Published On: Sri, kol 16th, 2017

PLJUSKA IZ AMERIKE State Department se u svom izvješću raspisao o Hasanbegoviću, Sedlaru i buđenju ustaštva

Američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson jučer je predstavio godišnji izvještaj State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu za prošlu godinu. Hrvatskoj je posvećeno sedam stranica, u kojima se često spominju Jakov Sedlar i njegov revizionistički dokumentarni film “Jasenovac – istina”.

U izvještaju State Departmenta još jednom se reflektira koliku je štetu međunarodnoj reputaciji Hrvatske nanijela činjenica da se kod nas od strane tolerira ili neuvjerljivo osuđuje rehabilitacija ustaštva, te da fraze o osudi svih totalitarizama jednostavno nisu dovoljne. Podsjeća se na prošlogodišnji bojkot komemoracije u Jasenovcu te se navodi da se to dogodilo zbog uvjerenja srpskih i židovskih organizacija da “vlada umanjuje zlodjela ustaškog režima koji je bio saveznik nacista tijekom Drugog svjetskog rata”.

Hasanbegović pohvalio Sedlarov revizionistički dokumentarac o Jasenovcu

Navodi se i zabrinjavajući primjer televizijskog voditelja Marka Juriča koji je u svojoj emisiji ustvrdio da će pravoslavni svećenici iz pravoslavne crkve u centru Zagreba ubijati prolaznike na Cvjetnom trgu, dok se za Sedlarov dokumentarac kaže da je umanjivao broj žrtava u Jasenovcu. Spominje se i kako su mnoge nevladine organizacije, uključujući i Centar Simon Wiesenthal, kritizirale imenovanje Zlatka Hasanbegovića na poziciju ministra kulture i to zbog toga što je prethodno hvalio ustaše i umanjivao njihove zločine. Navodi se i da je Hasanbegović pohvalio Sedlarov falsifikatorski dokumentarac.

Ističe se da u Hrvatskoj postoje 54 registrirane vjerske zajednice, ali da najveću financijsku podršku dobiva Katolička crkva, zahvaljujući četirima ugovorima s Vatikanom. Prošle godine Katolička je crkva od Republike Hrvatske dobila 285 milijuna kuna, odnosno 40 milijuna dolara za svoje aktivnosti. Kao problem se izdvaja i povratak imovine Židovima, kojima je onemogućeno po aktualnim zakonima da sudski traže povratak imovine koja im je oduzeta tijekom holokausta ako nisu ostali hrvatski državljani.

State Department zgraža se nad ustaškim pozdravom “Za dom spremni”

Izvještaj State Departmenta Hrvatsku u 2016. prikazuje kao zemlju u kojoj se na utakmicama izvikuje ustaški pozdrav “Za dom spremni”, uključujući i onu s Izraelom na kojoj je bio i tadašnji premijer Tim Orešković. U kojoj tisuće ekstremista u centru glavnog grada marširaju na Agenciju za elektroničke medije, u kojoj raste netrpeljivost prema Srbima itd. Dakle, onakvu kakva je prošle godine i bila. State Department samo je još jednom podsjetio koliku je blamažu za međunarodnu reputaciju Hrvatske predstavljala prethodna vlada HDZ-a i Mosta.

Sljedeće godine vidjet ćemo kako će iz perspektive američkog ministarstva vanjskih poslova biti prikazana prva godina vlasti premijera Andreja Plenkovića, piše Index.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare