MILANOVIĆ: Stanje u BiH i pravac kojim se ide nije dobar. Kada bismo bili jedinstveni, problem bismo riješili’

Predsjednik Zoran Milanović priredio je svečani prijam u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Na svečanosti u Uredu predsjednika RH uručena su odlikovanja, činove i pohvale pripadnicima Oružanih snaga RH i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan.

Svečani prijam započeo je izvođenjem hrvatske himne. Nakon toga minutom šutnje odana je počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Predsjednik je održao prigodni govor.

“Moramo brinuti prije svega o sebi. Biti svjesni da maksimum lojalnosti i vjernost dugujemo svojim saveznicima u NATO-u. Temeljem ugovora. Da, slična odredba stoji i u ugovoru iz Lisabona koja također obvezuje države članice EU da u slučaju napada na jednu od njih pruže manje, više ista jamstva kao što to predviđa čl. 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. Mi smo vezani mrežom saveza, savezništva s državama koje su nam slične”, kazao je.

“Turska nije ista kao Francuska, Hrvatska nije ista kao neka druga zemlja. Nacionalni interes je nešto što država i njezino vodstva mora prepoznavati, mora biti kontinuiran, ne može se mijenjati iz ciklusa u ciklus i to je jedini način da ga se ostvari i da se postigne jedna najmanja točka razumijevanja što nam je važno, što nas čini nacijom koja dijeli zajedničku povijest, zajedničku priču, ne laž, ne fikciju, ne oholost, ne mržnju nego naprosto realnost“, dodao je predsjednik.

“Realnost je ta da ste vi koji ste tada bili mladići ustali u obranu svoje domovine, bez oružja, bez organizacije koju je druga strana imala, s oružjem koje je ukradeno Hrvatskoj. Da se Hrvatska naoružavala kako je umjela, da Hrvatskoj nitko nije pomagao, da su joj čak i odmagali. To ne govorim s gorčinom, a kamoli s željom da se osvetimo, Bože sačuvaj. Da smo se sami oslobodili, tj da ste nas vi oslobodili, ali sami, da nas na to nitko nije poticao, a Boga mi i pomagao”, kazao je.

“Da je hrvatska vojska ta koja je omogućila sklapanje mira u BiH, hrvatska vojska, prije svega hrvatska kopnena vojska, tek onda bombarderi i lovci NATO saveza, zato, reći ću to ovdje, niste na pravi način honorirani. Godinama smo morali čekati da uđemo u NATO i EU. Tek da se zna, ne da bi se na drugima lomila koplja ne da bi se na drugima iskazivala pravda, Hrvatsku je obranio mali broj dobrih ljudi. Još jednom želim naglasiti kako je ovo bila godina dobrih i važnih akvizicija kada je u pitanju materijalno stanje. Međutim moramo znati da su ti sustavi skupi, da je njihovo održavanje skupo. Moramo biti uravnoteženi i moramo imati svega pomalo, o tome odlučuje politika. Ona mora gledati preko horizonta, nezasljepljeno, malo dugoročnijim interesima. Kako je to lako reći a kako je teško ostvariti”, kazao je.

“Borili ste se za Hrvatsku, za Europu u godinama kada su se drugi integrirali, počeli zarađivati, graditi kuće, bogatili se. Vi ste vaše kuće obnavljali, ako je išta ostalo za obnoviti. Nema tu gorčine, to su činjenice. Činjenica je da se danas u okviru EU prije svega kao mala država borimo za svoje mjesto pod suncem za neke svoje interese i da tu ovisno koliko se trudimo i koliko nas razumiju nailazimo na manje, i još manje nerazumijevanje, kazao je Milanović.

“Vi niste politička stranka i ove probleme neće rješavati vojska i oružje, ali stanje u BiH i u kojem se pravcu ide nije dobro. Kada bismo bili jedinstveni u tome problem mi bismo bez ikakve gužve, buke, a kamoli oružja, o tome nitko ne govori, riješili vrlo brzo i ja se neću umoriti od toga da tako bude. Ne uspijem li, nisam uspio. Ovih dana gledam kako se na službenim stranicama europske delegacije u Sarajevu prijeti hrvatskoj strani, konkretno jednoj stranci, prijeti se hrvatskoj stranci, najvećoj, ali samo od 13 stranaka. Prijetećim jezikom se upozorava da će nešto biti učinjeno ako se ne pokore nekom stavu. Pitam u čije se ime to govori, u ime koje članice. U ime Hrvatske? To nije hrvatska politika i onaj tko o tome šuti ne radi svoj posao”, dodao je.

“Ovdje rata neće biti ali se gube godine, gube se godine za uspjeh i razvoj, za bogaćenje, to ne smijemo dopustiti. Nadam se da ovo netko nije krivo shvatio, ako je, onda nije slušao. Idemo naprijed idemo dalje, brinimo se za sebe, svoju Hrvatsku. Domovini vjerni”, kazao je Milanović