ali posjeduje ogromnu imovinu . Dakle , moramo više pažnje obratiti na građane koji ne prijavljuju imovine , ne plaćaju poreze – kaže Arifović .

Uz to , kaže naš sagovornik , plan je da se kod sumnjivih poreznih obveznika intenzivnije u isto vrijeme radi i na kontrolama , ali i istragama , u što trebaju biti uključene i druge agencije za provođenje zakona .

Vlada ne da novac za razvoj

– Republika Srpska je prije nekoliko dana uvela učinkovitiji i brži sustav registracije poduzeća , jer je za taj sustav odobren novac . Mi , također , odavno predlažemo da se registracija poduzeća ne vrši mjesecima , već da traje nekoliko dana , da se taj postupak ne obavlja na sudovima , već u posebnoj agenciji … , ali gotovo da i nemamo novac za razvoj , za unapređenje procesa . U Vladi FBiH moraju shvatiti da su ovoj instituciji neophodna sredstva za razvoj . Međutim , Vladu i Ministarstvo financija ne možemo uvjeriti da odobre više sredstava – napominje Arifović .

Centar za velike porezne obveznike

U suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom ( MMF ) , Porezna uprava FBiH sačinila je reorganizaciju , odnosno novi pravilnik Uprave , kojim je , između ostalog , predviđeno i formiranje centra za velike porezne obveznike – 400-500 najvećih tvrtki u FBiH .

– Također , novim pravilnikom predviđen je i poseban sektor za igre na sreću , jer s ovim brojem izvršitelja nemamo mogućnost stalne kontrole , zbog čega se gube znatni prihodi . Imamo i strateški plan , koji je također predložio MMF , a kojim je predviđeno da u naredne četiri godine zaposlimo 300 radnika . Vlada je usvojila taj plan , ali je uvjet da bude novca u proračunu . U ovu administraciju treba ulagati , jer donosimo prihode – poručuje Arifović .
( Vijesti.ba / Avaz )