Published On: Pet, svi 27th, 2022

MILANOVIĆ: Stanje u BiH i pravac kojim se ide nije dobar. Kada bismo bili jedinstveni, problem bismo riješili’

Predsjednik Zoran Milanović priredio je svečani prijam u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Na svečanosti u Uredu predsjednika RH uručena su odlikovanja, činove i pohvale pripadnicima Oružanih snaga RH i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan.

Svečani prijam započeo je izvođenjem hrvatske himne. Nakon toga minutom šutnje odana je počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Predsjednik je održao prigodni govor.

“Moramo brinuti prije svega o sebi. Biti svjesni da maksimum lojalnosti i vjernost dugujemo svojim saveznicima u NATO-u. Temeljem ugovora. Da, slična odredba stoji i u ugovoru iz Lisabona koja također obvezuje države članice EU da u slučaju napada na jednu od njih pruže manje, više ista jamstva kao što to predviđa čl. 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. Mi smo vezani mrežom saveza, savezništva s državama koje su nam slične”, kazao je.

“Turska nije ista kao Francuska, Hrvatska nije ista kao neka druga zemlja. Nacionalni interes je nešto što država i njezino vodstva mora prepoznavati, mora biti kontinuiran, ne može se mijenjati iz ciklusa u ciklus i to je jedini način da ga se ostvari i da se postigne jedna najmanja točka razumijevanja što nam je važno, što nas čini nacijom koja dijeli zajedničku povijest, zajedničku priču, ne laž, ne fikciju, ne oholost, ne mržnju nego naprosto realnost“, dodao je predsjednik.

“Realnost je ta da ste vi koji ste tada bili mladići ustali u obranu svoje domovine, bez oružja, bez organizacije koju je druga strana imala, s oružjem koje je ukradeno Hrvatskoj. Da se Hrvatska naoružavala kako je umjela, da Hrvatskoj nitko nije pomagao, da su joj čak i odmagali. To ne govorim s gorčinom, a kamoli s željom da se osvetimo, Bože sačuvaj. Da smo se sami oslobodili, tj da ste nas vi oslobodili, ali sami, da nas na to nitko nije poticao, a Boga mi i pomagao”, kazao je.

“Da je hrvatska vojska ta koja je omogućila sklapanje mira u BiH, hrvatska vojska, prije svega hrvatska kopnena vojska, tek onda bombarderi i lovci NATO saveza, zato, reći ću to ovdje, niste na pravi način honorirani. Godinama smo morali čekati da uđemo u NATO i EU. Tek da se zna, ne da bi se na drugima lomila koplja ne da bi se na drugima iskazivala pravda, Hrvatsku je obranio mali broj dobrih ljudi. Još jednom želim naglasiti kako je ovo bila godina dobrih i važnih akvizicija kada je u pitanju materijalno stanje. Međutim moramo znati da su ti sustavi skupi, da je njihovo održavanje skupo. Moramo biti uravnoteženi i moramo imati svega pomalo, o tome odlučuje politika. Ona mora gledati preko horizonta, nezasljepljeno, malo dugoročnijim interesima. Kako je to lako reći a kako je teško ostvariti”, kazao je.

“Borili ste se za Hrvatsku, za Europu u godinama kada su se drugi integrirali, počeli zarađivati, graditi kuće, bogatili se. Vi ste vaše kuće obnavljali, ako je išta ostalo za obnoviti. Nema tu gorčine, to su činjenice. Činjenica je da se danas u okviru EU prije svega kao mala država borimo za svoje mjesto pod suncem za neke svoje interese i da tu ovisno koliko se trudimo i koliko nas razumiju nailazimo na manje, i još manje nerazumijevanje, kazao je Milanović.

“Vi niste politička stranka i ove probleme neće rješavati vojska i oružje, ali stanje u BiH i u kojem se pravcu ide nije dobro. Kada bismo bili jedinstveni u tome problem mi bismo bez ikakve gužve, buke, a kamoli oružja, o tome nitko ne govori, riješili vrlo brzo i ja se neću umoriti od toga da tako bude. Ne uspijem li, nisam uspio. Ovih dana gledam kako se na službenim stranicama europske delegacije u Sarajevu prijeti hrvatskoj strani, konkretno jednoj stranci, prijeti se hrvatskoj stranci, najvećoj, ali samo od 13 stranaka. Prijetećim jezikom se upozorava da će nešto biti učinjeno ako se ne pokore nekom stavu. Pitam u čije se ime to govori, u ime koje članice. U ime Hrvatske? To nije hrvatska politika i onaj tko o tome šuti ne radi svoj posao”, dodao je.

“Ovdje rata neće biti ali se gube godine, gube se godine za uspjeh i razvoj, za bogaćenje, to ne smijemo dopustiti. Nadam se da ovo netko nije krivo shvatio, ako je, onda nije slušao. Idemo naprijed idemo dalje, brinimo se za sebe, svoju Hrvatsku. Domovini vjerni”, kazao je Milanović

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zeljo zlatni
Zeljo zlatni
1 mjesec prije

Pazi Eto orbana

Chevrolet
Chevrolet
Šta ti kažeš na ovo?  Zeljo zlatni
1 mjesec prije

Pazi eto Vojkana

Chevrolet
Chevrolet
Šta ti kažeš na ovo?  Zeljo zlatni
1 mjesec prije

Jeb. Ti on sestru

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  Zeljo zlatni
1 mjesec prije

zlatni, Zoka ti ga sravio i ne vadi ga vec duze vrijeme hahaha

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Tako je. Treba inzistirati na ovom odgovoru! U cije ime se iznose stavovi toboze EU ako oni nisu jednoglasno usuglaseni unutar te iste EU cija je Hrvatska clan??
Neka se javi tko to gura i neka govori u svoje ime, a ne da se krije i pravi da govori ispred svih clanica EU. Ako je to Njemacka, neka jasno kaze da je Njemacka, a ne EU. Ta ista Njemacka nije usuglasena sa stanjem u Ukrajini pa neka se ni ovdje ne prave ljigavi.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Bježi eto Š šahbaza sorosa sun eti tupom britvom pa onda pita dje ti je kita

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Sarajevski debilistanac.Jes podmazao kuglagere na dvičici.Ako jesi sačuvaj malo tovat masti ako te četalki i ujke uhvate.Manje boli.

Last edited 1 mjesec prije by Srbče
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Srbi i Hrvati moraju biti jedinstvni,ovo što se dešava ne vodi ničemu.BiH se mora preuzeti.Debilistanci služe zlu iz vana.JEdnostavno neće da grade BiH.Sputavaju nas u svim mogućim prilikama.Bošnjački problem treba da se riješi pod hitno.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Bosna Bošnjacima mirna Bosna mirna EVROPA

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Mislis “POSNA” Bosnjacima

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Ma hebite se vi SRBI i hrvati vi ste go,,,vna i sto.. ka..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Hayvaneru, smiri se.

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

A opet kad malo razmusliš mi muslimani smo uvijek DOKILI pa ćemo i nastaviti SMRT FAŠIZMU MILIJARDE BAKIRU

Bošnjački odgovor
Bošnjački odgovor
1 mjesec prije

Ukazao bih vatikanskim papučarima na veliki propust. Naime gdje je večernjakov pečat ovoj bubuljičavoj nakazi?

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjački odgovor
1 mjesec prije

Potkivaju se ba..hli…je braća jugovine

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjački odgovor
1 mjesec prije

Njemu ne trebaju pečati ,on je vas zapečatio za sva vremena,gura i ne vadi ,a vi samo pjenite 😂🤣🤮