Published On: Sri, lip 22nd, 2022

Po pet mjeseci zatvora “ravnogorcima” za izazivanje mržnje i netrpeljivosti

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostupanjsku presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okolice u ožujku 2019. godine.

Apelacijsko vijeće je u nepravosnažnoj presudi, koju je danas izrekla sutkinja Azra Miletić, utvrdilo da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjevajući pjesme koje u svom tekstu pozivaju na prijetnju i nasilje, počinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Suđenje im je počelo u srpnju 2021., a prvostupanjskom presudom iz prosinca prošle godine Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je optužbe da su se okupili u jutarnjim satima 10. ožujka 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog općinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević je tada oslobođen da se kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema ranijoj presudi oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma “Sprem’te se, sprem’te, četnici”.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Na drugostupanjsku presudu postoji mogućnost žalbe Trećestupanjskom vijeću Suda BiH prenosi Detektor.ba. /HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Đikan
Đikan
9 dana prije

Najbolji SRBIN mrtav cetos

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
4 dana prije

EUROPA JE KRSCANSKA ISLAMISTO,MJESTO TI JE IZA BOSFORA.NAJGORI ISLAMISTA JE KONVERTIT.

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
9 dana prije

Molim Vas, Hrvatine moje, nemojte kritikovati čettalje, naše tradicionalne saveznike u borbi protiv antifašista 1943., Alijinih munddžosa, branitelja Vukovara i Posavine… Zamjerit će nam nešto. Svakako ličimo na njih, krstimo se, isto okrećemo prase na ražnju i padamo sa svadbenih Mercedesa.

Đikan
Đikan
9 dana prije

E moj sudija…nisu to ravnogorci nego SVETOSAVSKI TERORISTI TJ CETNICI STO ZA RAČUN JEVROPE PRAVE SVETOSAVSKI KALIFAT NASTAO NA SREDNJEVJEKOVNO TEORIJI KRVI I TLA….PROUČI…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
8 dana prije

zasto se ljutite? Draza Mihailovic je odlikovan od strane Americkog predsjednika a osudio ga je copavi komunisticki bandit

Sabahudin
Sabahudin
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
5 dana prije

Pravac Potocari muhamedanac.

niko poseban
niko poseban
7 dana prije

ima ih još

niko poseban
niko poseban
7 dana prije
  • do Lečića – guslara je pevo i Aleksandar Miličević zvani Čaki živi Trebinje – Ivanica. Isti se nalazi na svakoj slici i video klipu, zašto protiv njega nije išla prijava kao za Lečića i druge.
Srbče
Srbče
4 dana prije

Ove presude upravo izazivaju rasnu i vjersku netrpeljivost.Jer oni nisu ništa uradili što jedan prosječan debilistanski političar ne uradi svaki dan u javnim glasilima i vidilima.