Utorak, 16 srpnja, 2024

Po nalogu iz Srbije Javni rtv servis ugasio predajnik- Semberija i Podrinje bez signala BHRT-a

Must Read

Iako je Radio-televizija Bosne i Hercegovine izvršila sve svoje obveze iz plana prve faze digitalizacije emisione mreže u BiH, te vlastitim sredstvima digitalizirala dio produkcionih kapaciteta unutar BHRT-a, Javni radio-televizijski servis BiH danas je prinuđen snositi posljedice neprovođenja strateškog plana digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Naime, po rješenju i nalogu Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH), a na osnovu žalbe Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Republike Srbije (RATEL), BHRT je s električnog napajanja isključila TV predajnik na lokaciji Veliki Žep, s kojeg se na 24. kanalu emitirao signal BHT1.

Posljedice ovog čina, na koji je BHRT bio prinuđen poštujući odluku RAK-a, su nesagledive, jer je gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep bez signala BHT1 ostalo 9 TV pretvarača, koji servisiraju šire područje Podrinja uključujući općine: Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Da bi se prevladao ovaj problem, BHRT je od članica Sustava javnog emitiranja zatražila suglasnost za alternativno rješenje, koje bi bilo upućeno na odobrenje RAK-u, a to je privremeno preštimavanje TV predajnika na susjedni kanal 25 koji je međunarodno iskoordiniran i dodijeljen javnim emiterima za potrebe digitalnog emitiranja u digitalnoj regiji Majevica.

BHRT, Javni radio-televizijski servis BiH, u nadi da će se procesi koji godinama tapkaju u mjestu napokon pokrenuti, poziva sve nadležne i odgovorne institucije na svim razinama vlasti da poduzmu neophodne korake kako bi BiH krenula u proces digitalizacije u skladu s, već zaživjelim, europskim standardima, priopćeno je iz BHRT-a./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -