PLENKOVIĆ SPREMIO FINCE I ŠVEĐANE KUĆI: Nikog ne ucjenjujemo, samo tražimo da se poštuje dostojanstvo naše zemlje i njenog naroda

Nakon  sastanka gostiju s ministar vanjskih poslova RH Grlić Radman kazao je da su se delegacije iz dvije nordijske zemlje vratile kućama s  hrvatskim zahtjevima i da Zagreb nestrpljivo čeka na njihove odgovore.

STOCKHOLM – “Molba za članstvom dvije zemlje zahtijeva pristanak svih članica NATO-a, ali joj se Hrvatska protivi sve dok zapadni saveznici ne ujednače stav oko  problematike europske sigurnosti na istočnim granicama, kako na sjeveru tako i na jugu EU; točnije – ne zauzmu se za hitno zaustavljanje protuhrvatskog ucjenjivanja u BIH, ujedno pitanja oko kojeg je i sam Ustavni sud u BIH zauzeo jasan stav i nitko nema pravo više to pitanje odgađati  – kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u izjavi za švedske medije.

Švedski mediji prenose kako je danas u  Vladi RH u razgovoru sa Šveđanima i Fincima  spominjana  i borba protiv terorizma. Bilo je naime govora o SDA-ovoj neupitnoj podršci pojedinim međunarodnim militantima koje službeni Zagreb smatra teroristima.

“Jedan od takvih ovog tjedna osuđen je u SAD-u a jedan koji je prijetio Hrvatskoj, uništenjem turizma krije se u Švedskoj. Treći je u Komšićevom uredu, tražili smo i izručenje militanata koji su prijetili silovanjem hrvatskoj predsjednici na  političkom  skupu DF-a u Tuzli  i dok se sve to ne izruči Hrvatskoj ništa od članstva Švedske i Finske u NATO, jer je rješenje hrvatskog pitanja u BIH za Hrvatsku ali i za EU  sigurnosno pitanje, citiraju švedski mediji premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Goran Grlić Radman je dodao:

Mora biti jasno :Mi u Zagrebu nismo protivnici širenja NATO-a! Dapače mi naglašavamo da nije važna sigurnost tek Sjevernih Europljana.

RH Vlada snažan je zagovornik da cijela BIH u paketu ili barem Federacija BIH uđu u NATO sa Švedskom i Finskom, a ako  bošnjački kantoni ne žele onda svakako da u NATO uđu hrvatski kantoni u BIH. Mora se shvatiti da je Jug Europe jednako ugrožen od Rusije kao i Sjever i EU se ne smije ponašati selektivno po tom pitanju. Životi svih Europljana jednako  vrijede i jednako su u opasnosti.

Švedski mediji već su objavili kako je hrvatski premijer  Plenković ostao iznenađujuće izričit:

Švedski pristup se svodi na sljedeće: “Mi ćemo svakako uvjeriti Hrvatsku na vrijeme jer smo prijatelji i saveznici”. To nije korektan pristup. To je pristup bogatijeg susjeda siromašnijem.

Inzistirao je na tome da dvije zemlje poduzmu konkretne korake u uvjeravanju zapadnih saveznika da Hrvatska u svom dvorištu ima ozbiljan sigurnostni i politički problem:

Hrvatska ne traži u suštini ništa, nego samo da se poštuje minimum njenog dostojanstva u ovoj situaciji. Hrvatska ne može dopustiti da se njen živ i pravedan interes gura pod tepih i da se idući izbori u BIH pretvore u   “džihad” koji tamošnje proterorističke  političke opcije okupljene oko SDA najavljuju.

Imamo presudu suda u BIH, neka ju ispoštuju ili neka ju OHR nametne – kazao je Plenković.

– Uviđamo sigurnosne brige Finske i Švedske, ali svi trebaju da uvide hrvatske legitimne sigurnosne brige – izjavio je šef hrvatske diplomacije Grlić Radman.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da ne želi nagađati kako je došlo do naglog zaokreta u stavu premijera , niti poentirati na tome,  te da mu je drago vidjeti da je hrvatska država postala konačno država u punom kapacitetu.

NAPOMENA:

Vidite dragi čitatelji kako su vijesti u kojima potpuno izokrenete i izmislite stavove Andreja Plenkovića i Grlić Radmana, i to za 180 stupnjeva, totalno cool i hrvatske.

Zašto moramo okretati izjavu hrvatskog premijera i hrvatskog ministra  da one zvuče suvislo i  prohrvatski?

Tko su ljudi koji vladaju Hrvatskom ako im morate izmisliti potpuno suprotne rečenice od onih koje su izgovorili kako bi oni  počeli zvučati kao hrvatski političari?

Molimo Faktograf i Raskrinkavanje da shvate da je ovo aktivistički, lažan tekst, s performativnim učinkom, za koji je nužno da ima fake naslov i fake narativ, te na dnu teksta šok, kojim se nastoji pojasniti čitateljskoj publici, što je zapravo ironija cijelog događaja. Te da nam tekst za koji tvrdimo da je fake, ne označavaju da je fake, jer će ga ond proglasiti istinitim. Hvala unaprijed na razumijevanju.