BRUSSEL: Inicirana rezolucija o svim zločinima u Podrinju

Francuska politička stranka Nacionalni front inicirala je u Evropskom parlamentu proceduru za izglasavanje još jedne rezolucije, ovoga puta dokumenta koji za cilj ima utvrđivanje istine o svim ratnim događajima u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Kako je danas saopštila politička organizacija “Treća Srbija” iz Beograda, s tim ciljem sačinjen je i Prijedlog rezolucije EP o Srebrenici, čiji je predlagač poslanik Nacionalnog fronta Aimer Šoprad. U ovom prijedlogu rezolucije, naime, navedeno je da je od 1992. do 1993. godine 39 srpskih sela u blizini Srebrenice uništeno, a njihovi stanovnici masakrirani i deportovani.

U dokumentu se ističe da je 16. jula 1995. Vojska RS otvorila koridor da bi omogućila prolazak kolone bošnjačkih vojnika i civila od Srebrenice do Tuzle, i to poslije pada Srebrenice. Također se navodi da u slučaju Srebrenice ne postoji nijedan formalan dokaz o postojanju plana za masovnu egzekuciju na osnovu etničkog porijekla. Napominje se i da, prema haškim kriterijumima, ne postoji nijedan čvrst element koji bi omogućio optuživanje Srba u BiH ili srpskog naroda uopšte za genocid u Srebrenici.

U Prijedlogu rezolucije naglašava se da je rat u BiH bio sukob za koji je odgovornost obostrana i da optuživanje samo jedne strane za genocid ne bi dovelo do stvarnog pomirenja i trajnog mira. U saopštenju se pozivaju državni vrh Srbije i sve suverenističke snage u Srbiji i svim državama gdje djeluju suverenisti da podrže Prijedlog deklaracije, a time i istinu i dijalog kako bi se zajednički odbranile činjenice o stradanju srpskog naroda, pritom ne umanjujući patnje nanesene drugim narodima.

Povodom medijskih napisa da Zapad planira da izdvoji Srebrenicu iz Srpske, Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da su činjenice neumoljive i da je Srebrenica dio RS, što i Bošnjaci koji žive u RS sve više shvataju. Istovremeno, u Kabinetu Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, rečeno je da Srbija treba da traži podršku Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a da blokira usvajanje rezolucije o Srebrenici.

“Ne mislimo baš ništa dobro o rezoluciji o Srebrenici koja se priprema za usvajanje u UN-u, od motiva, preko sadržaja i poruka nama”, rečeno je u Kabinetu predsjednika Srbije, uz napomenu da je “ta užasna pojava, užas koji se dogodio u Srebrenici, toliko politizovana da izaziva mučninu”.

Jedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na naciste Efraim Zurof je rekao da je apsurdno i strašno porediti holokaust, genocid u Ruandi i zločine u Srebrenici.