Published On: Sub, pro 21st, 2019

Počela je izborna šutnja: Što se ne smije u to vrijeme i koje je zemlje nemaju?

U ponoć je počela izborna šutnja za predsjedničke izbore, koja će trajati do sutrašnjeg zatvaranja biračkih mjesta, to jest do 19 sati u nedjelju.

Za to vrijeme zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Inače, izborna šutnja propisana je tek u manjem broju zemalja, a u mnogima se ona doživljava kao povreda slobode izražavanja slobodnog mišljenja. izborne šutnje nema u SAD-u, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj i Švedskoj. U Austriliji također nema izborne šutnje, osim što nije dopuštenu oglašavanje na radiju i TV-u. U Kanadi je kampanja zabranjena na dan izbora i dan prije, ali je dozvoljeno slanje SMS-ova i pozivanje na izlazak na izbore od vrata do vrata.

Kako je u Republici Hrvatskoj izborna šutnja zakonski propisana, Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve kandidate za predsjednika Republike Hrvatske, predlagatelje kandidata te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

– iznošenja i obrazlaganja izbornih programa kandidata,
– objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija u medijima
– postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
– pozivanja na glasovanje za pojedine kandidate,
– upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
– postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
– kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare