Danas na lokaciji Rostovo počinje iskapanje tijela nestalih pripadnika HVO iz Bugojna

Slučaj devetnaestorice nasilno odvedenih i nestalih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Bugojna za čijim se tijelima traga pune 22 godine ponovno je dospio u žižu javnosti.

Tonski zapis

Već danas počinju radovi na iskapanju potencijalne masovne grobnice na lokaciji Rostovo koju je Večernjem listu otkrio neimenovani svjedok. Podsjetimo, svjedok je spremno izdiktirao u diktafon sve što zna o ovom slučaju što je ostalo zabilježeno na magnetnoj traci. Uz to što je u svjedočenju otkriveno mjesto, odnosno lokacija gdje su tijela pokopana, svjedok je otkrio i imena ljudi koji su sudjelovali u nasilnom odvođenju pripadnika HVO-a Bugojno iz logora Iskra, kopanju i zatrpavanju njihovih tijela i svemu što se toga dana događalo. Pri tomu, neimenovani svjedok teško je optužio tadašnji bošnjački vrh. Sličnih svjedočenja o stradanju bugojanskih Hrvata bilo je i ranije i svi su završavali neuspjehom. Zbog toga obitelji nasilno odvedenih i nestalih pripadnika HVO-a sa skepsom gledaju i na ovaj najnoviji slučaj.

Lažna svjedočenja

– Ne, ne mislim da će i ovaj put biti tako, ali govorim iz iskustva. Ranije su se javljale neke osobe kojima smo mi, ali i institucije, davali čak i novac za svjedočenje, u to vrijeme je to tako bilo, i na kraju ništa. Zbog toga i ovoj informaciji moramo prilaziti s oprezom, kazao nam je Miroslav Zelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojno. Zelić je s nasilno odvedenim Hrvatima dijelio logoraške dane u Bugojnu i jako mu je stalo da se konačno rasvijetli ovaj slučaj. Najodgovornijega za to što se još nije rasvijetlila sudbina njegovih suboraca smatra Tužiteljstvo BiH.

– Postoje određene snage koje djeluju protiv istine i koje žele zaštititi Dževada Mlaću i Selmu Cikotića. Mislim da Tužiteljstvo ne radi dobro svoj posao i bez obzira što svi mi kažemo da vjerujemo pravosuđu, u ovom slučaju ja im ne vjerujem, odrješito će Zelić. Ako se i ovo svjedočenje pokaže lažnim, onda nam to svima govori da uistinu postoje snage koje žele prikriti pravu istinu i svako buduće svjedočenje bit će podvrgnuto sumnji. I pod tim rizikom “Večernji list” je objavio ovu informaciju jer jedino što je obiteljima stradalih ostalo je javnost. Bude li se o ovom slučaju i dalje šutjelo, tijela njihovih najmilijih prekrit će veo zaborava.

more recommended stories