MITOZA U HSP-u: Zvonkin sin izlazi iz tatine stranke na nagovor samog babe…

ŠIROKI BRIJEG – Današnja sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije mogla bi biti jako zanimljiva, s obzirom da će se između ostalih točaka dnevnog reda, naći i službena informacija prema kojoj zastupnika HSP-a BiH Ivan Jurišić izlazi iz ove stranke piše portal dnevno.ba koji je odlično upućen u događanja u profašističkim strankama.

Za Jurišića mlađeg, zanimljivo je i to da uopće ne živi u ZHŽ nego u Mostaru, gdje mu je nastanjen i otac, dok je prijavljen u susjednoj županiji. Tako Jurišić mlađi, odlučuje o sudbini građana ZHŽ-a iako tamo zapravo ne živi.

Svoj rad u Skupštini će nastaviti kao nezavisni zastupnik. Ništa ne bi bilo čudno, da se ne radi o sinu Zvonke Jurišića, predsjednika HSP-a BiH.

Naime, dolazi se u apsurdnu situaciju, da sin predsjednika HSP-a BiH nanosi štetu stranci vlastitog oca. Jurišić je formalno još uvijek član HSP-a iako skupa s vodstvom HSP-a više ne kotira u toj stranci. Vodstvo HSP-a naime prema naputcima Slave Kukića, sive eminencije unitarizma u Hercegovini, ovu proustašku stranku izručili su unitarnoj politici prije 4 godine, kada je omogućeno isisavanje kapitala iz Hercegovine prema Sarajevu. Sva ustašska ornamentika koja se tada pojavila u medijima bila je nezanimljiva sarajevskim medijima. Ustaše u BIH bili su i ostali jedino oni koji ne misle kao Sarajevo, dok su fašisti iz HSP-a preko noći postali antifašisti.

Ovim potezom Ivana Jurišića HSP BiH je ostao bez svog kluba u Skupštini ZHŽ-a, a time je izgubio mogućnost sudjelovanja u kreiranju dnevnog reda ovog tijela vlasti. Time Jurišić svjesno, pred stranački sabor sabotira vlastitu stranku, koja mu je omogućila 8 godina lagodnog života i uspješnog bogaćenja. U par godina pojačao je imovinsku karticu. Ne samo svoju, nego i svojih najbližih.

Jurišića mlađeg na ovaj potez nagovorio Jurišić stariji (predsjednik stranke), kako bi se osvetio Viktoru Kvesiću dosadašnjem predsjedniku Kluba HSP-a BiH u Skupštini ZHŽ-a koji će izlaskom Jurišića ostati bez ove funkcije. Također, ovim potezom stranka ostaje bez određenog novca, koji će se direkt sliti u džep Jurišića mlađeg.

Svake godine se iz županijskog proračuna vrše isplate političkim strankama koje participiraju u Skupštini ZHŽ-a. Po zastupniku stranka dobiva 9000 KM godišnje. Da je Ivan Jurišić ostao u HSP-u BiH, ta stranka bi svake godine inkasirala po 18 000 KM, devet na osnovu Jurišića, a devet na osnovu Kvesića.

Međutim, budući da je Jurišić sada neovisni kandidat, novac se dijeli na drugačiji način. Ovogodišnjih devet tisuća maraka na osnovu Viktora Kvesića iz županijskog proračuna ide na račun stranke HSP-a BiH, međutim drugih devet, onih Ivana Jurišića, ide direktno na njegov privatni račun.

HSP se nakon ulaska u Platformu doslovce raspao. Čamber je otišao u metroseksualce tako da je danas metroustaša. Budimir se pogubio. Ne samo u prostoru nego i onako psihički. Dok je Jurišić pred kraj mandata tražio pokajnicu podržavajući Čovića i navodno svjestan što je učinio. Sve do neke nove prilike. Iako je šteta koju je učinio za vrijeme upravljanja ZHŽ-om a potom i sudjelujući u Platformi nešto što će Hrvati u BIH plaćati još desetljećima. Naime zaduženost ZHŽ-a u 4 godine Jurišića porasla je trostruko više nego u 14 godina vladavine HDZ-a, koja također nije bila sjajna, no ni blizu katastrofalna kao koalicija NSRZB-HSP-90. Potom je minus u kasi ZHŽ-a NSRZB, ista ona koja ga je s HSP-om stvarala korišten kao argument za gašenje županija. Dakle oni koji su pokrali županiju, nakon 4 godine tvrdili su kako je ona ekonomski neodrživa.

U normalnim zemljama, katastrofalna vladavina ima jasne političke posljedica. Logična bi bila povlačenje iz politike i okretanje usnim šupljinama. No Jurišić se ne povlači iz politike. On u nju delegira i potomstvo. O šurama je sve već rečeno. Pa da ne duljimo…