Petak, 21 lipnja, 2024

Početak kraja Islamske države: Teroristi u bijegu, Kurdi napreduju

Must Read

Potvrđena je tako informacija da je u sirijskom gradu Raki, koji se smatra formalnim sjedištem IS-a, ubijeno čak 100 boraca koji su stigli sa svih strana svijeta

Islamska država (IS) sve lošije stoji na raznim tačkama bojišnice u Iraku, a problema imaju i u Siriji. Sve je to direktno uticalo na moral među džihadistima koji su, kako prenosi ugledni dnevnik The Financial Times, počeli pripremati odlazak iz redova IS-a.

No, zapovjednici su takav pokušaj odlučili odmah, i to brutalno kako oni znaju, zaustaviti i sasjeći u korijenu. Potvrđena je tako informacija da je u sirijskom gradu Raki, koji se smatra formalnim sjedištem IS-a, ubijeno čak 100 boraca koji su stigli sa svih strana svijeta da bi se borili za “slavu kalifata”.

Sve se činilo dobro dok su osvajali gradove, ubijali nedužne civile i trgovali zarobljenim ženama.

No, kako se stanje na ratištu počelo okretati, prije svega formiranjem međunarodne koalicije koja je počela s napadima iz zraka na položaje IS-a koji još od kraja ljeta nije mogao osvojiti grad Kobane na granici s Turskom, tako je i interes stranaca za borbu počeo splašnjavati.

isis in fallujah

IS je, pak, prošle sedmice pretrpio izuzetno težak poraz kad su kurdske snage uspjele razbiti njihovu blokadu planine Sindžar i tako doći do nekoliko hiljada Jazida koji su ondje bili mjesecima u obruču.

Naime, ta se specifična etničko-religijska grupa našla na udaru džihadista početkom augusta i kad je postalo jasno da će doživjeti genocid, SAD se uključio u vojne udare iz zraka.
Nakon toga su kurdske snage dobile potrebnu vojnu opremu i vojne savjetnike iz SAD-a i Velike Britanije te su odbacili IS iz blizine grada Irbila, a zatim im preoteli i branu kod Mosula.

Potom su iračke snage, potpomognute Iranom, uspjele izbaciti IS iz nekoliko desetaka gradova i sela u blizini glavnoga grada Bagdada. Trenutno traju borbe za jazidski grad Sindžar, a prema kurdskim izvorima, nije uopće upitno da će i iz njega otjerati džihadiste. U Siriji, pak, IS nikako da osvoji Kobane, a nema ni većih uspjeha oko grada Alepa.

Uspješna ofanziva Pešmerga
Šef iračkih Kurda Masud Barzani u nedjelju je slavio pobjedu ostvarenu posljednih dana nad Islamskom državom (IS) i posjetio planinu Sindžar, koju su teroristi mjesecima držali pod opsadom. “Tokom posljednjih 48 sati Pešmerge su otvorili glavne ceste do planine Sindžar”, rekao je Barzani o velikoj ofanzivi koju je u srijedu pokrenulo oko 8.000 kurdskih boraca. Uz podršku zračnih udara međunarodne koalicije uspjeli su razbiti višemjesečnu opsadu terorista IS-a i tako im zadali jake udarce u toj regiji koja graniči sa Sirijom.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -